TIL RETTSLIGE SKRITT: Merete Hodne avbildet under ankebehandlingen av Hijab-saken i Gulating lagmannsrett i Stavanger i januar. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Hijabdømt frisør med rettslige skritt mot revylag

Den hijabdømte frisøren Merete Hodnes advokat har sendt en begjæring om midlertidig forføyning for å stanse bruken av ordet «nazifrisør» i en revyforestilling.

Artikkelen er over tre år gammel

Hodne har engasjert advokat etter at revylaget «Løgnaslaget» ikke har sluttet med å kalle henne «nazifrisør» i sin forestilling, skriver Dagbladet.

– Jeg blir kalt «nazifrisøren» på Bryne. Det er helt, helt forkastelig. Jeg kjemper mot totalitære ideologier som muhammedanisme og nazisme. Da blir det helt horribelt å bli omtalt som «nazifrisør», sier Hodne til avisen.

BAKGRUNN: – For meg er hijab det samme som et IS-flagg

I starten av januar ble hun i lagmannsretten dømt til 7.000 kroner i bot for å ha nektet hijabkledde Malika Bayan adgang til sin frisørsalong. Hodne har anket saken til Høyesterett.

Hodnes advokat, Linda Ellefsen Eide, sier de har sendt en begjæring om midlertidig forføyning i forbindelse med revysaken. Det betyr at de krever at revylaget slutter å bruke ordet «nazifrisør» inntil en rettsavgjørelse foreligger.

Viser til ytringsfriheten

Revylaget, som har engasjert advokat Brynjar Meling i saken, har imidlertid ingen planer om å fjerne ordet fra revyen og viser til ytringsfriheten.

– Vi har ytringsfrihet og vi vil ikke sensureres. Sist gang det var sensur på norske scener var i perioden 1940-45, ironisk nok under nazistene, sier produsent for revyen, Pål Magnor Kvammen ifølge NTB.

Så langt har Løgnaslaget spilt 51 forestillinger med sketsjen om «nazifrisøren».

Stavanger Aftenblad skrev tidligere i februar at Hodne truet med å gå rettens vei dersom ordet ikke ble fjernet.

Kaster hijaben

LEGGER VEKK HIJABEN: Malika Bayan (bildet) sier hun har valgt å legge vekk hodeplagget hijab av «personlige grunner». Foto: Privat / NTB scanpix

Det var Malika Bayan fra Nærbø i Rogaland som anmeldte Hodne etter å ha blitt nektet å klippe seg hos frisøren fordi hun bar det religiøse hodeplagget hijab.

Fredag la Bayan ut et bilde av seg selv uten hijab i sosiale medier. Jærbladet skrev samme dag at hun nå har lagt hodeplagget vekk.

– Ja, jeg har tatt det valget. Jeg trenger en ny start og gjør det av personlige grunner jeg ikke vil uttale meg om nå, sa Bayan til avisen.

– Jeg er fortsatt muslim. Det var et frivillig valg å ta på seg hijaben, og jeg står fritt til å ta den av dersom jeg ønsker det, sier hun.

Saken mot Hodne var først oppe i Jæren tingrett i september i fjor. Hodne ble da dømt til å betale en bot på 10 000 kroner, men anket dommen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder