INTERNASJONALT ETTERLYST: 20 år gamle Makaveli Lindén fra Uppsala siktet for drapet på Heikki Paltto og etterlyst gjennom Interpol. Foto: Mattis Sandblad

Drapsmistenkte Makaveli Lindén: Skal ha blitt løslatt for to måneder siden

UPPSALA (VG) 20-åringen som er siktet for drapet på Heikki Bjørklund Paltto skal ha vært etterlyst i Sverige siden 18. oktober.

Artikkelen er over ett år gammel

Det skriver Aftonbladet, og viser til anonyme kilder.

Ifølge avisen ble han etterlyst av svensk politi sist torsdag fordi han ikke hadde fulgt opp sine forpliktelser overfor kriminalomsorgen.

les også

Makaveli Lindén tidligere dømt for ran i kollektiv: – Han kom inn gjennom vinduet

Videre skriver de at han i tillegg til å være siktet for drap og ran i Norge, er mistenkt for lovbrudd i Sverige etter at han ble løslatt for to måneder siden.

Da hadde han sonet ferdig en dom på 18 måneders fengsel som han fikk etter å ha tatt seg inn gjennom vinduet i et kollektiv i Uppsala og ranet og truet beboerne med kniv.

Vet du noe om denne saken? Tips VGs journalister her

KNIVRAN: 20-åringen som er siktet for drapet på Heikki Bjørkland Paltto tok seg i august i fjor inn i en leilighet i denne gaten i Uppsala sentrum. Der truet og ranet han beboerne med kniv. Foto: Mattis Sandblad, VG

Dømt for knivran i kollektiv

Tidligere søndag fortalte en av beboerne i kollektivet til VG at han spurte dem om penger, og brukte om lag 45 minutter på å ta seg gjennom alle soverommene i leiligheten.

– Vi ga ham alle pengene vi kunne finne. Men jeg hadde ikke inntrykk av at han kunne komme til å gjøre oss noe med kniven. Jeg hadde aldri forventet at han kunne drepe noen, sier den ransutsatte mannen til VG.

Søndag kveld gikk Oslopolitiet ut med identiteten til mannen som er siktet og internasjonalt etterlyst for det brutale knivdrapet på Heikki Paltto (24) på Majorstuen.

Den mistenkte er 20 år gamle Makaveli Lindén. Han het tidligere Christian Bo Lindén.

DREPT: Heikki Bjørklund Paltto (24) fra Mysen ble funnet død hjemme i leiligheten han delte sammen med kamerater på Majorstuen. Foto: PRIVAT

I nabolaget Gränby i Uppsala der Lindén har sin registrerte adresse er det søndag kveld rolig. Leiligheten der 20-åringen tidligere har bodd sammen med sin far er mørklagt, og persiennene er trukket ned.

Naboer som VG har snakket med forteller at politiet rykket ut med store styrker til adressen i helgen. Etter det VG kjenner til skal Lindén ha blitt etterlyst internt i politiet allerede fredag.

– Vis aktsomhet

Nå, nærmere én uke etter at Heikki Bjørklund Paltto fra Mysen ble funnet brutalt drept, jakter politiet fortsatt på gjerningsmannen.

- Nå vet vi mer etter at han ble identifisert. Han har en historikk, og man skal ha med seg en aktsomhet i forhold til denne personen. Når vi da i tillegg knytter han til disse hendelsene, skal man ringe politiet, og ikke foreta seg noe selv, sier etterforskningsleder Grete Lien Metlid til VG søndag kveld

– Det er en grunn til at vi jobber intensivt med å finne ham. Vi ønsker selvfølgelig kontroll på ham.

- Vet dere noe om hvilken tilstand han kan være i?

- Han er jo på rømmen, og han er satt i sammenheng med to veldig alvorlige hendelser. Det er viktig å huske på at han er i en vanskelig og presset situasjon, sier Metlid.

Hun understreker at de per nå ikke vet hvor Lindén er, og at de som har opplysninger må melde seg.

- Vi ønsker informasjon inn. Vi må ha opplysninger om hvor han er og håper at de som vet noe skjønner at nå må vi ha kontakt med ham og nå må vi lokalisere ham, sier Metlid.

Politiet har vet mer om når han kom til Oslo og hvor han har oppholdt seg mens han har vært der. Metlid vil imidlertid ikke si noe mer om det nå.

- Vi har fått mange opplysninger etter at vi gikk ut med bildet. Vi har fått mye informasjon fra Norge, og nå også fra Sverige. Informasjonen fra Sverige er veldig viktig, og vi samarbeider med svensk politi for å få tatt ham, sier hun.

– Gjort mange funn

På spørsmål om de har funnet drapsvåpenet, og om drapsmannen stjal med seg noe fra leiligheten hvor drapet ble begått, svarer Metlid:

- Vi har gjort mange funn av gjenstander i dette området ved Frognerelven, og har gjort en rekke sporsikringer der, uten at vi vil gå inn på detaljer om hva disse er.

Oslo-politiet har opplysninger om at Lindén forlater Norge og drar til Sverige. De holder muligheten åpen for at han kan ha forlatt Sverige.

Fredag gikk politiet ut med overvåkningsbilder fra Skøyen stasjon vest i Oslo.

På bildene har uthevet en tatovering som Lindén har på hånden. Det er et symbol som ligner på det angolske flagget.

20-åringen er tidligere straffedømt i Sverige en rekke ganger, både for vold, ran og narkotikakriminalitet.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder