ADVARER: Margrete Wiede Aasland mener det er viktig med et naturlig forhold til nakenhet. Arkivfoto: PRIVAT/FAKSIMILE VG TORSDAG Foto: ,

Sexolog: - La barna bade nakne

- Å skape hysteri rundt barns nakenhet kan påvirke dets
forhold til seksualitet, og avgjøre hvorvidt de tør å dusje etter gymtimen på skolen, sier sexolog Margrete Wiede Aasland.

Publisert:

- Bruk sunn fornuft, hold oppsikt, ikke la potensielle overgripere styre livene våre.

VG skrev torsdag om at selv de helt minste barna nå bader med tøy på stranden- som følge av foreldres økte frykt for pedofile fotografer.

Wiede Aasland er spesialist i sexologisk rådgiving ved Institutt for Klinisk Sexologi og Terapi. Hun vet at 80 prosent av norske pedofile forgriper seg på barn de kjenner.

Bakgrunn: - Tør ikke la barna bade nakne

- De fleste overgripere oppsøker barn på andre arenaer enn offentlige badeplasser med stor tetthet av voksne. Selvfølgelig skal man følge med på om det er mistenkelige personer, men vi må ikke bli så hysteriske at det forstyrrer vårt forhold til nakenhet. Barn har godt av å se nakne kropper, slik at det ikke blir skambelagt. Det kan påvirke hvorvidt de tør å dusje uten truse på skolen, etter trening og offentlige bad, og det har noe å si for deres forhold til egen seksualitet.

Foreldrenes holdning

Hun påpeker at nøkkelen ligger i foreldrenes holdning til nakenhet.

- Det som påvirker barns selvtillit er om de lærer at det er naturlig å være naken, ikke om de bruker badetøy eller ikke. Det er forskjell på om vi tar på barna badebleie av hygieniske årsaker, eller om vi sier at «du må kle på deg fordi ingen skal se deg naken».

Rådet samsvarer med barnepsykolog Elisabeth Gerhardsens uttalelser i torsdagens VG, der hun påpeker at foreldrenes forhold til nakenhet smitter over på barna.

Hudlege Per Helsing peker på de helsemessige fordelene av å få en sunn mengde sol på kroppen.

PÅPEKER HELSEFORDELER: Hudlege Per Helsing. Foto: PRIVAT Foto: ,

- Solen gir viktig tilførsel av D-vitamin. Min personlige mening er dessuten at det er både naturlig og riktig å la de minste barna bade uten klær på stranden.

- UV-drakt unødvendig

Mange små bruker UV-beskyttende drakter og klær. Hudlegen mener det er unødvendig å dekke til barnet så mye.

- Det er noe med å la barnet få oppføre seg mest mulig naturlig og normalt. Man kan ikke løpe etter dem hele sommeren og sørge for at de har på seg drakten. Da er huden kritthvit i det øyeblikket den er i solen og drakten er glemt, og det er større fare for å bli brent. Dessuten gjør mørke bomullsklær noe av samme nytten, og slipper knapt gjennom UV-stråler, legger han til.

- Når barnet er på stranden er det viktigste å unngå at det blir solbrent. Solkrem er mer enn nok. Faktor 15 holder hvis man bruker riktig mengde krem, alternativt faktor 30 for å være sikker, sier hudlege Per Helsing.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder