STIKKPRØVER: Kari Løkken (t.v) fra produkttilsynet skanner badeender laget av myk plast for ulovlige stoffer, resultatet på røntgenpistolen viste ingen indikasjon på miljøgifter denne gangen. Klima- og miljøvernminister Tine Sundtoft og leder i Miljødirektoratets produkttilsynsseksjon Ragnhild Orvik følger spent med.

Pass opp! Skanner leker for giftstoffer

Noen myke plastleker og kosedyr til barna kan inneholde miljøgifter. Klima- og miljøvernminister Tine Sundtoft (H) vil ha strengere regler for å fjerne de giftige stoffene.

  • Katrine Asheim
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Hun mener strengere internasjonalt regelverk og økt tilsyn må til for å fjerne ulovlige og giftige stoffer som kan finnes i leketøy til salgs i Norge.

Statsråden fikk selv se hvordan Miljødirektoratet jobber da de skulle kontrollere leketøy for giftige tungmetaller på BR-Leker i Oslo City-kjøpesenter.

Ved hjelp av en bærbar røntgenpistol, et såkalt XRF-instrument, skanner de leker for å se etter spor av ulovlige metaller og andre giftstoffer. Pistolen siktes på leken i cirka 30 sekunder før resultatet vises på skjermen:

- Vi kan som oftest ikke fastslå om et produkt er forbudt ved kun å bruke XRF-apparatet, men det gir oss en indikasjon. Hvis vi tror vi har et funn sendes produktet videre til laboratoriet for analyse, sier Kari Løkken, senioringeniør i produkttilsynsseksjonen.

Denne gangen var alt på stell i butikken.

I fjor gjennomførte Miljødirektoratet 300 kontroller av kjemikalier og produkter hovedsakelig til salgs for forbrukerne.

- Varer ment for de minste barna har høyest prioritet, sier Ragnhild Orvik, leder i Miljødirektoratets produkttilsynsseksjon.

2020-målet

Klima- og miljøvernministeren mener at strengere kontroll og tilsyn er blant de viktigste virkemidlene i kampen mot miljøgifter.

- Vi har et strengt regelverk for leketøy, men det hjelper lite om reglene ikke følges, sier ministeren.

For å nå regjeringens mål om å stanse utslipp av miljøgifter innen 2020, er et strengere internasjonalt regelverk av høy prioritet, fastslår Sundtoft.

- Vi jobber tett opp mot EU og er et pådriverland for strengere regler internasjonalt. Vi arbeider nå med å få til et europeisk forbud mot miljøgiften PFOA, sier Sundtoft.

Norge innførte i fjor et forbudt mot PFOA (perfluoroktansyre), stoffet er giftig ved gjentatt eksponering og kan være kreftfremkallende, ifølge Miljødirektoratet.

Orvik forklarer at Miljødirektoratet samarbeider tett med tolletaten, slik at de ulovlige varene blir stoppet i første ledd- før de kommer ut i butikk.

TUNGMETALLER: Ragnhild Orvik (t.h) fra Miljødirektoratet forklarer at malingen og lakken brukt på tre-leker kan inneholde ulovlige tungmetaller. Det ble ikke funnet noen spor av dette på tre-lekene som ble testet på BR-Leker. Klima- og miljøvernminister Tine Sundtoft og Kari Løkken fra produkttilsynet ved siden. Foto: Frode Hansen / VG

- Et definisjonsspørsmål

Det er strengere regler når det gjelder miljøgifter i leketøy enn i andre produkter som selges til forbrukerne. Reglene ser på hva varen skal brukes til, og ikke hvor den selges.

- Det er helt klart et definisjonsspørsmål. En leke er en gjenstand som brukes av barn under 14 år, til lek. Vi må gjøre vanskelige avveininger hele tiden, spesielt opp mot elektroniske artikler, sportsprodukter og klær og smykker laget for barn, sier hun.

Orvik holder opp en liten lavalampe i sterke farger:

- Det er en viktig diskusjon: Er dette en lampe eller en leke?

Hun forklarer at for eksempel prinsesse-sko og andre kostymer som er beregnet til å bruke i lek, kvalifiseres som leketøy og faller dermed inn under «Leketøyforskriften», mens skolesaker kan havne utenom.

I en stikkprøvekontroll Forbrukerrådet gjennomførte i februar i år ble giftstoffet DEHP funnet i et pennal fra Brio og en leke-pil fra Ringo. I pennalet ble det også funnet to andre skadelige såkalte ftalater.

- Det er svært bekymringsfullt at vi ved en enkel stikkprøvetest finner ulovlige giftstoffer hos store, anerkjente lekebutikker. Bransjen må skjerpe seg og tilsynet må styrkes, sa forbrukerdirektør Randi Flesland til VG.

- Det er ikke et leketøy, og ikke et småbarnsprodukt. At det er brukt ftalater er veldig dumt, men faktisk ikke ulovlig, var svaret fra sjefingeniør Line Telje Høydal i Miljødirektoratet.

- Se på merkingen

- Bør det være en tydeligere merking av produkter som kan være farlige for barna?

- For forbrukeren er det viktig å se på aldersmerkingen. Det er også innført nye regler om at varen skal være godt merket med produsent, slik at varen skal være sporbar, sier Orvik i Miljødirektoratet.

- Hvordan kan forbrukerne vite hvilke leketøy som er miljøverstinger?

- Vi anbefaler å kikke etter svanemerket. Disse lekene har gjennomgått flere tester. Problemet er at det koster, og mange produsenter velger derfor ikke å gjøre dette, sier Orvik.

- Det er vanskelig for forbrukerne å sjekke det kjemiske innholdet, men et generelt råd er å holde seg unna ting som lukter sterkt og vondt, sier lederen i produktstilsynsseksjonen.

Her finner du FORBRUKERRÅDETS LEKETIPS

Forbrukermakta

Orvik tror at om flere forbrukere etterspør miljøvennlige leker, så vil det forhåpentligvis komme mer av det på markedet. Statsråden er enig:

- Vi er vant til å se etter slik merking på matvarer, men jeg tror ikke det er samme bevissthet når det gjelder leker, sier Sundtoft.

-Vi må bruke forbrukermakta vår, legger hun til.

Få svanemerkede leker

DAGLIG LEDER: Hans-Petter Frøhaug er daglig leder i BR-Leker Oslo City.

Hos BR-Leker i Oslo City finnes kun et fåtall svanemerkede leker i reolene.

- Jeg har ikke oversikt på hvor mange svanemerkede artikler vi fører akkurat nå, men det er svært få, sier daglig leder Hans-Petter Frøhaug.

Etterspør kundene miljøvennlige leker?

- Vi opplever svært sjeldent at forbrukerne spør etter det, det er i hvert fall ingen økning i etterspørselen av det her hos oss.

Han tror også det er vanskelig å handle miljøvennlig når barna er med i butikken:

- Det er gjerne slik at barna bestemmer. De får det de peker på, sier Frøhaug.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder