REISER BORT: Europa-minister Vidar Helgesen (H), her under et intervju i Stortingets vandrehall i oktober. Foto: Jan Petter Lynau

EU-ministeren mister fire måneder pappaperm

Da Vidar Helgesen (45) sa ja til å bli statsråd i høst, måtte han også akseptere å miste pappapermisjonen med sin nyfødte sønn.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

I slutten av måneden går Helgesen ut i en måned lang ulønnet permisjon, og utenriksminister Børge Brende (H) overtar Helgesens arbeidsoppgaver for en periode.

- Jeg skal på en lenge planlagt reise med familien min utenlands, sier Helgesen til VG.

Hyggelig og uproblematisk

Da han ble utnevnt kom Helgesen fra den internasjonale organisasjonen Idea, som jobber for å fremme demokrati i alle deler av verden. Organisasjonen holder til i Stockholm i Sverige.

GIR FRI: Statsminister Erna Solberg (H). Foto: Terje Bringedal

- Da jeg på telefon fra Burma takket ja til å bli statsråd, så ga jeg beskjed til Erna Solberg om at familien hadde planlagt denne reisen lenge. Hun syntes det bare var hyggelig og uproblematisk, sier Helgesen.

Ettersom han da jobbet i Sverige, så hadde Helgesen opparbeidet seg permisjonsrettigheter til sin nå åtte måneder gamle datter under svensk lovgivning.

Skulle hatt lang permisjon

- I utgangspunktet skulle jeg ha pappapermisjon fra jul til påske. Da jeg begynte å jobbe i Norge, så mistet jeg disse rettighetene. Jeg har kontaktet Statsministerens kontor og ba om en klargjøring av regelverket, og det viste seg at jeg heller ikke ville kunne få permisjonsrettigheter i Norge på grunn av reglene i folketrygden, sier Helgesen.

Tobarnspappaen fra Bodø skulle gjerne hatt mer tid til sitt nye barn.

- Med min første datter hadde jeg pappapermisjon i fire måneder alene. Og jeg understreker alene. Jeg er lei av alle menn som skryter av at de har pappapermisjon, men som egentlig bare er hjemme på ferie med mor, sier Helgeseen.

Synd på dem uten perm

- Det er selvsagt på det personlige plan veldig trist. Min forrige pappapermisjon var noen av de fineste månedene i livet mitt. Det er noe veldig spesielt å være alene med sitt eget barn så tidlig i oppveksten, sier han.

Han oppfordrer alle menn som har mulighet til å ta permisjon.

- Jeg synes synd på alle menn som ikke får mulighet til å ta så mye pappapermisjon som mulig. Men det er klart at det også er viktig at familiene får organisere sine liv selv. Det er jeg jo et levende eksempel på, at regelverket ikke alltid passer med virkelighetens hverdager, sier Vidar Helgesen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder