OMSTRIDT: Det er stor uenighet om effekten av undersøkelsen, og en studie fra 2014 hevder at kvinner som tar mammografi dør like ofte av brystkreft som kvinner som ikke undersøkes regelmessig. Her bistår radiograf Anne Emilie Haakull på en maskin i 2007. Foto: Marte Vike Arnesen ,

Kreftforening i USA vil øke alderen og senke hyppigheten for mammografi

Brystkreftforeningen i USA ønsker å følge American Cancer Societys forslag om å tilby mammografi til kvinner fra de er 45 år.

Marthe Berg
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

I Norge tilbys kvinner mellom 50 og 69 år med normal risiko for å utvikle brystkreft mammografi annen hvert år. Dette er retningslinjer utarbeidet av helsemyndighetene, etter internasjonale anbefalinger.

Organisasjonen American Cancer Society har ifølge AP utarbeidet et nytt sett retningslinjer for screeningundersøkelse av brystene, som skal bidra til å oppdage brystkreft på et tidlig stadium.

Les også: Disse sykdommene tar livet av flest nordmenn (VG + krever innlogging)

Vil utvide gruppen

Mens organisasjonen hittil har oppfordret kvinner til å starte med mammografiundersøkelser fra fylte 40 år, mener de nå at kvinner med gjennomsnittlig risiko for å utvikle brystkreft ikke trenger å begynne med årlig screening før de fyller 45 år, og deretter gå til kontroll annen hvert år fra fylte 55.

VIL FØLGE USA: Eva Michelsen Ekroll i Brystkreftforeningen ønsker at kvinner skal få tilbud om mammografi fra de er 45 år. Foto: Ingvild V. Arnesen ,

For kvinner som ansees å ha økt risiko for å utvikle brystkreft, er det vanlig med hyppigere undersøkelser.

Konstituert daglig leder i Brystkreftforeningen, Eva Michelsen Ekroll, forteller at de jobber for å få innført den samme nedre «aldersgrensen» som USA nå foreslår.

– Vi jobber for å senke grensen til 45 år i Norge, og ønsker å starte et prøveprosjekt for å se om det gir gevinst. Vi fikk nettopp en evalueringen som viser at mammografi har hatt ønsket effekt i Norge, og vi har forskningsbelegg for å si at kvinner fra 45 til 74 år vil ha effekt av undersøkelsen, sier hun til VG.

Lege etter omfattende studie fra 2014: – Mammografi redder ikke et eneste liv

Kan gi falsk alarm

– Det betyr ikke at mammografi er ineffektiv på yngre kvinner, men i en alder av 40 år er brystkreft uvanlig og sjansene for falsk alarm er større, sier lege og sjef for American Cancer Society, Richard Wender, til AP.

Det skal ha vært bekymringer knyttet til at undersøkelsen ga falsk alarm som var bakgrunnen på at retningslinjene nå er revidert. Elisabeth Jakobsen i Kreftregisteret forteller at tettheten i brystet til yngre kvinner er en av grunnene til at bildene kan være vanskelige å tolke.

– Forskning har ikke klart å vise god nok effekt av å tilby rutinemessig mammografi til yngre kvinner. I tillegg er forekomsten av brystkreft størst i den aldersgruppen som i dag får tilbud om mammografi, sier hun til VG.

Les også: Lette etter malariavaksine - kan ha funnet nytt kreftvåpen

Bør ikke sjekke deg jevnlig hos lege

De nye amerikanske retningslinjene fjerner også oppfordringen om rutinemessige fysiske kontroller hos legen uten at kvinnen har hatt symptomer på brystkreft, med bakgrunn i at man ikke kan påvise at slike undersøkelser redder liv.

I Norge oppfordres ikke kvinner til rutinemessig sjekk av brystene hos legen, med mindre de har mistanke om endringer.

Så du denne? Langtidsprevensjon populært blant unge Oslo-kvinner

– Hvis man kjenner en kul i brystet må man selvfølgelig til videre utredning, men vi har ingen anbefaling om at symptomfrie kvinner skal gå til legen for å kjenne fysisk på brystene. Det er vanskelig å påvise endret dødelighet av å gjøre det, men det er lurt å være godt kjent med egen kropp for å oppdage forandringer, sier Jacobsen.

Ifølge tall fra Brystkreftforeningen opplever hver 12. kvinne å få brystkreft. I 2013 fikk 3220 kvinner diagnosen i Norge.

Les også: Fremtidens krefthåp (krever innlogging)

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder