STORT MOTTAK: Fredag åpnet Ankomstsenter Østfold i det gamle Smart Club-bygget i Råde kommune. Ghulam Noozi (foran t.h.) og Gzulseka Sharifi (bak t.h.) og datteren Kubra (8) og sønnen Abbas (5) var blant de første som ankom. Foto: Trond Solberg , VG

De første asylsøkerne på plass i gigantmottak

RÅDE (VG) Ghulam Noozi og Gzulseka Sharifi flyktet fra Afghanistan sammen med barna Kubra (8) og Abbas (5). Fredag var de blant de første asylsøkerne som gikk inn dørene til gigantmottaket i Råde.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Vi hørte på reisen at Norge var et godt land å komme til, og det er godt å ha kommet frem, sier afghanske Ghulam Noozi.

Det er en måned siden familien på fire forlot hjemprovinsen Uruzgan i Afghanistan. Siden har de lagt bak seg en strabasiøs reise gjennom deler av Midtøsten og nærmest hele Europa. De forteller at de flyktet fra hjemlandet på grunn av krig og uroligheter, men også fordi barna Kubra (8) og Abbas (5) har store hørselsproblemer og ikke kan få behandling i Afghanistan. Fredag formiddag var de blant de aller første asylsøkerne som gikk inn dørene på ankomstsenteret i Råde.

Mange kommer over grensen: Flyktningene må vente i telt

– Det har vært en skummel reise. Det verste var da vi ble fraktet i gummibåt fra Tyrkia til Hellas. Det var 60 voksne mennesker i båten, og også flere barn. På et tidspunkt var flukten så ille at vi vurderte å dra hjem igjen, sier faren i familien.

Ikke helt ferdig

Det har vært høyt tempo i det tidligere Smart Club-bygget i Råde kommune de siste ukene. Det er kun tre uker siden de første tankene om at lokalet kunne egne seg som et ankomssenter meldte seg. Bakgrunnen for etableringen er at den økte strømmen av flyktninger har sprengt kapasiteten både hos Utlendingsdirektoratets mottak og ved Politiets Utlendingsenhets registrering på Tøyen. Senteret på Råde vil bli et mottakssenter på lik linje med PUs lokaler på i Oslo.

SELVREGISTRERING: Prosjektleder Rolf Heggeli fra PU står her i hallen hvor asylsøkerne først ankommer og skal registrere seg selv. Foto: Trond Solberg , VG

Les også: Her knuses Syria-sykler

De enorme lokalene har deretter blitt ombygget i rekordfart, og det har blant annet blitt satt opp nye vegger, nye trapper, flere titalls telt med til sammen 1.000 sengeplasser. Selv om de første asylsøkerne ankom senteret fredag, er det likevel mye som gjenstår før senteret kan ha full kapasitet.

– Vi anslår at vi kan ta imot rundt 100 personer daglig de første døgnene. Det handler om at vi ikke har alt i orden, fordi dette har gått fort. Det er fremdeles en byggeplass, sier prosjektleder for Politiets Utlendingsenhet, Rolf Heggli.

Les også: Mener regjeringen bevisst satte av for lite penger

Hero er driftsoperatør for senteret. Prosjektleder Helge Ekelund anslår at det vil være full drift på senteret først i november.

Stoppet på toget

Asylsøkerne kommer til ankomstsenteret i busser, til fots alene eller de blir eskortert av politiet.

– De fleste vet allerede hvor de skal når de kommer til landet. Vi prøver å gå ut med så mye informasjon som vi kan, men de hører det også via andre, sier Heggli.

HUNDRE DAGLIG: De første døgnene kan senteret ta imot hundre asylsøkere om dagen. Foto: Trond Solberg , VG

Den første mannen som gikk inn dørene i lokalene var Bahta Kebib (27) fra Eritrea. Han kom med tog til Norge og ble stoppet av Tollvesenet på grensen. Han ble deretter fraktet til Råde av to polititjenestemenn fra Østfold politidistrikt. Kebib ønsker ikke å fotograferes, men forteller at han har en bror i Oslo og at det er derfor han ønsket å komme til Norge.

Har du lest? Betalte 2000 dollar for å komme til Norge

– Jeg har reist alene hele veien. Reisen har gått helt greit, men nå er jeg glad for å ha kommet frem, sier han.

Registrerer seg selv

Det første som møter asylsøkerne når de ankommer Råde, er en egen selvbetjeningsstasjon hvor de registrerer sin informasjon på en av de mange datamaskinene i rommet. Heggli forteller at det er et helt nytt system som ikke har vært prøvd ut tidligere, og han mener det vil effektivisere registreringen.

Han forteller at de skal måle tiden det tar på hele registreringsprosessen i Råde opp mot tiden de bruker på de samme prosessene på Tøyen. Deretter skal det opp til evaluering.

Grafikk: Alt du trenger å vite om flyktningkatastrofen

– Til nå har vi gjort alt manuelt og for hånd, og her på Råde vil det gå mye fortere, sier Heggli.

Deretter sluses de videre til politiet for gjennomgang av bagasje.

– Det fungerer omtrent som på en flyplass, vi har fått bagasjescannere, kroppsscannere og båser hvor vi kan utføre kroppsvisitasjoner om det er nødvendig, sier Heggli.

Les også: Norske Diana ble «jordmor» på flyktningstrand i Hellas

Bagasjen til flyktningene blir tatt fram dem og fryst ned i frysecontainere i 24 timer. Dette gjøres for å drepe eventuelle veggdyr som kan finnes i bagasjen. De får ikke ha med seg noen private eiendeler inn i teltleiren, men Heggli opplyser at de vil få i stand en telefonstasjon.

Har du lest? Mottaksplass i fjellheimen

– Alle får selvfølgelig tilbake eiendelene sine når de forlater senteret, påpeker prosjektlederen.

Mange nye arbeidsplasser

Alle asylsøkerne må også gjennom helsesjekk før de møter representanter fra PU for en grundig sjekk og fullregistrering. Her kontrolleres opplysningene de selv registrerte, det tas fingeravtrykk og de får informasjon om asylprosessen og om sine rettigheter og plikter.

Les også: Syria-flyktningenes guide til Norge

– Vi har økt bemanningen på stedet slik at vi skal kunne produsere opptil 500 asylsaker om dagen, sier Heggli.

For senteret vil ikke bare generere en strøm av asylsøkere, men også mange nye arbeidsplasser. Ekelund i Hero forteller at de har ansatt 70 personer fordelt på 45 årsverk bare på dette senteret, mens Politiets Utlendingsenhet har ansatt 45 av de 51 personene som skal være tilknyttet senteret. De fleste av disse er lokale mennesker og nyutdannede politifolk.

– Vi har mange unge nyansatte. Vi har også ansatt to mann som skal drive med opplæring av disse, sier PUs prosjektleder.

Les også: Vil sende flyktningene tilbake til Russland

Siste stopp for asylsøkerne er selve teltleiren. Mange titalls telt står på rekke og rad i lagerlokalet, hvert av dem er utstyrt med flere køyesenger. Her får de utdelt sengetøy og en hygienepakke av Hero, og de vil tilbringe maksimalt to netter i teltet.

– Noen blir sendt ut i mottak mens andre blir tatt videre til Tøyen for ytterligere registrering, sier UDIs rådgiver i region Øst, Tellef Grønlie.

RÅDGIVER: UDIs rådgiver i Råde, Tellef Grønlie. Foto: Trond Solberg , VG

Delte meninger

Det er Securitas som har hovedansvaret for å passe på sikkerheten på området. Asylsøkerne på senteret har full anledning til å bevege seg fritt i lokalsamfunnet, men det blir holdt adgangskontroll.

– De må logge ut når de går bort fra området, og de må logge inn når de kommer tilbake igjen, sier Heggli.

Flyktningkrisen: Så mye koster den Norge

Ordfører i Råde kommune, René Rafshol, er svært glad for det nye ankomstsenteret, og mener det er positivt for kommunen fordi det skaper vekst. Han er likevel klar på at ikke alle er enige med ham.

– Det har vært delte meninger i lokalsamfunnet. Noen er skeptiske, noen er fullstendig imot, men de fleste er rause og vil bidra. Det skal være lov til å ha ulike tanker om dette, men generelt opplever jeg at det er positivt.

Kan bli varig senter

UDIs rådgiver Tellef Grønlie utelukker ikke at senteret i Råde vil kunne bli en permanent løsning.

– I utgangspunktet har vi en kontrakt på tre år, men når du ser på alle investeringene som er lagt ned hit nå, så vil det være en stor sannsynlighet for at det blir permanent. Det er knyttet store kostnader til dette.

Les også

 1. Fikk gjentatte advarsler om flyktningstrøm

  Frontex, som kontrollerer EU-grensene, sier at varselet om flyktningstrømmen var krystallklart.
 2. Mener regjeringen bevisst satte av for lite penger til asylstrømmen

  Både samarbeidspartiene Venstre og KrF og opposisjonen mener det fremstår som at regjeringen bevisst satte av for lite…
 3. Forlot familien i Syria - drømmer om utdannelse i Norge: Elali (29) og Alaa (23) betalte 2000 dollar for å komme til Norge

  KIRKENES (VG) For et halvt år siden spøkte de syriske kameratene om å starte et nytt liv i Norge.
 4. Erna Solberg vil ikke utelukke utendørs teltleir for asylsøkere

  Statsminister Erna Solberg sier man først vil lete etter bygninger med «enklere standard» for å huse flyktningene.
 5. Norske Diana (35) ble «jordmor» på gresk flyktningstrand

  Da den syriske kvinnen ankom med gummibåt fra Tyrkia tirsdag, var fødselen allerede i gang.
 6. Her knuses Syria-syklene

  TANA BRU (VG) Her destrueres berget av sykler som syriske flyktninger har forlatt ved grenseovergangsstedet Storskog i…
 7. Den fordømte regionen

  Midtøsten er i ferd med å gå fullstendig i stykker. Krig, ekstremisme, nød og enorme flyktningstrømmer vil prege…
 8. Smart Club-lokaler blir gigantmottak for asylsøkere

  Det jobbes på spreng for å ferdigstille ankomstsenteret i Råde i Østfold med sengeplass til opptil 1.000 personer.
 9. Vi klarer ikke å hjelpe alle

  Flere asylsøkere må sendes ut. Kommuner må tvinges til å ta i mot flyktninger.
 10. Barneombudet slår alarm om asylbarnas helse: – En akutt krise

  Barneombud Anne Lindboe er bekymret for at asylbarn i Norge ikke får god nok helsehjelp.
 11. Flyktningene har fått mottaksplass i fjellheimen

  HEMSEDAL (VG) I fjellbygda Hemsedal er skihotellet blitt asylmottak. Nå er hver femte innbygger i kommunen en flyktning.
 12. USAs største krigsskandaler: Bombet afghansk bryllup og drepte 48 sivile

  Lørdag drepte amerikanske bombefly 22 mennesker på et Leger Uten Grenser-drevet sykehus i den nordafghanske byen Kunduz.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder