KLEDDE AV SEG: Da soldatene simulerte det å falle gjennom isen, måtte alle raskt få av seg våte klærne og få på tørre. Her karrer Caroline Willemine Hagelien seg gjennom ishelvete.
KLEDDE AV SEG: Da soldatene simulerte det å falle gjennom isen, måtte alle raskt få av seg våte klærne og få på tørre. Her karrer Caroline Willemine Hagelien seg gjennom ishelvete. Foto:Privat,

Nakenbad-saken: Caroline (23): – Det handler ikke om jente eller gutt, man er soldat

INNENRIKS

Rett etter at dette bildet ble tatt, måtte grensejeger Caroline
Willemine Hagelien kle av seg de våte klærne og stå naken foran sine mannlige medsoldater.

Publisert: Oppdatert: 07.11.14 14:14

Den nå 23 år gamle tannlegestudenten i Tromsø ser med glede tilbake på tiden i Forsvaret. I 2011 var hun grensejeger i Kirkenes.

– Jeg hadde det veldig kjekt. I Kirkenes blandet de gutter og jenter på rommene, dermed fikk jeg mulighet til å bli skikkelig kjent med mine medsoldater. Alle tok godt vare på meg, og sjefen for Garnisonen i Sør-Varanger (GSV) fikk likestillingsprisen det året jeg var inne, sier Hagelien til VG.

De siste dagene har debatten rast om behandlingen av kvinner i Forsvaret. Bakgrunnen var mandagens nyhet om at befalet som i 2011 beordret soldaten Alice Aspelund til å bade naken, slipper refs.

«Innovertiss og bryster? Ikke no problem!»

– Jeg reagerte på et debattinnlegg, der en mor var redd for å sende datteren sin til førstegangstjeneste i frykt for at hun skulle bli behandlet dårlig. Det er jo ikke slik virkeligheten er. Jeg synes det er viktig at sivile får vite hvordan hverdagen til soldater er.

– Undersøkelser viser at 90 prosent av alle kvinner i Forsvaret er fornøyde med tjenesten sin. Jeg var veldig fornøyd, sier Hagelien.

23-åringen har skrevet innlegget «Innovertiss og bryster? Ikke no problem!» på bloggen sin – «Grensejeger Hagelien». Innlegget sprer seg i skrivende stund som ild i tørt gress på Facebook.

Det var Avisen Nordland som først omtalte innlegget til 23-åringen.

– Burde vært løst annerledes

Hagelien understreker at hun ikke kjenner til saken om Alice Aspelund utover det som har stått i mediene.

– Hva som skjedd der med henne, det vet jeg ikke. Hennes følelser er ekte, og den situasjonen hun opplevde burde sikkert vært løst annerledes. Det finnes også dårlige befal i Forsvaret, sier Hagelien.

Selv opplevde hun flere situasjoner hvor hun måtte kle av seg foran de mannlige soldatene.

– Det handler ikke om jente eller gutt, man er soldat. Og det handler ikke bare om nakenhet – det er mange ubehagelige situasjoner man må gjennom som kvinne i Forsvaret. Bare det å måtte sitte på en «bæsj and carry» foran andre er ubehagelig nok, sier Hagelien.

Badet i isvann

Bildet som VG har fått lov til å bruke, viser Hagelien som isbader med full uniform vinteren 2011.

«TUSEN TAKK for at jeg ble drillet i isbading der mine mannlige makkere måtte hjelpe meg av med våte klær og på med tørre, og vice versa. Jo da, jeg så penis og de så klitt, MEN DET ER IKKE DET SOM ER POENGET, for uten denne praktiske kunnskapen hadde vi ikke visst hva vi skulle gjort om vi hadde gått igjennom isen på et senere tidspunkt.», skriver hun på bloggen sin.

– Når det er minus 25–30 grader, så sier det seg selv at man er nødt til å skifte klær. Jeg skiftet foran mine mannlige medsoldater, jeg tenkte ikke på det på den måten i det hele tatt.

– Det var en øvelse som skulle simulere at man falt gjennom isen. Da må man kle av seg og få på tørre klær for å overleve, sier Hagelien.

De siste dagers debatt har blitt for ensidig, mener 23-åringen.

– Den stigmatiserer Forsvaret og befalene. Etter at jeg skrev innlegget, har jeg fått mye respons fra befal og offiserer. De synes dette er kjempe vanskelig, og river seg i håret, fordi de føler at alt de sier blir oppfattet feil, sier Hagelien.

Her kan du lese mer om