VÆRAVHENGIG: Astma - og allergiforbundet forventer at spredningen av bjørkepollen starter for fullt allerede på torsdag denne uken. De råder allergikere til å starte medisinering allerede nå. Foto: MARLEN FOSEID

Én million nordmenn har pollenallergi: Nå starter allergisesongen for fullt

Høye temperaturer gjør at bjørkepollenspredningen starter torsdag

Pollenallergikere bør starte med medisinering nå, råder Astma - og allergiforbundet.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Spredningen av bjørkepollen vil nemlig starte for fullt allerede skjærtorsdag på Østlandet og på kysten i Sør-Norge.

- Mye tyder på at spredningen starter allerede skjærtorsdag, ja. Været som kommer i løpet av påskeuken vil bestemme hvor store konsentrasjoner det er snakk om. Blir det varmt med 13-14 grader i skyggen vil konsetrasjonene øke ganske fort i løpet av to-tre dager. Blir det overskuet og mellom 8-9 grader vil det bli en rolgiere start på det hele, sier pollenforsker Hallvard Ramfjord i Norges astma- og allergiforbund (NAAF).

Venter høye temperaturer

Ifølge vakthavende meteorolog Øyvind Johnsen ved Meteorologisk Institutt er det gode sjanser for at temperaturene blir høyere enn 13-14 grader.

- Skjærtorsdag er det meldt nedbør på Østlandet, men i helgen og mandag og tirsdag i neste uke er det ventet temperaturer på et høyt nivå frem til tirsdag i neste uke. Sjansen er stor for at det blir høyere enn 13-14 grader. Enkelte steder på Østlandet vil det heller ligge nærmere 20-tallet flere steder, sier han til VG.

VÆRET: Sjekk påskeværet her

Pollentypene med størst betydning ved allergi kommer fra tresortene or, hassel og bjørk. I tillegg har vi også pollen fra Salix (pil, selje og vier) og pollen fra burot og gressarter.

Én million nordmenn har pollenallergi

I Norge er omkring én million personer rammet av pollenallergi, og mange er så plaget av allergien har det går ut over livskvaliteten.

Ifølge Ramfjord er bjørkepollen det største problemet for nordmenn rammet av pollenallergi.

- Det produseres i store mengder over hele landet. Bjørkeblomstringen varer i cirka tre uker. I år er det Østlandet og Sørlandet som er først ute denne uken, før de øvrige landsdelene følger på avhengig av værutviklingen. I Trøndelag starter bjørkepollen-sesongen i slutten av måneden, mens det i de nordligste fylkene nok ikke starter for fullt før 15-20. mai, sier Ramfjord.

- Start medisineringen nå!

Astma - og allergiforbundet råder allergikerne til å starte i god tid med forebyggende medisinering:

- Man bør starte medisinering i god tid for at medisinen skal virke fullt. I fjellet er det liten spredning av pollen, men kan risikere seg litt av et sjokk når man kommer hjem fra påskefjellet om man ikke har brydd seg om varslene, råder Ramfjord.

Kommunikasjonsjef Bo Gleditsch i Astma- og allergiforbundet råder nordmenn til å ta pollenallergien på alvor.

- Prat med legen din, og ikke lån medisiner av ektefellen din. Ubehandlet pollenallergi kan føre til astma på sikt. Vi anbefaler at folk begynner å medisinere seg en uke før spredningen starter. Har du ikke gjort det nå, bør du starte så for som mulig. Det starter på Østlandet allerede på torsdag hvis det er godvær, sier han.

Kilde: Norges astma- og allergiforbund

Tidlig pollensesong

Ifølge Ramfjord er det en trend at pollensesongen starter tidligere nå enn før.

- Vi begynte å måle pollen i 1980, og ser at trenden går i den retning at sesongen starter tidligere enkelte år. I fjor var det en stram vinter, så det startet sent. Siden 1980 til i dag har sesongen flyttet seg cirka en uke frem, sier han.

Ifølge Ramfjord er bjørkepollen designet slik at det sprer seg svært effektivt.

- Det kan virvles opp og fraktes godt av gårde hvis det er varmt vær og litt vind. Er det derimot lavtrykk og nedbør vil luften vaskes ren. Godt vær for allergikere er som regel dårlig vær for andre, sier han.

Viktig å forebygge

Fagdirektør Per Kristian Faksvåg i Apotekforeningen mener også at det gjelder å starte med allergimedisinen før symptomene blir for sterke.

- Den beste behandlingen er å forbygge. Det finnes en rekke midler å få på apoteket både med og uten resept som både hjelper mot symptomene på allergi og som kan virke forebyggende. De som er mest vanlige i bruk er de såkalte antihistaminene som finnes både som tabletter, øyedråper og nesespray, sier han.

I tillegg bør man følge pollenvarselet og planlegge aktivitetene ut fra dette, råder Faksvåg.

- Du bør sørge for at pollenkornene ikke kommer i huset ved å holde vinduer l lukket eller ved å bruke pollennett.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder