Lærere truer med streik etter feriekrav

Arbeidsgiverne i kommunesektoren ønsker at lærerne skal jobbe mer og få kortet ned ferien. Lærerorganisasjonene nekter plent, og er villig til å gå til storstreik.

Artikkelen er over seks år gammel

Siden jul har kommunenes arbeidsgiverorganisasjon KS forhandlet med lærerorganisasjonene om lokal styring av arbeidstiden. Partene står så langt fra hverandre at det kan bety storstreik i forbindelse med vårens lønnsoppgjør, skriver Dagens Næringsliv.

KS vil at lærerne skal jobbe 45 uker istedenfor nåværende 38 uker, men ha samme antall arbeidstimer. Det betyr nedkorting av ferien, noe lærerorganisasjonene med støtte fra LO og Unio nekter å godta. Forhandlingene truer allerede med å bryte sammen, noe som vil bety at tvisten må legges inn i lønnsoppgjøret, skriver avisen.

- Forslagene vil utløse innsparinger på skolebudsjettene i blakke kommuner, ikke det motsatte, sier Anne Finborud i Skolenes Landsforening. Utdanningsforbundets leder Ragnhild Lied mener forslaget fra KS er et klart angrep på lærernes forhandlingsrett.

KS-direktør Per Kristian Sundnes mener at dagens mulighet for tilpasninger i arbeids- og undervisningstid er nærmest illusorisk fordi lærerne har vetorett.

- Vi ønsker å flytte styringsrett til arbeidsgiverne og gi større mulighet for rektorene til å fastsette arbeidstid, sier han.

Siste frist for partene til å bli enige er fredag 24. januar.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder