LÅST INNE: Politiet i Norge har våpnene sine innelåst i en boks i politibilen. De kan først tas i bruk når en overordnet har godkjent det. FOTO: Geir Eriksen, NTB Scanpix (Arkivfoto)

LÅST INNE: Politiet i Norge har våpnene sine innelåst i en boks i politibilen. De kan først tas i bruk når en overordnet har godkjent det. FOTO: Geir Eriksen, NTB Scanpix (Arkivfoto)

Regjeringen ønsker ikke bevæpnet politi i Norge

Politiets Fellesforbund sier ja til generell bevæpning av norsk politi, et forslag Justisdepartementet nå vurderer. Likevel blir forslaget om bevæpning allerede nå avvist i regjeringen.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

- Jeg kan selvsagt ikke garantere at politiet for all framtid vil gå uten våpen. Men det vil ikke bli en generell bevæpning av norsk politi med det første, sier statssekretær Astri Aas-Hansen (Ap) i Justisdepartementet til Dagsavisen.

Spørsmålet om bevæpnet politi her hjemme er blitt reist etter at en 49 år gammel norsk narkotikasmugler ble drept i en skuddveksling med dansk politi søndag kveld. Fredag ble en 26-år gammel mann som tidligere har bodd i Norge, skutt i hodet av svensk politi i Södertälje. Mannens tilstand betegnes som kritisk.

Våpen i boks

Statssekretær Astri Aas-Hansen (Ap). FOTO: Nils Bjåland, VG (Arkivfoto)

Mens politiet både i Danmark og Sverige har båret våpen i flere år, må norsk politi nøye seg med såkalt framskutt lagring, hvor våpenet er innelåst i en boks i politibilen og først kan benyttes etter godkjennelse av politisjefen.

Aas-Hansen mener de to sakene reiser spørsmål om det norske samfunnet blir tryggere av at politiet får bære våpen. I dag mener regjeringen at svaret er nei.

Politiet vil imidlertid få lettere tilgang til våpen, lover statssekretæren. Så sent som før jul foreslo en arbeidsgruppe at alle operative politibiler skal ha våpen. I dag har 75 prosent av bilene det.

Skuffet

Sigve Bolstad i Politiets Fellesforbund er skuffet over at regjeringen virker å ha konkludert i saken. Han sier det er klare tilbakemeldinger fra polititjenestemenn at de ønsker våpen i beltet.

- I flere situasjoner er tid lik liv. Ta et eksempel: Du kommer til en høyblokk i Oslo. Så står det der en mann som vil skyte kona, barnet sitt eller naboen for den saks skyld. Da hjelper det ikke med framskutt lagring i bilen, sier han.

Professor Johannes Knutsson ved Politihøyskolen er på sin side svært glad for regjeringens nei til generell bevæpning.

- Det norske folket bør være veldig fornøyd med dette. En generell bevæpning av politiet vil føre til flere avfyrte skudd, flere skadde og flere drepte. Man kan også stille spørsmålet, vil man leve i et samfunn der politiet er bevæpnet eller i et samfunn der de ikke er det. For meg er svaret nokså selvsagt, sier Knutsson.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder