ÅSTEDET: Det var her ved Balders gate 20 på Frogner i Oslo at den russiske etterretningsoffiseren kjørte inn i en parkert bil. Politiet har rapportert hendelsen etter mistanke om kjøring i ruspåvirket tilstand, ifølge VGs opplysninger. Foto: Helge Mikalsen

Politiet: Russisk diplomat tatt for fyllekjøring

Da politiet fikk melding om en trafikkulykke på Frogner i
Oslo, så ante de ikke at det var en russisk etterretningsoffiser som hadde fyllekjørt.

 • Morten S. Hopperstad

Artikkelen er over to år gammel

Det var natt til lørdag 30. september i år at politiet i Oslo fikk tips fra publikum om at en Volvo S60 hadde kjørt inn i en parkert bil i Balders gate på Frogner, får VG opplyst.

Den aktuelle tipseren informerte også politiet om at bilen som hadde krasjet var en ambassade-bil og at føreren fremsto som tydelig beruset.

Ifølge VGs opplysninger, forsøkte føreren av ambassade-bilen å gå fra ulykkesstedet, men han ble pågrepet av en politipatrulje etter kort tid.

ARBEIDSPLASS: Den russiske diplomaten og etterretningsoffiseren jobber ved Den russiske ambassaden i Oslo, vel én kilometer fra ulykkesstedet. Foto: Frode Hansen

Viste ID-kort fra Avinor

Den mistenkte føreren viste ikke umiddelbart frem diplomatisk ID-kort, men et kort fra Avinor som var merket med «assistant defence attaché» – en militærattaché.

Politiet tok derfor kontakt med Utenriksdepartementet (UD) for å få bekreftet en eventuell diplomatstatus, som i så fall ville gjøre føreren immun mot straffeforfølgelse.

UD bekreftet etter hvert at den russiske sjåføren hadde diplomatisk immunitet.

Diplomaten har jobbet som etterretningsoffiser for GRU – en militær etterretningstjeneste – ved Den russiske ambassaden i Oslo, om lag én kilometer fra ulykkesstedet.

Politiet: Åpenbart beruset og sjanglende

Politipatruljen som pågrep etterretningsoffiseren opplevde ham som lite samarbeidsvillig, blant annet fordi han nektet utåndingsprøve.

Etter hvert fant offiseren imidlertid frem sitt diplomatiske ID-kort, og han ble sendt bort fra stedet etter en drøy time.

Politipatruljen har beskrevet den russiske diplomaten som «åpenbart beruset» og «sjanglende» – samt at det dunstet alkohol av ham på lang avstand.

– Forholdet er registrert som en straffesak, som da ikke normalt forfølges siden han har diplomatisk immunitet. Det er UD som håndterer saken videre i forhold til ambassaden, sier avsnittsleder Frode Andreassen ved Oslo politidistrikt til VG.

Avbrøt VG-intervju

Avsnittslederen opplyser at den aktuelle diplomaten og bilen ble tatt hånd om av personell fra Den russiske ambassaden etter ulykken.

– Det er snakk om et mindre trafikkuhell med mindre skader, sier Andreassen.

BEKREFTER: Kommuniukasjonsrådgiver Marte Lerberg Kopstad i Utenriksdepartementet (UD). Foto: Utenriksdepartementet (UD)

Den russiske ambassaden ønsker ikke å kommentere saken overfor VG – og la på røret når VG stilte spørsmål rundt hvilke konsekvenser saken ville få for den aktuelle etterretningsoffiseren.

Når politiet avdekker mistanke om ruspåvirket kjøring og gjerningspersonen har diplomatstatus, så sender de en rapport til UD som tar dialogen videre med ambassden til den mistenkte personen.

Les også: Diplomat frontkrasjet med kvinne – mistenkt for promillekjøring

UD: – Vi ser alvorlig på lovbrudd

Normalt vil UD innkalle representanter fra ambassaden til et møte for å gå gjennom rapporten. Historisk sett ender slike episoder med at mistenktes arbeidsforhold i Norge avsluttes og vedkommende returneres til sitt hjemland – i dette tilfellet: Russland.

– Vi har fått melding fra politiet om at en utenlandsk diplomat skal være mistenkt for kjøring i påvirket tilstand. Vi ser alvorlig på lovbrudd og følger opp saken etter gjeldende rutiner, sier kommunikasjonsjonsrådgiver Marte Lerberg Kopstad ved Utenriksdepartementet (UD) til VG.

Kommunikasjonsrådgiveren opplyser videre at alle fremmede lands diplomater i Norge skal, i henhold til Wienkonvensjonens bestemmelser, forholde seg til norsk lov, uavhengig av deres diplomatiske immunitet.

Les også

 1. Sørafrikansk diplomat tidligere mistenkt for fyllekjøring

  Utenriksdepartementet var i ferd med å innkalle den sørafrikanske diplomaten til samtale om en annen hendelse, like før…
 2. Sør-afrikansk ambassadeansatt frontkrasjet med kvinne

  Politiet mener at diplomaten som natt til søndag krasjet front-mot-front på Frogner i Oslo, ikke var edru.
 3. Ambassadør anmeldt for konevold

  En utenlandsk ambassadør i Norge er anmeldt for grov mishandling av sin kone, men slipper straff selv om han skulle være…

Mer om

 1. Krim

Flere artikler

 1. Norsk diplomat erklært uønsket i Polen: – Helt urimelig

 2. Russland utviser 60 amerikanske diplomater

 3. FBI: Spionsiktet russer tilbød sex mot jobb

 4. Argentinske myndigheter: Ville frakte narkotika med diplomatpost til Europa

 5. Pluss content

  Historien om Sergej Skripal: Spionen som ble forgiftet

Fra andre aviser

 1. Russisk diplomat tatt for fyllekjøring på Frogner

  Aftenposten
 2. Aftenposten navngir tre angivelige russiske agenter i Norge

  Bergens Tidende
 3. Person pågrepet for spionasje i Sverige

  Aftenposten
 4. PST: – De aller færreste forstår at dette er etterretningsoffiserer

  Aftenposten
 5. Polen erklærer norsk diplomat uønsket i landet

  Bergens Tidende
 6. Polen svarer Norge med å utvise diplomat. Nå vekker striden internasjonal oppsikt.

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder