INGEN RØYK UTEN ILD? 28 prosent av norske dagligrøykere sier de kan tenke seg å bruke e-sigarett. Illustrasjonfoto: AFP

Mer enn hver fjerde røyker vil prøve e-sigaretter

Det finnes rundt 40.000 brukere av e-sigaretter i Norge i dag. Mer enn hver fjerde røyker sier de vil kunne tenke seg å prøve, men i Norge er nikotinholdige e-sigaretter forbudt å selge.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

En undersøkelse som Ipsos utførte før jul blant 666 voksne personer, viser at 28 prosent av dagligrøykende nordmenn - rundt 175.000 - kunne ha lyst til å begynne å bruke e-sigaretter, skriver Aftenposten.

Elektroniske sigaretter inneholder en utskiftbar beholder med en væske som enten er med eller uten nikotin. Men ettersom det i dag ikke finnes nok dokumentasjon på innhold og hvilken effekt e-sigaretten har for folk som forsøker å slutte å røyke, er salg i Norge forbudt. Import til eget bruk er imidlertid lov.

Forskningsleder Karl Erik Lund ved Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS) mener Ipsos-undersøkelsen viser at misbrukerpotensialet er lite, og at det er ingen grunn til å tro at noen vil begynne å røyke e-sigaretter.

Lund mener forbudet bør erstattes av et regelverk som sikrer produktkontroll og gir konsumentene bedre sikkerhet. Slik regelverket er i dag, er helsemyndighetene i ferd med å kvele en historisk mulighet for redusert sykelighet, mener han.

- Det er hevet over enhver tvil at disse sigarettene er dramatisk mye mindre skadelige enn vanlige sigaretter, sa Lund til Forskning.no søndag.

Å forby e-sigaretter blir omtrent som å holde nødutgangen stengt fordi branntrappen er glatt, mener Lund.

Strengere tobakksregler i EU er imidlertid snart en realitet. Lund sa til NTB like før jul at unionens nye tobakksdirektiv kan føre til at Norge hever forbudet mot e-sigaretter. Han spådde da at norske røykere kan kjøpe e-sigaretter på lik linje med annen tobakk fra rundt 2017.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder