SØRGER: VG møtte Monika Sviglinskajas mor, Kristina, i august og oktober i fjor. Hun har hele tiden hevdet at datteren ble drept og ikke at hun påførte seg selv dødelige skader, slik politiet hevdet etter ni måneders etterforskning i 2012. Foto:Hallgeir Vågenes,VG

Slik varslet etterforskeren politimesteren om Monika-saken

Pekte på mulig gjerningsmann

Viste til uavhengige vitner

Tilbakeviste at Monika hadde hengt seg selv

I et brev til politimesteren i Hordaland, beskrev varsleren i
Monika-saken hvorfor han mente at den åtte år gamle jenta kunne være drept.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Brevet er ikke tidligere omtalt. Spesialenheten for politisaker vil i løpet av januar avgjøre om de skal forfølge behandlingen varsleren fikk av Hordaland politidistrikt i etterkant av det svært konkrete brevet til politimester Geir Gudmundsen.

Kvalt

– Det er flere ting som tyder på at noen har kvalt henne, og deretter hengt henne på dørklinken. Det er fullt mulig å kvele en person og henge vedkommende etterpå uten at dette kan påvises i en obduksjon, skrev etterforskeren i slutten av januar i fjor.

POLITIMESTER: Geir Gudmundsen i Hordaland. Foto:Trond Sørås,VG

Brevet var et ledd i etterforskerens innbitte kamp for å få saken gjenopptatt.

– Min faglige og moralske samvittighet tilsier at saken må vurderes på nytt, skrev etterforskeren til toppsjefen sin, som han avsluttet med:

– Jeg redegjør gjerne for saken ved behov for dem som måtte ønske det.

Men etterforskeren kom ingen vei. Få ville høre og saken forble henlagt.

Monika Sviglinskaja (8) ble funnet død i sitt hjem av sin mor den 14. november i 2011. Saken ble senere henlagt som selvmord. Monika gikk inn i den ekstremt sjeldne statistikken over barn som tar sitt eget liv.

Etterforskeren som vinteren 2014 begynte å grave i den henlagte Monika-saken, hadde i utgangspunktet ikke noe med den å gjøre, men han hadde lest seg opp på saken etter å ha jobbet med en annen drapssak.

– Uforståelig

Etterforskeren hadde blitt skremt av det han hadde lest om den henlagte saken, og mente etterforskningen var for dårlig. Ikke bare det: Han mente også å kunne peke ut en potensiell drapsmann: Den tidligere kjæresten til Monikas mor, en mann i slutten av 20-årene fra Litauen.

Tre år senere er nå denne mannen siktet for drap.

– Slik saken samlet sett fremstår er det uforståelig for meg at han ikke har fått status som mistenkt, skrev etterforskeren i brevet, som er formulert i punkter til politimesteren.

LYKELIGE DAGER: Monika Sviglinskaja (8) her sammen med sin mor før hun ble funnet død i morens leilighet på Sotra i november 2011. Foto:Privat,Privat

Han mente politiet i respekt for både den avdøde lille jenta og hennes mor, burde vurdere saken på nytt for å vite at de hadde gjort alt som kunne gjøres.

«Det dreier seg tross alt om et mulig drap av en liten jente på åtte år som har potensiale til å bli oppklart», skrev han.

– Lite trolig hun har knytt knuten selv

** Han pekte på at det i saken var informasjon som ville gjøre det mulig å lokalisere en gjerningsmann, eller et vitne som kunne vite hvem gjerningsmannen er. Han mente dette både kunne, og burde vært gjort tidligere, og at det var en tydelig etterforskningsfeil at dette ikke hadde blitt gjort.

** To uavhengige vitner har sett en person i det aktuelle tidsrommet som kan være gjerningsmannen.

- Han er i tillegg beskrevet til å kunne være den man lenge vurderte å mistenke, skrev etterforskeren.

** Han viste til en navngitt etterforskningsleder, som hadde sagt at det var planlagt å avhøre en «person man lenge hadde vurdert å gi status som mistenkt i saken» for å konfrontere ham med en rekke løgner han hadde kommet med, men det ble aldri gjort.

FUNNET DØD: Monika Sviglinskaja (8) (bildet) ble funnet død hjemme i leiligheten på Sotra under mystiske omstendigheter for tre år siden. Foto:Privat,

– Grunnen er ukjent for meg, men det er en direkte etterforskningsmessig feil. Et nytt avhør av ham kan bidra til å sjekke ham eller ut av saken. Ett nytt avhør vil tilføre saken nye opplysninger, skrev etterforskeren til politimesteren.

DNA på beltet

** Etterforskeren viser videre til beltet som Monika hadde rundt halsen da hun ble funnet hengende fra et dørhåndtak, og han peker på behovet for ytterligere undersøkelser og rekonstruksjoner rundt beltet som var benyttet.

– Slik det fremstår, er det lite trolig at en åtteåring har knytt knuten selv, skriver etterforskeren.

Han viser også til at det er funnet DNA på beltet som det kan gjøres nye undersøkelser av, og mener at samlet sett vil dette kunne gi saken nye opplysninger.

Han viste til en telefonsamtale fra en person, som sommeren 2012, hadde ringt moren og sagt at han viste hvem morderen var.

Denne personen hadde Monikas mor ment kunne være hennes tidligere samboer, men han ble ikke avhørt før tre måneder senere i oktober 2012. Da var saken allerede henlagt.

Fikk advarsler

VG får opplyst at brevet til politimesteren ble levert videre til visepolitimester Gunnar Fløystad. Men ingen etterforskning ble, til tross for det oppsiktsvekkende brevet, igangsatt.

HYRET INN KRIPOS: Det var først da bistandsadvokat Stig NIlsen hyret inn Kripos at Hordaland politidistrikt ville etterkomme kravet om å se på Monika-saken på nytt. Foto:Eivind Griffith Brænde,VG

Senere fikk etterforskeren forbud mot å grave mer i saken, ifølge et brev som er sendt fra advokat Jens Ove Hagen til politimesteren.

I dette hemmeligstemplede brevet kommer det frem en rekke opplysninger om prosessen rundt varslerens forsøk på å få saken gjenopptatt. Det kommer også frem at han ble advart om at han kunne miste jobben.

Hordaland politidistrikt ville ikke snu før bistandsadvokat Stig Nilsen ble varslet og innhentet en ekstern rapport fra tidligere drapsjeger Asbjørn Hansen. Dette skjedde i april i fjor.

Da endret politiet i sin vurdering av saken, og gjenåpnet den offisielt 15. mai.

– Ble siktet for drap

I oktober pågrep politiet Kristinas tidligere samboer, og siktet ham for å ha drept Monika ved kvelning.

Det var i tråd med hva varsleren hadde påpekt allerede i januar. I den etterfølgende etterforskningen har politiet fulgt opp flere av de etterforskningsgrepene, som etterforskeren påpekte i sitt brev til politimesteren.

REKONSTRUKSJON: Politiet har i etterkant rekonstruert hvordan situasjonen da Monika ble funnet hengt i et belte. Det ble gjort før jul. Det ble ikke gjort i den første drapsetterforskningen Foto:Hallgeir Vågenes,

Av hensyn til granskingen fra Riksadvokaten og Spesialenheten, er politiet avskåret fra å kommentere både den gamle etterforskningen av Monika-saken og varsleres status, sier politimester Geir Gudmundsen til VG.

Spesialenheten har varslet at de vil komme med en vurdering av Hordaland politiets etterforskning av Monika-saken i løpet av januar.

De vurderer fortsatt om de også skal gå inn og granske måten varsleren ble behandlet på.

– Dette er noe som er til vurdering, sier Halvor Hjelm-Hansen, som leder Spesialenheten for politisaker i Midt- og Nord-Norge.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder