SKRIFTEN PÅ VEGGEN: På tidlig 90-tall var Anders Behring Breivik en ivrig tagger i Oslo. Her er forfatter Aage Borchgrevink fotografert ved ett av Breiviks falmede verk. Foto: Helge Mikalsen
SKRIFTEN PÅ VEGGEN: På tidlig 90-tall var Anders Behring Breivik en ivrig tagger i Oslo. Her er forfatter Aage Borchgrevink fotografert ved ett av Breiviks falmede verk. Foto: Helge Mikalsen

Breiviks mor saksøker ikke forfatter

Advokat: Krenker privatlivets fred

INNENRIKS

Til tross for at hun blottlegges for intime detaljer og utsettes for sterke påstander, vil ikke moren (65) til Anders Behring Breivik gå til søksmål.

Publisert:

Det får VG opplyst, men vi kjenner ikke til vurderingene som ligger bak avgjørelsen.

Boken om terroristens liv utleverer også hans mors innerste privatliv. Forfatter Aage Borchgrevink går også langt i å antyde at hennes oppførsel bidro til å fostre en terrorist.

Etter det VG får opplyst ba ikke Gyldendal om, eller fikk, samtykke fra moren da de sendte manuset til hennes advokat i forrige uke. Ifølge advokat Per Danielsen plikter de det.

- Så lenge samtykke ikke er gitt, kan forlaget og forfatter holdes rettslig ansvarlig, sier han.

BAKGRUNN: Sterke påstander om Breiviks mor i ny bok

Kritiserer forlaget

På spørsmål om hvorfor forlaget sendte manuskriptet til moren så sent at boken allerede hadde gått i trykken, svarer forlagsdirektør Einar Ibenholt følgende:

- Det ekstraordinære her er at vi faktisk har sendt manuskriptet. Det tror jeg nesten ikke vi har gjort før. Hensikten er å gi advokaten en mulighet til å gjøre en selvstendig avgjørelse for hvordan de vil forholde seg til utgivelsen.

Danielsen kritiserer forlagets håndtering.

- Det virker som forlaget har tatt sjansen på at moren ikke vil orke å protestere, og har lykkes med det, mener han.

Morens advokat Ragnhild Torgersen ønsker ikke å kommentere noe rundt boken overhodet.

Et søksmål ville betydd rettssak, trolig et vitnemål og en stor økonomisk risiko for moren. Én dag i retten koster normalt rundt 100000 kroner. Det er kjent at Breiviks mor har stram økonomi, og under rettssaken mot sønnen slapp hun å vitne av helsemessige årsaker.

LES OGSÅ: - Pårørende er nok ikke så opptatt av Breiviks barndom

Grundig

Ibenholt bekrefter at de på forhånd hentet inn juridiske råd, men sier de ikke frykter injuriesøksmål.

- Vi mener at den ikke er injurierende. Boken er grundig gjennomgått for å unngå å fremsette injurierende påstander, sier forlagsdirektøren.

Tvert imot mener Danielsen boken er injurierende.

- Hvis man baserer seg på det som er publisert i VG, mener jeg moren ikke behøver å finne seg i bokutgivelsen, sier han og legger til:

- Boken krenker privatlivets fred og er altfor nærgående - for så vidt helt uavhengig om det som står der er sant eller ikke. Rettsreglene beskytter nemlig både sanne og usanne opplysninger av privat karakter, nettopp fordi ingen har noe med slikt uansett.

Forfatteren har argumentert for at innholdet i boken har stor allmenn interesse. Det er Danielsen uenig i.

- Etter rettspraksis hjelper det ikke å vise til at en sak er interessant eller har en såkalt allmenn interesse. Moren er åpenbart en privatperson og har ikke gjort noe galt på Utøya, sier advokaten.

SAMLESIDEN: Les alt om terrorsaken her

- Over streken

I motsetning til linjen norske medier har lagt seg på, er moren navngitt i boken.

Ibenholt sier vurderingen deres var at navnet hennes var så godt kjent i offentligheten at en anonymisering ikke var nødvendig, og viser til at man kan google seg frem til det.

Danielsen mener at argumentasjonen ikke holder.

- Det er klart det er å gå over streken. Forfatteren ville hatt et stort problem om noen tok tak i saken rettslig, Gyldendal også.

Her kan du lese mer om