Katolske kirke: Vi er svært ulykkelige

Politirazzia i lokalene til Oslo katolske bispedømme

Bispedømmet er siktet for grovt bedrageri av 50 millioner kroner

Biskopen og økonomisjefen siktet

Med tolv betjenter på razziaen sørget politiet for å få forklaringer før de ansatte i Oslo katolske bispedømme rakk å samkjøre forklaringene.

  • Mona Byrkjedal
  • Ola Mjaaland
  • Pål Ertzaas
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Torsdag kveld sendte katolikkene ut en melding om den dramatiske situasjonen som oppsto da en stor gruppe politibetjenter overtok lokalene deres torsdag formiddag:

«Ledelse og stab i Oslo katolske bispedømme er svært ulykkelige for situasjonen som har oppstått, og vi gjør vårt ytterste for å gi politiet all den informasjonen de trenger. Vår hensikt har aldri vært å registrere noen mot deres vilje eller å motta støtte for ikke-katolikker. Vi er i innspurten av et grundig opprydningsarbeid for å sikre at våre medlemsregistre er korrekte, i tråd med fylkesmannens pålegg.»

Pressetalsmann Pål Bratbak bekrefter at det er en trykket stemning i menigheten.

- Det er jo ikke hyggelig å få politiet på døra, selv om politiet har opptrådt fint. Det positive er at politiet nå kan hjelpe til med å kaste lys over det som har skjedd, sier Bratbak til VG.

- Hvordan har stemningen vært i dag?

- Det er vanskelig å svare på, men det er helt klart at folk er lei seg for hele situasjonen vi er i.

50 millioner

Politiet tok seg torsdag morgen inn til Oslo katolske bispedømme for å finne bevis for økonomisk kriminalitet. Bispedømmet er siktet for grovt bedrageri av 50 millioner kroner. Biskop Bernt Eidsvig og adminstrasjonssjefen er også siktet.

– Biskopen og økonomisjefen er siktet. Det gjelder medvirkning til den samme siktelsen som bispedømmet, altså medlemsjuks og paragrafen er straffelovens 271 – grovt bedrageri, sier politiadvokat Kristin Rusdal ved Oslo politidistrikt, til VG.

POLITIADVOKAT: Kristin Rusdal, her før et fengslingsmøte i Oslo tingrett i 2012. Foto:Terje Bendiksby,NTB scanpix

Rusdal forteller at Eidsvig er i avhør nå og er villig til å forklare seg.

- Hvorfor troppet dere opp med så mange betjenter?

- Delvis fordi det var mange rom å gå gjennom, og delvis for å ta avhør på stedet parallelt.

- For å unngå samkjørte forklaringer?

- Ja, for at vitnene skulle få frie forklaringer, sier Rusdal.

Et titall personer er avhørt i bispedømmet, og tre vitner ble tatt med til avhør på politistasjonen. Politiet vil også avhøre flere personer i saken.

- Hva slags beslag gjorde dere?

- Det kan jeg ikke gå inn på i detalj, men det er snakk om dokumenter og datautstyr, sier Rusdal.

Bispedømmets advokat Lars Holo opplyser til VG at Oslo katolske bispedømme samarbeider med politiet under razziaen, og vil gi politiet de opplysninger de ønsker.

– Biskopen har uttalt seg flere ganger til Dagbladet, der han har uttalt at man ikke kan se at noen straffebestemmelser er overtrådt. De fastholder at det ikke er begått noen straffbare forhold, sier Holo.

Det er Finans- og miljøkrimseksjonen i Oslo politidistrikt som tok seg inn i administrasjonslokalene til Oslo katolske bispedømme i Akersveien ved ni-tiden torsdag morgen.

I forbindelse med etterforskning av Oslo Katolske Bispedømme ransaker politiet flere steder i Oslo torsdag, blant annet i biskopens bolig. Bispedømmet er siktet for grovt bedrageri, skriver politiet i en pressemelding. Summen som ligger til grunn er 50 millioner kroner.

Det var Dagbladet som først meldte om saken.

Også to privatboliger

Den katolske kirken i Norge har registrert innvandrere fra katolske land som medlemmer uten å spørre.

– Vi er på jakt etter alt som kan underbygge påstanden om at det har foregått medlemsjuks. Men selvfølgelig også på jakt etter eventuelle bevis som kan motbevise det, sier Rusdal.

Visste om medlemsjuks

Biskop Bernt Eidsvig ble i 2012 gjort oppmerksom på at kirken registrerte intetanende personer som medlemmer.

Rundt 12 tjenestefolk tok seg inn i bispedømmets lokaler torsdag formiddag. Fylkesmannen i Oslo og Akershus har anmeldt Den katolske kirke i Norge for medlemsjuks, slik Vårt Land omtalte onsdag. Kirken kan ha fått millioner av kroner mer i statlig støtte enn den hadde krav på.

Den katolske kirke fant katolske navn i telefonkatalogen, søkte opp personnummeret deres i Folkeregisteret og meldte dem inn. Det innrømmer biskop Bernt Eidsvig overfor Dagbladet.

Han sa også følgende til Dagbladet tirsdag:

– Spørsmålet er jo om man har en intensjon, tror jeg, om å registrere personer som ikke er katolikker. Vi har aldri prøvd på det. At vi har registrert personer som ikke er det, er det vel ingen tvil om. Men jeg tror heller ikke at det er et rent register noe sted i noe kirkesamfunn, uten at det er noen unnskyldning.

Ifølge bispedømmets advokat Lars Holo er de overrasket over aksjonen.

– De er ikke enig i at det har skjedd noe straffbart, og de stiller seg uforstående til siktelsen, sier Holo til NRK.

Ønsker samarbeid

Advokat Holo viser til at bispedømmet er overrasket over tidspunktet for Fylkesmannens anmeldelse.

– I slutten av november utstedte Fylkesmannen et skriftlig pålegg om å rette opp i medlemslistene. Oslo katolske bispedømme er i full gang med arbeidet, og har holdt Fylkesmannen skriftlig og muntlig informert om metodene som brukes i arbeidet, og resultatene og fremdriften. De er innstilt på å etterkomme pålegget, og er dermed overrasket over at Fylkesmannen ikke velger å sluttføre arbeidet før de har fått en sluttrapport fra dem, men at forholdet nå anmeldes, sier advokat Holo.

VG/ NTB

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder