SKREDKLAR: En av mikronfonene til Vidar står skjermet utenfor bagasjerommet. Det kraftige nedbører i området byr på tekniske utfordringer for lyddesigneren. Foto: Odin Jæger,

Lyddesigneren Vidar (23) har ventet et døgn i bilen på skredbraket

RAUMA (VG) For Vidar Grande er det braket fra «Mannen» som er det mest interessante.

  • Jenny-Linn Lohne
  • Odin Jæger (foto)

Artikkelen er over fem år gammel

Hele Norge venter på at fjellet Mannen skal slippe det store, ustabile partiet. Tirsdag kveld ble det sagt at fjellet var urolig, med bevegelser geologen mente var vanskelig å tolke.

Tidligere tirsdag ble det opplyst at målingene indikerte at man kanskje ville få et skred sent tirsdag kveld eller ved midnatt natt til onsdag.

Natt til tirsdag satte Vidar seg i bilen. Målet var fjellet Mannen i Rauma fordi det er ventet er massivt, 120 000 kubikkmeter stort, skred fra 1200 meters høyde.

Men det er ikke det sensasjonelle synet som fascinerer 23-åringen. Det er braket og buldringen som skal sikres i opptak. Den skal lagres i et lydarkiv, slik at det senere kan brukes på film.

- Hvis jeg får et halvt minutt med skred, hadde det vært helt konge. Men jeg er fornøyd med 10 sekunder også, sier han til VG.

Bør Mannen få nytt navn? Send inn ditt forslag.

Sover lite

Da skredalarmen ble oppjustert på mandag, måtte Vidar pakke lydutstyret i all hast. Men så tok Mannen seg en pause, og deretter har timene sneglet seg forbi.

- Det har blitt to timer søvn på meg de siste 36 timene. De tilbragte jeg i forsetet på bilen, men det var ikke veldig komfortabelt. Jeg må ha bakluken åpen på grunn av mikrofonene, derfor er det kaldt i bilen også. Men det gikk, sier han.

Vidar er ikke alene om å vente på Mannen-skredet, men de aller fleste gir uttrykk for at de gleder seg mest til synet.

LYDNERD: I denne røde Citroën har Vidar hatt tilhold siden mandag. I bagasjerommet står lydustyret som skal fange Mannen-braket. Forsetet er lastet med ulltepper, kaffe og peanøtter. Foto:Odin Jæger,VG

- Det er hovedsakelig lyden jeg er interessert i – å dokumentere den rå naturkraften, sier han.

For lyddesigneren er det viktig å dokumentere en ren og uforstyrret lyd fra raset, som er ventet å dundre ned fjellsidene i løpet av kort tid.

- Vanligvis ville man lydlagt et skred på film med masse forskjellige lyder fra et lydarkiv, av tunge steiner som faller og ruller, men det er mye morsommere å være her. Jeg er jo en lydnerd som synes det er kult bare å ha den lyden.

Overvåker fjellet

Det er åpenbart knyttet stor spenning til storskredet. Siden fredag har Rauma-mannen Per Jan Johannessen (55) tilbrakt store deler av tiden i den grønne bilen sin – med utkikk over den bratte fjellsiden.

OVERVÅKER: Totalt 15 personer fra Sivilforsvaret overvåker fjellet og sikkerhetsområdet. Per Jan Johannesen (55) holder vakt i bilen sin. Foto: ODIN JÆGER, VG Foto: ,

I passasjersetet har han selskap av Tiedemanns Rød 3 og julebrus.

– Det er en opplevelse du gjerne bare får en gang i livet, sier 55-åringen.

Etter tre hjerteinfarkt har han etter litt annerledes perspektiv på sikkerheten, noe han har gitt sønnen ettertrykkelig beskjed om.

– Hvis raset kommer og tar meg, vet han hvert fall hvor han finner meg, ler Johannessen.

Les også

Mer om

  1. Rasdramaet i Rauma

Flere artikler

  1. Camilla (23) og Jan (46) overvåker fjellet

  2. Så mye har fjellet flyttet seg

  3. - Fjellet blir svakere og svakere

  4. Geolog om Mannen-dramaet: - Kan rase om få timer

  5. Mannen-dramaet: - Raset kan gå i kveld

  6. Eksperter: Kan bli første gang et fjell vannbombes

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder