Ti år med landmineforbud

Ved markeringen av ti års landmineforbud håper regjeringen og frivillige organisasjoner på et klasebombeforbud innen utgangen av neste år.

ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL

MISTET FOTEN: Seksbarnsfaren Than Tin Naing fra Burma mistet den ene foten da han tråkket på en landmine i 1992. Lørdag formiddag var han til stede under åpningen av Landmineuka i Spikersuppa i Oslo. Foto: Scanpix

- Ingen trodde at det var mulig å få til et landmineforbud, men stemningen snudde og forbudet kom. Nå er det klasebombene som står for tur, og vi skal gå i spissen for å få et slikt forbud, sa utviklingsminister Erik Solheim (SV) da han lørdag åpnet Landmineuka.

Den arrangeres i forbindelse med at det er ti år siden Landminekonvensjonen ble forhandlet fram i Oslo. Over 150 land har sluttet seg til avtalen. Likevel viser tall fra Norsk Folkehjelp at omkring 80 stater og territorier over hele verden er rammet av landminer eller ueksplodert ammunisjon, såkalte blindgjengere.

- Enormt viktig

Burmesiske Than Tin Naing sier til NTB at mineforbudet som kom i 1997 er ekstremt viktig for sivilbefolkningen i områder som er, eller har vært i en krigskonflikt. Selv mistet seksbarnsfaren den høyre foten i 1992 etter å ha gått på en mine.

- I Burma er det fortsatt mange miner igjen, og det fører til enorme lidelser for sivilbefolkningen, sier han.

- Borte om 30 år

Kommunikasjonssjef Bernt G. Apeland i Røde Kors var med i forhandlingsdelegasjonen da Landminekonvensjonen ble utarbeidet. Han håper at alle landminer er borte innen 30 år.

- Det har ikke vært mangel på bestialske våpen, men på dem som vil stanse bruken av disse. Men med et samarbeid mellom humanitære organisasjoner, grasrota og det internasjonale samfunnet, har vi klart det, og jeg håper at alle landminer er borte om 30 år, sier han til NTB.

Barn rammes

Den samme skepsisen kravet om landmineforbud ble møtt med i første halvdel av 1990-tallet, møter kravet om klasevåpenforbud med nå.

Klasevåpen er granater eller bomber som inneholder opptil flere hundre småbomber, som spres over et stort område. På grunn av høy feilprosent blir svært mange udetonerte bomber liggende igjen som dødsfeller lenge etter at en konflikt er over. De aller fleste ofrene for klasevåpen er sivile, svært mange av dem barn.

På en konferanse i Oslo i februar i år sluttet 46 land seg til en erklæring om å arbeide for forbud mot klasevåpen innen 2008. Norske representanter skal delta på et møte i Beograd i oktober sammen med FN, Serbia og andre stater som er rammet av klasebomber for å få ytterligere press mot et klaseforbud.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder