PST-BEVIS: Helt til venstre står 28-åringen fra Bærum, og ved siden av ham står 30-åringen fra Skien. Begge er tiltalt for å ha kjempet for IS. Foto:PST,

Tiltalte avlyttet: «Skal rive av hodet hans»

Amper stemning

Krangler om oversettelser

OSLO TINGHUS (VG) Den 30 år gamle somalieren mener statsadvokatene og PSTs utsendte er arrogante.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

I all hemmelighet avlyttet Politiets sikkerhetstjeneste (PST) to kjøretøy og flere telefoner over tid for å avsløre de nå tre tiltalte mennene.

To av dem, den norsksomaliske barnefaren (30) og den norskalbanske (28) storebroren, er tiltalt for å ha deltatt i væpnet kamp for terrorgruppa Islamsk stat (IS).

Begge nekter straffskyld. Mens 30-åringen sier han kun gjorde nødhjelpsarbeid etter å ha sverget troskap til IS, har 28-åringen forklart at han var med i en annen moderat opprørsgruppe. Begge dro inn i Syria sommeren og høsten 2012 og landet på Gardermoen igjen 29. januar 2014.

Lillebroren (25) er tiltalt for å ha forsøkt å støtte IS gjennom å handlet inn «stridsklær» til en tredje bror som var i Syria, men som omkom i april 2014. Han nekter også straffskyld for at dette var terrorstøtte – han har forklart at han bare ville hjelpe broren sin.

Alle ble pågrepet 27. mai i fjor.

«Rive av hodet hans»

I en samtale som ble fanget opp 26. februar 2014 snakker den tiltalte norsksomalieren og norskalbaneren (28) sammen på telefon. De er tydelig sinte på Bastian Vasquez, IS-maskoten som sommeren 2014 sto fram på en propagandavideo for IS.

Vasquez kaller de gjerne for «den lille mannen» eller «Chile». Bakgrunnen for frustrasjonen over «den lille mannen» er at de mener han går rundt og snakker negativt om dem til andre i Syria. Tidligere er det kommet frem at Vasquez var skuffet over at de dro hjem til Norge igjen.

– Jeg skal rive av hodet hans, knekke hodet hans, sier 28-åringen i samtalen.

Videre sier han til 30-åringen i samtalen:

– Hadde de visst historien vår, mann. Så hadde de vært stille, mann.

«DEN LILLE MANNEN»: De tiltalte i terrorsaken omtaler Bastian Alexis Vasquez (24) fra Skien som den lille mannen. Her er bildet Interpol har brukt i etterlysningen sin av ham. Foto:,POLITIET

Balltriksing vs. flukt

Hva slags historie var dette snakk om, spør statsadvokat Fredrik G. Ranke 28-åringen etter avspillingen.

– Vi ble beskutt og måtte rømme, svarer 28-åringen.

– Er en rømning noe som skulle ha fått dem til å holde kjeft?

– Ja, det var da vi ble omringet og måtte forlate Syria, svarer han.

Ranke viser så til et politiavhør der 28-åringen hadde forklart seg om dette med at det hadde sammenheng med en fotballkamp der det var gjort mye triksing.

– Har du blitt arrestert? Vet du hvordan det er? spør da 28-åringen Ranke, og forteller at han ikke tok det første avhøret veldig alvorlig og trodde han skulle bli løslatt etter en halvtime.

LES HISTORIEN: Fra fotballtalent og «damemagnet» til IS-tiltalt (30)

DUO: Statsadvokat Fredrik G. Ranke (t. h.) og førstestatsadvokat Jan F. Glent. Foto:Frode Hansen,VG

Ga svoger i Syria råd

Det ble også avspilt en 16 minutter lang samtale fanget opp 28. februar 2014 mellom norsksomalieren og hans svoger, som da var i Syria. Svogeren omkom senere.

Bakgrunnen for samtalen er at svogeren er i et vanskelig område og i en liten gruppe under press. 30-åringen forsøker å gi han råd fra Norge om hva han kan gjøre.

Blant rådene han gir er at svogeren må forsøke å komme seg til Irak, hvor det ifølge PSTs oversettelse er mange «oppdrag.»

Krangler om oversettelse

Dette er bare ett av mange oversatte ord som 30-åringen reagerer på. Han mener ordet betyr «arbeid» og ikke nødvendigvis viser til noe militært. Videre mener han «konflikt» er oversatt med «krig.»

Utvekslingen mellom 30-åringen og de fire personene i aktoratet blir amper. Han mener rettssaken er urettferdig mot ham.

– Og dere skjønner ikke hvorfor folk blir radikalisert? Det er dere som marginaliserer og truer folk, sier han.

– PST er arrogante

Han viser til situasjonen sin: Ett og et halvt år i «krig» i Syria, komme hjem og «ikke vite» at det var straffbart, bli arrestert, sitte ti måneder isolert og så måtte møte i en rettssak.

– Det er ikke en rettferdig rettssak uansett. Det er lett for dem, sier han, peker mot aktoratet, og fortsetter:

– De kan være arrogante, gå hjem til familien sin etterpå og spise middag. Det er greit, jeg bryr meg ikke.

I går ble det lagt frem funn fra en PC beslaglagt i boligen 28-åringen og hans medtiltalte lillebror (25) bodde i. Der fant politiet flere temaer loggført: Kurs om snikskytter-trening, martyrdom, våpenet Kalashnikov, forsvar av muslimske land, 44 måter å støtte jiihad på og kidnapping.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder