Pass opp, svensker - Kongens knapp er åpen ...

- og den kneppes ikke før Norge har tatt tilbake Jämtland og Härjedalen

Se på den nederste, åpne knappen på kong Haralds generaluniform: Ifølge myten skal ikke den kneppes før Norge har tatt igjen Jämtland og Härjedalen . . .

  • Alexander Øystå

KRIGERSK KONGE? Generasjoner av høyere norske offiserer har fortalt historien om at den nederste, åpne knappen på norske generaluniformer (innfelt bilde, inkludert Kongens) kommer fra en ed om å ta tilbake områder i Sverige. Her Kong Harald (med to knapper) og kronprins Haakon (med tre knapper) i Oslo domkirke i fjor. Foto: SCANPIX

Og det gjelder ikke bare Kongens uniform - alle generaluniformene i gallautgave er sydd slik at den nederste knappen ikke kan kneppes igjen.

- Det er en utbedt oppfatning at bakgrunnen for den åpne knappen er at en norsk general skal ha uttalt at den ikke skulle kneppes før vi hadde tatt tilbake Härjedalen og Jämtland. Men jeg kan ikke bekrefte at det er dette som egentlig er årsaken, sier pensjonert generalmajor Thorbjørn Bergersen.

En lang rekke norske offiserer har opp gjennom årene holdt liv i historien om generalenes åpne knapp - men ingen har kunnet føre noe sannhetsbevis for den.

Mange historier

I norsk krigshistorie er tapet av Härjedalen og Jämtland i 1645 et sårt felt. De store landområdene, som strakte seg nesten til Østersjøen, hadde vært norske i hundrevis av år. Svien ble ikke mindre av at øverstkommanderende for de norske styrkene, Hannibal Sehested, jaget svenskene ut av Jämtland i 1644 - men fordi Sverige vant flere slag i Danmark, ble Danmark-Norge presset til å avstå Härjedalen og Jämtland til Sverige.

Og noen år senere måtte Danmark-Norge også gi fra seg det langt mer strategisk verdifulle området Bohuslän. Samtidig vokste Sverige til en europeisk stormakt.

Norske styrker gjorde i kommende år flere til dels vellykkede gjenerobringsforsøk, men ingen av de tre områdene ble noen gang igjen en varig del av Norge.

- Det går mange historier om årsaken til den åpne knappen - også at det knytter seg til gjenerobring av Bohuslän. Men det har etter det jeg kjenner til, ikke vært mulig å bekrefte om noen av mytene er sanne, sier Terje H. Holm ved Forsvarsmuseet, medforfatter av verket «Norsk forsvarshistorie».

Forskerne vet heller ikke når historien oppsto, men faktum er at offisersuniformene fra 1830-tallet ofte hadde en åpen knapp nederst.

Likt i Sverige

Enkelte offiserer har i nyere tid tatt opp saken med den åpne generalsknappen fordi det virker «uryddig og rotete» - men uten å vinne frem:

Hverken konge eller generaler har gjort noe for å endre tradisjonen med åpen knapp.

- Også svenske generaluniformer har den nederste knappen åpen - ifølge historiene som fortelles, skulle den ikke kneppes før områder i Finland var erobret. Det er grunn til å tro at den åpne knappen stammer fra de gamle uniformsreglementene fra napoleonstiden, hvor det var helt vanlig å kneppe opp den nederste knappen rett og slett fordi uniformene var trange. Det kan tenkes at myten om den åpne knappen stammer fra tiden rundt unionsoppløsningen, men jeg personlig mener at den nok ikke har rot i virkeligheten, sier uniformsekspert Knut Erik Strøm.

- Den åpne knappen på generaluniformene er en historie man morer seg over, om den er sann er en annen sak, sier pensjonert generalmajor Thorbjørn Bergersen.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder