Nå raser «Nina»

5 000 uten strøm

SOTRA/OSLO (VG) Nå begynner Vestlandet for alvor å merke «Ninas» vrede. Stormen har truffet land fra Bergen og sørover langs Vestlandskysten. Trær veltes, veier stenger og båtsamband stoppes. Allerede er 5 000 uten strøm.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Kommunikasjonsrådgiver Jarle Hodne i BKK forteller til VG like etter klokken 12.30 at omtrent 5000 husstander i Hordaland er uten strøm.

Del dine uværsbilder her

– Det gjelder særlig de vestre delene. Øygarden og Sotra er hardest rammet, også har vi meldinger fra Os, Fana og Samnager.

– Vi har kalt inn mye ekstramannskap, og har stasjonert folk ute på øyer som vi regner med det vil bli vanskelig å komme til senere dersom broer skulle bli stengt og lignende, det gjelder blant annet Osterøy, Sotra og Fedje. Disse kan bli kritisk om broene stenges.

– Våre folk jobber med å finne feilene, og reparerer feil som er funnet slik at strømmen kommer tilbake.

Også i Vest-Agder er rundt 5.000 uten strøm, opplyser kommunikasjonssjef Christian Altmann i Agder Energi til Fædrelandsvennen.

Det gjelder særlig områdene Lyngdal og Kvinesdal.

Send oss dine uværsvideoer

Tidligere i dag har meteorologene gått ut med klare advarsel om at de venter at «Nina» kan bli den verste stormen på 20 år.

Også Østfold, Buskerud og Vestfold rammes av ekstremværet Nina.

– Den kraftige vinden vil også nå Østfold, Buskerud og Vestfold, sier statsmeteorolog Kristian Gislefoss til Yr.no.

Geir Ottar Fagerlid i Meteorologisk institutt opplyser at rundt klokken 14 befinner stormsenteret seg utenfor Sogn og Fjordane.

– Lavtrykket er ventet å dele seg i to. En del går nordover mot Møre og Romsdal, og den andre sørover over det sørlige østlandet. Den sterkeste vinden er ventet mellom klokken 15-16 og 18-19. Akkurat i øyeblikket er det observasjoner av orkan på Slåtterøy fyr, sier Fagerlid til VG.

– Hvor sterk vind er det når det er orkan?

– Vel, i full storm har man problemer med å stå oppreist. I sterk storm må man faktisk krype. Voksne menn kan blåse overende. Vi anbefaler folk å holde seg innendørs i de verste tidsrommene. Det er ikke trygt å holde seg utendørs, det kan komme gjenstander fykende, sier han.

Ved 13-tiden blåste det så sterk sidevind at Bergen lufthavn, Flesland måtte stenges.

Kommunikasjonssjef Cathrine Fuglesang Framholt sa at passasjerene likevel måtte møte opp som planlagt, og forholde seg til beskjeden de får fra flyselskapene.

HØYVANN: Her ved Fanahammeren kommer bølgene fra Fanafjorden og slår inn mot naust og land. Foto:Tor Erik H. Mathiesen,VG

Sotra

På Sotra treffer VG Ernst Algrøy, som egentlig mener at folk bør holde seg inne i dette være. Likevel loser han VG til et utsiktspunkt som ligger noenlunde i le for å se hvordan storhavet fråder en kilometer ut.

Små grener fyker gjennom luften og det er vanskelig å gå oppreist.

I STORMEN Ernst Algrøy (53) født og oppvokst på Algrøy Vest på Sotra utenfor Bergen. Han hadde opplevd storm og orkan, men dette var noe av det heftigste han har opplevd. Foto:Hallgeir Vågenes, VG,VG

– Jeg opplevde orkanene i 1992 og 1994. Den første tok taksteinen av huset, den andre tok løa, men vinde i dag er på samme nivå, mener Algrøy.

Helena Johnsen (26) bor på helt ytterst i havgapet på Sotra. Hun sier til VG at det blåste opp til storm ved 11-tiden lørdag formiddag.

– Man merker at huset og dørene dirrer. Vi har masse storm her, men så ekstremt som dette har jeg ikke opplevd, sier hun til VG.

26-åringen sier at sikret løse gjenstander i hagen før uværet kom. Nå holder de seg innendørs.

– Takstein fra nabohuset flyr utenfor. Flere av husene her har mistet takstein allerede, forteller hun.

FORSIKTIG: Politiet maner til forsiktighet i stormen. Reidun og Leif Erik Abrhamsen var varsom da de sjekket bølgene som nå kommer inn Fanafjorden mot Sagneset. Foto:Tor Erik H. Mathiesen,VG

En rekke politidistrikter melder som de første skadene, Haugaland og Sunnhordland politidistrikt har gått ut med en oppfordring om at alle i størst mulig grad holder seg hjemme. Både i Haugesund og Karmøy er det kommet flere meldinger om trær som er veltet over veier og stier.

På Twitter meldte operasjonssentralen i Haugesund at takpanner har blåst av taket på Lillesund skole, og advarer folk fra å ferdes inne på skolens område.Også taket på Karmsund videregående skole er i ferd med å bli revet av. Og like etter klokken 13 føk så mange takpanner fra Åsebøen stadion gjennom luften at politiet gjentok sin oppfordring til alle om å holde seg inne.

– Jeg har aldri opplevd så store bølger og så kraftig vind. Inne i Koppervik flyr takplatene rundt omkring, sier Kjell Bua (38), til VG.

BUSSTOPP: Dette busskuret ble blåst av fundamentet i Kårevik på Stord. Foto:VG tipser,

Litt lenger sør har Rogaland politidistrikt meldt fra om at de at de øker den operative styrken og styrken inne på operasjonssentralen på grunn av ekstremværet «Nina».

Rogaland

Rogaland politidistrikt er i dialog med Fylkesmannen og kommunene i forbindelse med ekstremværet som meldes.

– Vinden kan lett ta tak i usikrede gjenstander utendørs, derfor oppfordrer vi alle til å sikre eiendelene sine, sier Svein Kjetil Larsen, operasjonsleder i Rogaland politidistrikt.

Det er også meldt om høy vannstand. Den høyeste vannstanden vil inntreffe rundt klokken 13.00-13.30.

Den høye vannstanden gjorde at Skagenkaien i Stavanger ble stengt for biltrafikk når sjøen var mest flo.

STAVANGER: – Det er faktisk litt skummelt her nå. Det flyr løse ting rundt i luften, sier Fredrik Ingebrigtsen (18) som tok dette bilde i Stavanger havn. Foto: Fredrik Ingebrigtsen,

Stenger veier

Statens veivesen melder om en rekke veistengninger som følge av uværet. Siste oppdaterte liste viser at disse er stengt inntil videre:

Disse veiene/samband er stengt inntil videre på grunn av uværet:

Ev 39

Ferjestrekningen Sandvikvåg – Halhjem , Hordaland

Ferjestrekningen Mortavika - Arsvågen, Rogaland

Ev 134

Vågslidtunnelen - Liamyrane bom, på strekningen Haukelifjell, Hordaland, Telemark.

Rv 7

Hardangervidda, Hordaland, Buskerud

Rv 9

Hovden – Haukeli, Aust-Agder, Telemark

Rv 13

Vikafjellet, Sogn og Fjordane, Hordaland¨

Lono – Røldal (grunnet rasfare)

Rv 555

Sotrabroen

Fv 13

Ferjestrekningen Mortavika – Arsvågen, Rogaland

Fv 27

Spidsbergseter bom - Muen (Hedmark grense), på strekningen Venabygdsfjellet i Oppland

Fv 40

Ferjestrekningen Skånevik-Matre

Fv 45

Beinesvatnet bom - Hunnedalen (Rogaland grense), på strekningen Hunnedalsvegen i Vest-Agder

Rotemo bom - Grytestøyl bom (Telemark grense), Aust-Agder (Rasfare)

Holte bru - Grytestøyl bom (Aust-Agder grense), Telemark (Rasfare)

Fv 48

Ferjestrekningen Skånevik – Utåker, Hordaland

Ferjestrekningen Årsnes – Gjermundshamn, Hordaland

Fv 49

Ferjestrekningen Våge – Halhjem, Hordaland

Fv 50

Hol - Aurland i Buskerud, Buskerud

Hol - Aurland i Sogn og Fjordane, Sogn og Fjordane

Fv 53

Tyin - Årdal i Sogn og Fjordane, Sogn og Fjordane

Tyin - Årdal i Oppland, Oppland

Fv 93

Heldalsheia, på strekningen Nautsund – Vadheim, Sogn og Fjordane

Fv 152

Ulvastad - Menes, i Balestrand kommune, Sogn og Fjordane (rasfare)

Fv 241

Gudvangen – Bakka, Sogn og Fjordane (rasfare)

Fv 242

Aurlandsvangen – Skjerdal, Sogn og Fjordane (rasfare)

Fv 337

Hafslo – Veitastrand, Sogn og Fjordane (rasfare)

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder