OVERRASKET: Psykolog Pål Grøndahl reagerer etter at en mann som aldri ble sett som frisk nok til prøveløslatelse ble sluppet fri. Foto:NTB Scanpix,

Rettspsykolog om voldtektssiktet: Vurderte 59-åringen – reagerer på manglende oppfølging

Rettspsykolog Pål Grøndahl mener det er underlig at den
draps- og voldtektsdømte mannen har blitt løslatt uten pålegg om videre oppfølging.

Artikkelen er over fem år gammel

Natt til lørdag skal 59-åringen ha slått til igjen og er siktet for nok en voldtekt.

- Det er jo ikke noe «hokus-pokus» for en sakkyndig å se at vedkommende sannsynligvis tilhører en høyrisikogruppe for nye overgrep, sier Pål Grøndahl, spesialist i psykologi.

Han påpeker at risikoen for nye overgrep øker med antall ganger personen har forgrepet seg. Den nå voldtektssiktede mannen er tidligere dømt for fire voldtekter og ett drap.

Grøndahl vurderte 59-åringen i 2004. Da hadde mannen sonet ti år av dommen på 21 år og ti års sikring. Påtalemyndigheten krevde at sikringsdommen ble konvertert til forvaring - og fikk medhold i Asker og Bærum tingrett som dømte han til 15 års forvaring. I neste runde ble forvaringsdommen opphevet i Borgarting lagmannsrett etter anke dra den draps- og voldtektsdømte mannen, blant annet fordi faren for tilbakefall til alkoholmisbruk ble ansett som redusert.

I dommen fra 2004 konkluderte de sakkyndige, Grøndahl og psykiater Pål Abrahamsen, med at mannen ikke viste tegn til psykose og at han ikke viste symptomer på alvorlig stemningslidelse.

- Det er vanskelig å uttale seg om vurderingen vi gjorde da, så mange år etter, sier Grøndahl i dag.

Samme historie gjentar seg

59-åringen ble pågrepet natt til lørdag. Han er siktet for å ha voldtatt en kvinne i 40-årene. Forholdet skal ha funnet sted på en privatadresse i Horten natt til lørdag. Også i 1993 voldtok han - kort tid etter løslatelse - en 52 år gammel kvinne på natten etter en bytur. Etterpå kvalte han offeret med hennes T-skjorte.

21 år etter drapet, ble mannen sluppet fri i slutten av mai, tross reaksjoner fra lokalsamfunnet.

– Overgripere som er overlatt til seg selv er ikke ideelt. Vi kan ikke bare lukke øynene og håpe på det beste, sa lokalpolitiker Alf Henriksen (Rødt) til Tønsbergs Blad.

SONET HER: 59-åringen ble løslatt fra høysikringsfengselet Ila fengsel og forvaringsanstalt i slutten av mai. Fengselet huser noen av Norges farligste fanger, blant dem massedrapsmannen Anders Behring Breivik. Foto:Morten Holm,NTB scanpix

Psykolog Grøndahl mener det er snakk om et lite segment av forvaringsdømte seksualforbrytere som har lite potensiale til å endre seg, selv med psykologbehandling under soningen. Han reagerer på løslatelsen av 59-åringen.

- Pussig med løslatelse

- Jeg synes det er pussig at han løslates uten et videre pålagt behandlingstilbud, sier Grøndahl.

Han mener saken er trist fordi det skaper et inntrykk av at personer som har begått seksuelle overgrep kommer til å gjenta handlingen om og om igjen.

- Slik er det ikke. Statistisk sett er det få personer som gjør det. Ofte dreier det seg ikke om seksualitet, men heller om avmakt og sinne, og rusproblemer.

- Jeg er skeptisk til lukket forvaring hele livet, og mener heller at en «light-institusjon» kan være løsningen. En avdeling med begrenset frihet og mye miljøpersonell tilstede. Om ikke overgriper lærer noe av hvordan det er å være i en frihetssammenheng, er det lett å ty til det gamle mønsteret igjen, sier Grøndahl.

Fikk ikke prøveløslatelse - ble fri mann

59-åringen har imidlertid blitt sendt til fengselsøya Bastøy tre ganger for å klargjøres til et liv utenfor murene. Hver gang ble han returnert til Ila fengsel og forvaringsanstalt på grunn av regelbrudd.

Fengselsdirektøren ved Ila sier at mannen etter endt soning har gjort opp sin straff med samfunnet, og at det da ikke lenger er kriminalomsorgen som skal følge opp

De har nektet ham prøveløslatelse under soning, men i mai var han altså en fri mann.

Og nå er han siktet igjen, for nok en voldtekt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder