Politidirektøren: – Politimesteren kommer ikke tilbake

Politidirektør Odd Reidar Humlegård innrømmer etter rapporten om varsleren i Monika-saken at politietaten nå har en jobb å gjøre. Nå mener han Spesialenheten må vurdere straffeforfølging av politiet.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Torsdag formiddag ble rapporten om Monika-varslerne offentliggjort av advokatfirmaet Wiersholm.

Rapporten, som er utarbeidet under ledelse av advokat Jan Fougner, konkluderer med at politimann Robin Schaefer varslet på en saklig, lojal og lovlig måte. Samtidig får politimester Geir Gudmundsen og øvrig ledelse i Hordaland politidistrikt krass kritikk.

– Dette viser at vi har en jobb å gjøre, sier politidirektør Odd Reidar Humlegård på en pressekonferanse torsdag.

LES HELE WIERSHOLM-RAPPORTEN HER

Må vurdere straffeforfølging

Han sier at dagens rapport ikke er et endelig punktum i saken. Ettersom rapporten konkluderer med brudd på arbeidsmiljøloven er dette noe som må etterforskes.

– Veien videre blir at politimesteren i Hordaland nå må sende dette til Spesialenheten for vurdering av straffeforfølging, sier sjefen for Politidirektoratet (POD).

Han vil ikke ta stilling til hva som skjedd med de involverte personene før dette.

I rapporten fra Wiersholm får både politimester Geir Gudmundsen, som midlertidig fratrådde sin stilling i februar, visepolitimester Gunnar Fløystad og påtaleansvarlig Sidsel Isachsen kritikk.

LES OGSÅ:– Heksejakt på enkeltepersoner ikke veien å gå

USIKKER FREMTID: Geir Gudmundsen har midlertidig fratrått sin stilling som politimester. Foto:Hallgeir Vågenes,VG

Gudmundsen ikke tilbake

På sin pressekonferanse opplyste Humlegård derimot at Geir Gudmundsen ikke kommer tilbake som politimester i Hordaland politidistrikt nå. John Reidar Nilsen fortsetter som konstituert politimester inntil et nytt politidistrikt er på plass.

Politiet i Norge står nå overfor en stor omorganisering, og Hordaland og Sogn og Fjordane skal slås sammen. Stillingene som politimestere i de nye distriktene lyses ut i dag.

– Geir Gudmundsen skal fortsatt være hos Politidirektoratet, sier Humlegård, som unngikk å svare på om han kan utelukke at Gudmundsen blir ansatt som ny politimester i det sammenslåtte distriktet:

– Det er Kongen i statsråd som ansetter.

Humlegård har selv ikke snakket med Gudmundsen i dag ettersom han er på ferie.

– Vil du ha tillit til Geir Gudmundsen som politmester dersom han velger å søke på stillingen som politimester i et nytt politidistrikt?

– Jeg har ikke fått snakket med Gudmundsen, fordi han er på en lengre utenlandsreise privat, planlagt for lang tid tilbake. Jeg har ikke forstått at han har intensjoner om å komme tilbake som politimester i et nytt distrikt, sier Humlegård til VG.

– Men vil du ha tillit til ham dersom han søker på stillingen?

– Nei, altså, jeg er på jakt etter en ny politimester, som jeg sier, i Politidistrikt Vest, og som jeg sa er han innbeordret til POD i dag, han vil fortsatt bli det, og John Reidar Nilsen fortsetter som konstituert politimester inntil videre, sier Humlegård.

SAMLESIDE: Les alle Monika-sakene her

VARSLEREN: Det var politimannen Robin Schaefers innsats som gjorde at Monika-saken til slutt ble tatt opp igjen. Foto:Hallgeir Vågenes,VG

– Ikke vært åpne for kritkk

Humlegård sier at dagens rapport sammen med de to foregående, fra Riksadvokaten og Spesialenheten, som er gjort i saken viser dette.

– Disse viser at mye gikk galt i Monika-saken, sier Humlegård, som ikke har fått lest Wiersholm-rapporten grundig ennå.

HAR DU LEST?Monika-saken – slik ble den en politiskandale

Humlegård fortsetter med å si at ledelsen i Hordaland-politiet ikke tok Schaefers innspill imot på en god måte. Politimannen hadde ifølge politidirektøren bare gode intensjoner da han pekte på mangler ved etterforskningen av Monika-saken.

– I denne saken har ikke ledelen vært åpne for kritikk og innspill. Jeg mener det må være en kultur der det er rom for å ytre seg kritisk, sier Humlegård, som mener dette er noe det må jobbes systematisk med i hele politietaten:

– Den som til slutt ser seg nødt til å varsle skal bli tatt på alvor og få støtte og omsorg. Det har ikke skjedd i denne saken. Jeg er takknemlig for at Robin Schaefer holdt ut.

Tar selvkritikk

Politidirektøren mener det nå må vurderes å etablere en enhet som skal se på avgjørelser med nye øyne, eller sende saken over til annet distrikt for å se på saken på nytt.

– Det må vi innrette de nye politidistriktene for å håndtere. Det er en svakhet at det er de samme påtaleansvarlige som vurderer om saker skal gjenåpnes, og dermed ser på sitt eget arbeide. Det er neppe den beste løsningen.

SNAKKET UT:Les politimannens sterke historie her.

MOR OG DATTER: Monika Sviglinskaja (8) som ble kvalt og drept 14. november 2011 Mamma Kristina Sviglinskaja (32). Foto:Privat,Privat

Humlegård sier at også PODs rolle må gjennomgås. Han innrømmer at de ikke var godt nok kjent med saken da de gikk inn i den.

– Det ble en belastning for Schaefer, fordi vi ikke forsto at han var en varsler. Vi burde kjent bakhistorien. At vi ikke gjorde det gjorde at Schaefer opplevde at han ikke ble hørt. Vi må ta ansvar for det, og det vil jeg beklage.

Litauer siktet for drap

I mai i fjor ble Monika-saken gjenopptatt, etter at politimannen Robin Schaefer påpekte på manglene ved etterforskningen. Politiet hadde i utgangspunktet henlagt saken. De konkluderte med at den åtte år gamle jenta tok sitt eget liv utenfor Bergen.

I oktober i fjor ble morens tidligere samboer, en 32 år gammel litauer, siktet for forsettlig drap. Da var det gått tre år siden den lille jenta ble funnet død. Mannen nekter straffskyld.

I februar konkluderte Riksadvokaten med at etterforskningen hadde båret preg av alvorlige mangler. Samme måned ga Schaefer ut en bok der han er svært kritisk til ledelsens håndtering av saken. 25. februar ila Spesialenheten for politisaker Hordaland politidistrikt en bot på 100.000 kroner for grov uforstand i tjenesten, men ingen enkeltpersoner ble straffet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder