HELERITILTALT: Imran Saber er fremdeles siktetfor grovt heleri, men dokumentene som ble beslaglagt etter at han og Frp-politikeren Henning Holstad 10. februar ble pågrepet, kan ikke politiet beholde. Foto:Markus Aarstad,VG

Politiet må gi fra seg beslagene gjort hos helerisiktede Imran Saber

Advokat Per Danielsen har hele tiden ment at politiet ikke kan beholde de beslaglagte dokumentene i saken mot Imran Saber. Nå er tingretten enig med ham.

Silje Løvstad Thjømøe
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Det var oppsiktsvekkende at politiadvokat Riegels trodde de kunne beholde beslag i dokumenter som viser en del av tenkningen rundt forsvaret av Saber, sier Imran Sabers medforsvarer, advokat Per Danielsen til VG.

Oslo tingrett avgjorde fredag at dokumenter og korrespondanse mellom Saber og hans forsvarere, og som er ment i forberedelsene til forsvaret til Saber, ikke kan forbli beslaglagt.

Materialet har politiet sikret seg stammer fra den helerisiktede Frp-politikeren Henning Holstad.

Politiet pågrep Holstad og Saber, også kjent som «Onkel Skrue», i en koordinert politiaksjon 10. februar i år. De er begge siktet for grovt heleri av til sammen syv millioner kroner.

En av politiets hovedteorier er at det skal dreie seg om hvitevasking av penger som stammer fra Nokas-ranet.

– Slike papirer kan ikke politiet ha innsynsrett i

- OPPSIKTSVEKKENDE: Slik beskriver advokat Per Danielsen beslaget som politiet ville beholde i etterforskningen av Imran Saber. Foto:Stian Lysberg Solum,NTB scanpix

Danielsen, som sammen med Øystein Storrvik er Sabers forsvarere, har hatt Henning Holstad som medhjelper. Holstad var Sabers arbeidsgiver fra 2007 til 2009, og Danielsen sa til VG i februar at politikeren hadde vært til stor hjelp og nytte i forbindelse med beregningen av det private forbruket til Saber.

Holstad ble holdt i varetekt i tre uker, men nektet å forklare seg. Politiadvokat Asmund Riegels ved Seksjon for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt fryktet bevisforspillelse og uttalte 13. februar til VG at varetektsfengslingen ga politiet muligheten til å sikre nye bevis.

Nå må de imidlertid gi fra seg beslagene, deriblant mailkorrespondanse mellom Danielsen og Holstad.

– Det er nokså selvsagt at mailkorrespondanse mellom en forsvarer og folk i forsvarerteamet skal holdes internt. Slike papirer kan ikke politiet ha innsynsrett i, ellers kan ikke forsvarere gjøre jobben sin i fred. Det er godt å se at retten har satt tingene på plass i en klar kjennelse, sier Danielsen.

Riegels: Fortsatt skjellig grunn til mistanke

Riegels sier til VG at politiet kun har sikret, men ikke gått igjennom beslaget, som ifølge politiadvokaten skal inneholde flere datamaskiner, datalagringsenheter samt en betydelig mengde dokumenter.

– Det er et omfattende beslag, men det er ikke slik at vi ikke får tilgang på hele beslaget. Hvor stor begrensningen blir avhenger i hovedsak av hva retten mener har relevans i forhold til forsvaret til Saber i straffesaken som er berammet til oktober 2015. Når tingretten har tatt stilling til dette, vil trolig det øvrige beslaget vil være tilgjengelig.

FÅR SE DELER AV BESLAGET: Politiadvokat Asmund Riegels sier til VG at det ennå er usikkert hvor mye av beslaget som ikke blir tilgjengelig for politiet, men at det fortsatt er skjellig grunn til mistanke for de siktede. Foto:Gorm Kallestad,NTB scanpix

Riegels poengterer at kjennelsen fra Oslo tingrett fredag sier at det fortsatt er skjellig grunn til mistanke for de forhold han er siktet for, herunder grovt heleri.

Om Danielsens uttalelse der han «synes det var oppsiktsvekkende at Riegels trodde han kunne beholde beslag i dokumentene», sier Riegels dette:

Politiet viser til at Holstads forsvarer har argumentert overfor politiet for at Holstad har opptrådt som medhjelper for advokat Danielsen. Tingretten har for øvrig gitt politiet medhold i at Holstad ikke kan anses som en medhjelper i lovens forstand, men med en annen rettslig begrunnelse likevel kommet til at det er beslagsforbud for deler av beslaget. Vi har ingen ytterligere kommentar til advokat Danielsen uttalelser.

Kom hjem fra Dubai

«Onkel Skrue» har oppholdt seg i Dubai i lengre tid, og politiet har ment at han holdt seg i skjul slik at saken mot ham i januar måtte utsettes. VG har blant annet sett en video der 37-åringen festet med en norsk kvinne på en fasjonabel nattklubb i emiratet. Opptaket var angivelig blitt gjort i romjulen.

Etter det VG får opplyst har Saber oppholdt seg i Oslo en viss tid.

37-åringen, også kjent som «Onkel Skrue», er fra før av tiltalt for heleri av minst 4,4 millioner kroner. Han er også tiltalt for å ha inngått en rekke låneavtaler som påtalemyndigheten mener er en bevisst utnyttelse av enkeltpersoners nød.

37-åringen fikk like før jul 725.000 kroner i billighetserstatning fra Oslo kommune.

Var Frps gruppeleder i bystyret

Helt siden slutten av 1980-tallet har Henning Holstad vært blant Fremskrittspartiets mest fremtredende politikere i Oslo.

Så sent som i 2008 var han både gruppeleder og komitéleder for Frp i bystyret. Holstad er for tiden er vararepresentant for Frp til bystyret i Oslo.

Les også:Henning Holstads ville liv

Grunnen til at siktede ikke har villet forklare seg for politiet er fordi han hevder at han har taushetsplikt fordi han har vært medhjelper til Imran Sabers advokat.

– At han ikke vil forklare seg er et forhold som vanskeliggjør etterforskningen. Vi hadde helst sett at han hadde forklart seg først, men det har han rett til ikke å gjøre. Så det må vi forholde oss til videre i etterforskningen, sa politiadvokat Riegels til VG mens Holstad fremdeles var varetektsfengslet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder