Helleland dømt til fengsel for datainnbrudd

Tidligere Høyre-politiker Tor Johannes Helleland (24) er dømt til 60 dagers fengsel, 30 av dem ubetinget, for datainnbrudd.

  • Frank Ertesvåg
  • Alf Bjarne Johnsen

Artikkelen er over seks år gammel

Det var VG Helg som ifjor avslørte at Høyre-politikeren stjal nakenbilder fra flere jenters iCloud-kontoer og spredte disse på nettet.

Under rettssaken krevde politiadvokat Hans Lyder Haare at forbrytelsen mot jentene var så alvorlig at det måtte reageres med fengselsstraff, for å sende et signal ut til andre som holder på med lignende aktiviteter.

MÅ I FENGSEL: Tor Johannes Helleland, tidligere leder i Buskerud Unge Høyre. Foto: DRAMMEN KOMMUNE

Politiadvokaten fikk gjennomslag. Helleland godtar dommen, melder NRK.

I dommen vektlegges det at saken ses på som svært alvorlig fordi det er begått «svært alvorlige krenkelser» mot private interesser ved å foreta innbrudd i private data lagret til private formål.

Dommen blir også begrunnet med at Helleland brukte mye tid og må ha vært «relativt energisk» i å skaffe seg tilgang til jentenes private data.

Retten vektlegger videre at domfelte har brutt seg inn i flere jenters personlige intimitet og deretter spredt flere av bildene på nettet.

Drammen tingrett fremhever også behovet for en markant reaksjon mot Hellelands datainnbrudd hos jentene - også av allmennpreventive hensyn.

Hellelands forsvarer, advokat Anders Green, sier at hans klient hadde regnet med at straffen kom til å bli omtrent som den retten nå har avsagt.

- Han har gitt sin uforbeholdne tilståelse og hele tiden sagt at han vil ta den straffen Drammen tingrett fastsette. Og straffen er jo i det området som påtaleenheten la ned påstand om. Han har vært forberedt på å ta straffen sin. Nå ser han fram til å bli ferdig med saken, sier Green til VG.

Som et tillegg i dommen må Helleland også godta inndragning av en hjemmebygget stasjonær PC, en laptop-PC og flere minnepinner.

Ifjor sommer informerte Helleland om at han trakk seg fra alle verv i partiet, samt at han søkte seg fritatt fra vervet som folkevalgt i Drammen bystyre.

Da skrev han følgende i en pressemelding:

- Det jeg har gjort er ikke forenelig med å være tillitsvalgt i Høyre og jeg har derfor frasagt meg alle verv og posisjoner. Jeg vil samtidig beklage det jeg har gjort overfor alle mine venner og kolleger i Høyre.

Helleland er sønn av Høyres parlamentariske leder på Stortinget, Trond Helleland (51) og stesønn til Høyres familiepolitiske talsperson Linda Hofstad Helleland (35).

- Jeg er også lei meg for den belastningen jeg har påført mine nærmeste. Jeg skulle inderlig ønske at dette var ugjort, men jeg må nå stå til rette for mine handlinger. Jeg vil bidra til at all nødvendig informasjon i denne saken blir belyst fullt ut, og svare på alle eventuelle spørsmål politiet måtte ha, skrev Helleland.

Flere artikler

  1. Krever fengsel for Unge Høyre-hackeren

  2. Tidligere Høyre-politiker i retten for datainnbrudd

  3. Dømt til fengsel for å ha lastet ned og delt intime Snapchat-bilder

  4. 21-åring frikjent for «The Snappening»

  5. Justisminister Per-Willy settes kraftig på plass av sine egne

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder