TOK «RØYKEPAUSE»: Julie Brodtkorb ville ikke være tilstede da regjeringen gjorde vedtak om nye regler for salg av røyk og snus. Her smetter hun inn til sin egen pult på Statsministerens kontor. Foto:Javad Parsa,Dine Penger

Hadde tobakksgigant som PR-kunde: Eks-kunde sendte Brodtkorb på gangen

Julie Brodtkorb hadde verdens største tobakksselskap som PR-kunde måneder før regjeringen droppet nye, strenge, tobakkstiltak.

Cato Husabø Fossen
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Da regjeringen bestemte seg for å droppe strengere regler for salg av røyk og snus satt Julie Brodtkorb på gangen.

Årsak: Hun vurderte sine egne bindinger til tobakksbransjen som for sterke.

Før hun ble statssekretær ved Statsministerens kontor i fjor høst jobbet Brodtkorb som administrerende direktør i PR-byrået JKL/MSL.

Der hadde hun den norske avdelingen til verdens største tobakkselskap, Philip Morris, som kunde. Det har VG fått bekreftet fra flere uavhengige kilder.

– Jeg er bundet av taushetsplikt om mitt tidligere arbeidsforhold og dets kunder, sier Brodtkorb da VG konfronterer henne med det til nå ukjente kundeforholdet som skulle gi henne hodebry i sitt arbeid i regjeringen.

Droppet strengere tobakksregime

Det var på senhøsten i fjor, kort tid etter regjeringsskiftet, at Høyre-Frp-regjeringen bestemte seg for ikke å innføre en egen bevillingsordning for salg av tobakk.

Ordningen ble vedtatt av Stortinget så sent som våren før, og skulle tre i kraft 1. januar 2015. Blant annet skulle det gjøres mulig å frata utsalgssteder som selger til mindreårige retten til å selge tobakk.

Ettersom 50 % av mindreårige som bruker tobakk får kjøpt den på egenhånd var både Helsedirektoratet, Kreftforeningen og LHL sterke tilhengere av ordningen som nå ikke blir noe av.

Helseminister Bent Høie begrunnet avgjørelsen i at ordningen ville blitt for byråkratisk og dyr. I stedet vil han foreslå for Stortinget en ny tilsynsordning, som han overfor VG ikke kan love at verken blir billigere eller vil ha samme effekt som en bevillingsordning.

Gikk ut av «forsiktighetsgrunner»

På Statsministerens kontor satt samtidig en tidligere PR-topp som inntil et par måneder tidligere hadde et lojalitetsforhold til tobakksbransjens mektigste aktør.

– Av forsiktighetsgrunner deltok jeg ikke under regjeringens behandling av denne saken, skriver Julie Brodtkorb i en e-post til VG.

Hun hevder hun ikke var tilstede da beslutningen ble tatt i regjeringskonferanse, og at hun heller ikke deltok i forberedelsene av denne, slik hun normalt gjør som statssekretær og visestabssjef for Erna Solberg.

– Vurderte du deg selv som inhabil i denne saken?

– Av forsiktighetsgrunner deltok jeg ikke i behandlingen, derfor var det ikke nødvendig å få vurdert min habilitet, svarer Brodtkorb.

På spørsmål om hun i forkant orienterte statsministeren om problemstillingen svarer Brodtkorb at hun er selv ansvarlig for å vurdere egen habilitet.

- Vurderer habilitet utover listen

Da hun ble statssekretær overleverte Brodtkorb en liste overtidligere PR-kunder til regjeringsråd Nina Frisak, slik at hun skulle kunne være oppmerksom på eventuelle habilitetsspørsmål.

VG har ikke fått bragt på det rene om Philip Morris er oppført på denne listen eller ikke, men Julie Brodtkorb tar et stort forbehold på spørsmål om hun faktisk har orientert om alle kunder hun har befatning med:

– Etter at jeg sluttet i JKL hadde jeg ikke tilgang til selskapets kundelister. Den listen er derfor ført opp etter det jeg husket. Jeg er derfor bevisst på at jeg vurderer min habilitet også utover innholdet i listen, skriver hun til VG.

Statsminister Erna Solberg er på ferie og kunne ikke kommentere denne saken. Solbergs kommunikasjonssjef viser til svarene Julie Brodtkorb selv gir på VGs spørsmål.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder