UAKSEPTABELT: Det mener forsvarsminister Ine Eriksen Søreide om hendelsen der Alice Asplund måtte kle av seg og så bade med 30 mannlige medsoldater. Foto:Trond Solberg,VG

Forsvarsministeren om nakenbad-ordre: Slike hendelser er uakseptable

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) mener at nakenbad-ordren var uakseptabel, men viser til at refsen ble opphevet av en uavhengig nemnd.

  • Kristine Hellem Aanstad

Mandag ble det kjent at offiseren som beordret Alice Asplund til å bade naken sammen med 30 mannlige medsoldater slipper refs.

Flere politikere har engasjert seg, og leder for Stortingets utenriks- og forsvarskomite, Anniken Huitfeldt (Ap), krevde at forsvarsministeren måtte komme på banen og gi en uttalelse om saken.

I en mail til VG sier Ine Eriksen Søreide at slike hendelser er uakseptable.

- Slike hendelser er uakseptable, det har Forsvaret og Forsvarsdepartementet signalisert helt siden saken ble kjent. Det skal ikke være slik at en soldat, kvinnelig eller mannlig, skal tvinges til å bade naken foran sine medsoldater, sier forsvarsminister Søreide og fortsetter:

- Klagenemnda har i sitt vedtak sagt at grunnlaget og vilkåret for en refselse av befalet ikke var til stede. Det viktig å presisere at refselsen ikke er opphevet av Forsvaret, men av en uavhengig klagenemnd ledet av en sorenskriver.

- Dette vedtaket må både Forsvaret og Forsvarsdepartementet forholde seg til. Nemnda har kun sett på det juridiske aspektet ved saken, men det er en moralsk og etisk side ved dette og jeg er helt klar på at slike hendelser er uakseptable.

Hendelsen skjedde under en feltøvelse i 2011. Da måtte Asplund ta av seg klærne og bade naken sammen med 30 mannlige medsoldater mens fire befal så på. I utgangpunktet fikk offiseren som ga ordren en bot på 2500 kroner og ble flyttet til en kontorjobb.

Espen barth Eide var forsvarsminister for tre år siden, og uttalte da at han var veldig opptatt av å gjøre det krystallklart at slike situasjonen ikke skal forekomme i Forsvaret.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder