Justis-Anders uenig med Frp-Siv

Siv Jensen: - Villig til å bryte menneskerettighetene

INNENRIKS

Anders Anundsen: - Vi må følge menneskerettighetene

STORTINGET (VG) Stikk i strid med sin egen partileder, sier
justisminister Anders Anundsen at han ikke vil bryte menneskerettighetene for å få sendt mulla Krekar ut av Norge.

Publisert: Oppdatert: 27.01.15 13:24

En hardt presset justisminister smilte til TV-kameraene i Stortingets vandrehall da han ble konfrontert av VG, TV2 og Aftenposten med spørsmål om mulla Krekar.

- Det er et merkelig spørsmål, svarte Anundsen bryskt da han ble spurt om han føler at han sitter trygt som statsråd.

- Nå skal domstolen foreta sin vurdering, så forholder vi oss til det den kommer fram til, forklarte Anundsen.

- Jeg sitter godt i den stolen jeg sitter og gjør så godt jeg kan, utdypet han senere.

- Du har sagt at dette er en generell instruks, hvem andre enn mulla Krekar gjelder den egentlig?

- For alle med det samme utvisningsgrunnlag som ham, altså dem som er utvist av hensyn til grunnleggende nasjonale interesser.

- Utlendingsloven fastslår at man også skal vurdere nødvendighet og om tiltakene er forholdsmessige. Mener du at å tvangsflytte Krekar til Kyrksæterøra oppfyller de kriteriene?

- Da går du i fellen mange gjør, nemlig å ikke skille mellom vedtaket til Oslopolitiet og den generelle instruksen. det er politiet som må vurdere nødvendighet og om tiltakene er forholdsmessige.

- Men Oslo-politiet viser til at de har tolket din instruks som å gjelde mulla Krekar, det skriver de selv. Har de tolket instruksen feil?

- Der tror jeg du tar feil, vår instruks er helt generell, og det enkelte politidistrikt må tolke den. Vi har foretatt våre vurderinger av instruksen og rammene i forhold til grunnloven og menneskerettighetene. Vi mener den holder vann, ellers hadde vi ikke lagt den fram. Men nå skal domstolen ta en vurdering av om vår vurdering er riktig.

I forrige uke sa finansminister og Frp-leder Siv Jensen at hun fortsatt er villig til å bryte menneskerettighetene for å få Krekar ut av landet, men det gjorde Anundsen det klart at han ikke kan.

- Jeg er ikke villig til å bryte menneskerettighetene. En hver regjering må forholde seg til det. Jeg er stolt av å leve i et samfunn der menneskerettighetene setter grenser for hva vi kan gjøre som myndigheter. Jeg må bare svare for det jeg skal svare for.

- Men hva sier du til din partileder har sagt at hun er villig til å bryte menneskerettighetene, spurte TV2.

- Det må du nesten ta med henne en hver regjering må forholde seg til det. Jeg oppfatter at både justisministeren og finansministeren er enige, sier Anundsen, og indikerer da at Frp har en mening som et parti, men må forholde seg til lovverket i regjering.

- Jeg skulle ønske at vi kunne satt mulla Krekar og andre i hans posisjon på første fly ut av landet, og at vi kunne fått til de avtalene som ville gjort det mulig. det har vi klart, men vi jobber videre med det, og så langt er den generelle instruksen vi har gitt det beste vi kunne få til, utdyper han.

På vei ut av Stortinget hevdet justisminister Anders Anundsen at han ikke var kjent med PSTs nye trusselvurdering om mulla Krekar.

- Jeg har ikke vært kjent med noen trusselvurdering som skal ha vært lagt frem i Oslo tingrett. Jeg har vært her inne og svart på spørsmål i dag.

- Jeg kan ikke kommentere det som skjer i Oslo tingrett, sier Anundsen videre.

Leder i justiskomiteen, Hadia Tajik (Ap), mener det er uholdbart at Høyre og Frp fronter ulikt syn på denne saken. Erna Solberg har sagt til VG at hun, som justisministeren, mener at menneskerettighetene ikke kan brytes.

- Å bryte menneskerettighetene er ikke forenlig med det Norge står for av verdier, og det er nettopp noe av det som skiller oss fra mulla Krekar, sier Tajik til VG.

Hun ber Siv Jensen og Erna Solberg rydde opp i saken.

- Siv Jensen er jo lederen til Anders Anundsen, og tidvis fungerende statsminister, så det er fra henne vi trenger en avklaring. Her bør statsminister Erna Solberg også gi en avklaring på hvor regjeringen står i denne saken.

Her kan du lese mer om