DOBBELT MARERITT: Anzor Djoukaev kom til Norge fra Grozny i Tsjetsjenia sammen med familien i 2001 og ble norsk statsborger i 2008. For 17-åringen ble 22. juli et mareritt som aldri tok slutt. Foto: Mattis Sandblad

Utøya-offer (17) kastet på glattcelle

Mistenkt for å være massemorderens medhjelper

(VG Nett) Politiet pågrep AUF-gutten etter Utøya-skytingen og holdt på ham i 17 timer. Samtidig lette familien desperat blant ofrene og fryktet det verste.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Av Marianne Vikås , Morten Hopperstad , Samaria Iqbal , Gordon Anders en og Tor-Erling Thømt Ruud

Anzor Djoukaev var blant ungdommene som ble jaget av Anders Behring Breivik i over én time. Men da resten av de overlevende etter Utøya-massakren ble fraktet i sikkerhet, ble 17-åringen fra AUFs Akershus-delegasjon pågrepet og satt i forvaring i samme hus som massemorderen Anders Behring Breivik.

Der inne fikk unggutten vite at han var mistenkt for å ha tatt del i den grufulle massakren.

- Jeg tenkte at de måtte være syke i hodet for å tro at jeg hadde gjort noe sånt, sier Anzor Djoukaev til VG, med morens godkjenning.

Les også: Omveien til Utøya var en taktisk vurdering

Avhørt uten forsvarer

Etter å ha blitt utspurt av politiet på Utøya i timevis, ankom 17-åringen Hønefoss politistasjon klokken 22.20 - fem timer etter at massakren startet. Der ble han satt i en celle, som ifølge politiet er 3,5 kvadratmeter stor, uten toalett og med madrass på gulvet.

Les videre under bildet...

PÅGREPET: Cirka 30 minutter etter at Delta-troppen pågrep Anders Behring Breivik, ble 17-årige Anzor Djoukaev pågrepet. Foto: MARIUS ARNESEN/NRK Foto:


Først klokken 10.33 lørdag ble han formelt avhørt av politiet.

Politistasjonssjef på Hønefoss, Kjell Magne Tvenge, bekrefter at avhøret forløp uten at 17-åringen hadde forsvarer til stede.

- Fikk han tilbud om forsvarer?

- Jeg har ikke mulighet til å gå inn og sjekke det. Jeg ber om forståelse for at det var en forholdsvis uoversiktlig situasjon på det tidspunktet, sier Tvenge.

Les også: Fikk vite antall drepte - viste ingen følelser

Familien ikke varslet

Avhøret varte en drøy time, og først da slapp han fri - 17 timer etter pågripelsen. I løpet av denne tiden hadde hans familie desperat lett etter ham blant Utøya-ofrene.

- Hans familie ble aldri varslet, og der har vi gjort en feil, sier Tvenge.

Johan Fredriksen i Oslo-politiet sier at det var en statssekretær som kontaktet Politidirektoratet (POD) om Anzor. Bakgrunnen var at andre overlevende skal ha reagert på at 17-åringen trakk seg inn i seg selv og var vanskelig å få kontakt med etter massakren.

- De mente at jeg virket upåvirket, at jeg var kald og ikke gråt når de andre gråt. Så satte de på meg håndjern, sier 17-åringen.

På dette tidspunktet visste ikke politiet om det var én eller flere gjerningspersoner som sto bak massakren. Etter det VG får opplyst, skal forskremte vitner ha beskrevet to ulike skyttere ovenfor politiet både før og etter at de ankom Utøya.

- Man fryktet en situasjon der en gjerningsmann kastet fra seg våpen og blandet seg inn med gisler, sier Fredriksen.

Les videre under bildet...

FRAKTET I LAND HER: VG får opplyst at både 17-åringen og Anders Behring Breivik ble fraktet i land hit fra Utøya. De ble ikke transportert sammen. Foto: HELGE MIKALSEN Foto:

Usikre på alder

Tvenge sier at de ikke klarte å fastslå AUF-erens alder og faktumet at han sto på deltakerlisten før under avhøret lørdag formiddag.

- Han kunne ikke vise en tilfredsstillende identifikasjon, og kapasiteten tilsier at det var en spesiell situasjon. Hadde vi hatt fasiten der og da hadde foreldrene blitt varslet, men det var uklart hvem han var, og det beklager vi.

17-åringen avviser at identifikasjonskortet ikke var tilfredsstillende.

- Det var et helt vanlig bankkort hvor både fødselsdatoen og navnet mitt var godt synlig. Den eneste forskjellen var at jeg hadde langt hår på bildet, sier 17-åringen som nå er kortklipt.

Stabell: - Kritikkverdig

- UHOLDBART: Advokat Harald Stabell reagerer sterkt på politiets behandling av 17-åringen. Foto: ROGER NEUMANN Foto:

- At politiet ikke underrettet guttens foresatte er meget kritikkverdig i en slik situasjon. Man kan jo bare tenke seg hvor redde de har vært. Det er helt uholdbart, sier advokat Harald Stabell.

Loven sier at enhver som er pågrepet har rett til offentlig forsvarer, og at påtalemyndigheten skal sørge for underretning til husstanden når barn pågripes.

Les også: Fem fortsatt alvorlig skadet etter terrorangrepene

Les hele den sterke historien til Anzor i dagens papirutgave av VG eller på Ipad i VG+.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder