PÅ FESTIVAL: I helgen var den tidligere polititoppen Eirik Jensen (59) gjest under Krimfestivalen til forlagsbransjen i Oslo. Mandag var han tilbake i retten som tiltalt for grov korrupsjon og medvirkning til smugling av narkotika. Foto: Tore Kristiansen VG

Spesialenheten: 1,67 millioner i overforbruk

Spesialenheten for politisaker mener deres forbruksanalyse beviser at eks-politioverbetjent Eirik Jensen (59) har hatt en ukjent inntektskilde.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

I tiltalen mot Eirik Jensen er Gjermund Cappelens forklaring lagt til grunn: Pengene stammer fra ham som godtgjørelse for informasjon om politiets aktivitet.

Da Spesialenheten for politisaker innledet sin bevisførsel i retten mandag, valgte de å starte med analysen av privatøkonomien til Eirik Jensen og hans samboere i perioden fra 2004 til 2011.

Stort overforbruk

I forbruksberegningen er Eirik Jensens lønnsinntekter fra politiet ført opp sammen med andre inntekter, blant annet salg av biler og overføring fra foreldrene.

Ifølge oversikten har Eirik Jensen brukt mer penger enn han har tjent i alle år siden 2004. Totalt mener Spesialenheten at det er brukt 1.666.287 kroner mer enn de kjente inntektene skulle tilsi.

Overforbruket er minst i 2010 da Gjermund Cappelen har forklart at han hadde trøbbel med leverandørene og ikke fikk tak i hasj av god kvalitet. Dette året er Jensen oppført med 14.763 kroner i minus.

DIREKTE: Få siste nytt fra retten her.

Tallene i perioden 2011-2013 er henholdsvis: -228.406 kroner, -249.681 kroner og -219.715 kroner. I 2009 var overforbruket hele 418.266 kroner, ifølge beregningen fra Spesialenheten for politisaker.

Cappelen har forklart at Jensen har fått 8,5 millioner kroner av ham. Det finnes ikke spor av et overforbruk i denne størrelsesordenen i materialet fra Spesialenheten.


Eirik Jensen har hele veien avvist at han har fått penger fra Cappelen – utover tilbakebetaling av et lån i 2013. Ifølge den tidligere polititoppen tjente han gode penger i årene før beregningen til Spesialenheten starter, som han oppbevarte i pengeskrin, hulrom i huset og i en safe.

– Jeg var i gullalderen da jeg jobbet i Uropatruljen på 1980-tallet. Jeg har tjent mye penger. Det er ingen hemmelighet. Men hvorfor skulle jeg gjøre meg til kjeltring når jeg har hatt penger til hobbyen min, forklarte Jensen i avhør kort tid etter pågripelsen i 2014.

Jensen forklarte i retten at også har tjent penger på dykkerjobber, salg av røkt ål, arv og gaver – samt hobbyen, som har vært biler og motorsykler.

Tapte penger på bilsalg

Spesialenheten for politisaker har gått gjennom alle kjøretøyene som Eirik Jensen har eid og regnet på hvorvidt det var en lønnsom hobby.

Ifølge beregningen har Eirik Jensen kjøpt biler og motorsykler for 2.500.159 kroner. Inntektene på salg er 1.229.000 kroner. Regnestykket går 1.271.159 kroner i minus. Kun én av bilene ble solgt med gevinst.

Kjøretøyene som ikke er registrert solgt er ført opp som utgift på hele kjøpssummen.

Les også: Slik forklarer Eirik Jensen kontantstrømmen

Jensens forsvarer, John Christian Elden, mener tapet ikke er reelt siden klienten fortsatt står som eier av syv av kjøretøyene.

– Man sitter kanskje igjen med verdi på gjenværende biler, men det er irrelevant når vi snakker om hvordan Jensen har hatt tilgang til midler, påpekte aktor Kristine Schilling i retten.

Dommer Kim Heger spurte Elden om man ville sagt at denne butikken gikk bra eller dårlig dersom dette hadde vært en bilbutikk.
– Jeg ville ikke kjøpt aksjer i denne sjappen, nei, svarte Elden.

Ifølge Elden har forsvarerne en annen beregning av økonomien enn Spesialenheten. Dette vil de legge frem for retten senere. Deres regnestykke går angivelig i null.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder