Fikk informasjon om angrep på store folkemasser

Antatte IS-terrorister skal ha hatt norske reisedokumenter

Statsministeren varslet om saken to dager før offentligheten

TUNGT BEVÆPNET: Fra tidlig om morgenen 24. juli patruljerte tungt bevæpnet politi på en rekke offentlige steder i Norge. Det forelå en konkret trussel om at terrorister skulle angripe uskyldige nordmenn. Her går to tjenestemenn i avgangshallen på Oslo Lufthavn. Foto:Therese Alice Sanne,VG

Terrortrusselen mot Norge: Fryktet IS-terrorister skulle
angripe nordmenn med kniv

PST satt på opplysninger om at de antatte IS-terroristene
som var på vei til Norge skulle drepe sivile ved bruk av kniver. Målet var å skape mest mulig skrekk og avsky i befolkningen.

 • Ingar Johnsrud
 • Lars Joakim Skarvøy
 • Rolf J. Widerøe
 • Rune Thomas Ege
 • Hanna Haug Røset
 • Eirik Landsend Henriksen

Artikkelen er over seks år gammel

Norske sikkerhetsmyndigheter visste også når IS-terroristene angivelig skulle slå til. Men de ante ikke hvor.

Dette var det dramatiske bakteppet da Regjeringens Sikkerhetsutvalg utløste terroralarmen sent onsdag 23. juli. Om morgenen torsdag 24. juli varslet regjeringen offentligheten om trusselen som Norge sto overfor.

Da var det gått seks dager fra PST og Etterretningstjenesten fikk den første informasjonen om at et angrep mot Norge kunne være under oppseiling.

I dagene som fulgte jobbet sikkerhetsmyndighetene intenst med prøve å finne ut hvor terroristene ville slå til. Det ble jobbet med forskjellige scenarier for hvor de skulle slå til.

Ville beskytte folk på offentlige steder

Etter det VG kjenner til skal terroristene ha planlagt å bruke knivredskaper for å kunne utføre terrorhandlingen på en måte som kunne spre mest mulig frykt i befolkningen.

Fremgangsmåten med å bruke kniv er ikke en ukjent terrormåte. I mars i år gikk militante uigur-separatister til angrep på en folkemengde på en togstasjon i Junnan-provinsen i det sørvestlige Kina. Til sammen 29 mennesker ble drept med kniv i det blodige angrepet.

Ved at PST hadde så konkret informasjon om fremgangsmåten som terroristene skulle bruke, ble det ikke vurdert som nødvendig å sikre bygg hvor det var lite sannsynlig at terroristene skulle slå til.

Politiet valgte derfor å satse på å plassere ut store styrker med bevæpnet politi. Hvis terroristene skulle slå til på et offentlig sted, var tanken at bevæpnet politi kunne stanse dem så raskt som mulig.

Mye tydet på at IS-terroristene ville slå til mot store folkemasser og hvor media var tilstede. Dette innebar at terroristene kunne slå til mot store arrangementer, får VG opplyst.

To land først nevnt som mål

Den opprinnelige meldingen gikk ut på at minst tre navngitte terrorister fra IS skulle begå terror i Europa. Den første informasjonen gikk ut på at det var to land som pekte seg ut: Norge og et søreuropeisk land. Men etter hvert kom det frem informasjon som styrket teorien om at det var Norge som var målet til terroristene.

Det var oppgitt en bestemt dato terrorhandlingen skulle utføres. Denne datoen lå flere dager frem i tid da alarmen ble utløst og politiet hadde derfor god tid til å få på plass de nødvendige sikkerhetstiltak. Dette gjaldt også for å få sendt bistandsanmodninger fra politiet til Forsvaret.

I opplysningene som forelå var det nevnt flere navn, minst tre personer, får VG opplyst, men man visste ikke hvilken rolle disse personene skulle ha under den varslede aksjonen: Myndighetene visste ikke om den enkelte skulle bidra med støtte til en eventuell terroraksjon eller om de selv skulle utøve terroren.

De personene som var nevnt var av europeisk opprinnelse. Videre het det at disse mennene reiste med norske reisedokumenter, får VG opplyst.

Dagbladet skrev torsdag at fire personer var på vei til Norge.

Varslet om saken to dager før

Justisminister Anders Anundsen (Frp) ble varslet av PST tirsdag 22. juli. Etter det VG får opplyst skal han samme dag ha gitt et varsel til Erna Solberg om at etterretningstjenestene jobbet med en sak som gjaldt nasjonens sikkerhet.

Fortsatt var ikke meldingene bekreftet og detaljene fremstod som uklare.

Det ble så besluttet at det skulle kalles inn til et møte i Regjeringens sikkerhetsutvalg (RSU) onsdag 23. juli.

Onsdagen ble det klart for justisministeren hvor alvorlig situasjonen var, og i løpet av ettermiddagen ble statsminister Solberg orientert. Ved Statsministerens kontor var det blant annet statssekretærene Sigbjørn Aanes, Julie Brodtkorb og Laila Bokhari som håndterte terrortrusselen. Sistnevnte er regjeringens rådgiver på sikkerhets- og beredskapsområdet for statsministeren.

PST ba om grønt lys

På møtet i Regjeringens sikkerhetsutvalg på kvelden onsdag 23. juli kveld ba PST regjeringen om grønt lys til å informere offentligheten gjennom en pressekonferanse den påfølgende dagen.

Det sa regjeringen ja til.

Den påfølgende morgenen varslet så justisminister Anders Anundsen alle de parlamentariske lederne på Stortinget, samt lederen for Stortingets utvidede forsvars- og utenrikskomite og Justiskomiteen. I telefonsamtalene orienterte han om hva som ville bli formidlet i pressekonferansen klokken 10.

Sju dager senere ble terrortrusselen nedjustert og beredskapen ble stilt tilbake til normalnivå.

Les også

 1. SV vil ha ekstern evaluering av terror-håndtering

  SV ber Justisdepartementet sørge for en ekstern evaluering av måten sommerens terrortrussel ble taklet på.
 2. Terrortrusselen mot Norge: KrF-Hareide om terrortrusselen: – Må til nazismen for å finne noe mer grotesk

  Lederen av Stortingets 22. juli-komité sier det fryktede terrorangrepet mot Norge fremstår som bestialsk.
 3. Dagbladet: Trodde fire IS-terrorister var på vei til Norge i sommer

  Flere kilder bekrefter overfor Dagbladet at det var fire terrorister fra Den islamske stat (IS) som utløste…
 4. TV2: PST Fikk terrortrusselen flere dager før offentligheten ble
  varslet

  Justisminister Anders Anundsen (Frp) har ifølge kanalen opplyst at PST fikk opplysninger om et mulig terrorangrep fredag…

Mer om

 1. Terror

Flere artikler

 1. Terrortrusselen mot Norge: Fryktet drap på tilfeldig familie

 2. Sikkerhetspolitikere fikk null terror-info

 3. TV2: PST Fikk terrortrusselen flere dager før offentligheten ble
  varslet

 4. Erna utsetter feriestarten

 5. Forsker: Dette er mulige terrormål

Fra andre aviser

 1. - Vet ikke om terrorister er på vei

  Bergens Tidende
 2. Terrortrusselen: Fryktet drap på tilfeldig familie

  Fædrelandsvennen
 3. - Trusselsituasjonen er redusert

  Bergens Tidende
 4. PST-sjefen mener syriafarerne burde vært stanset

  Bergens Tidende
 5. Mange politikere fikk ikke terror-info

  Fædrelandsvennen
 6. Derfor bærer de ikke våpen

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no