ÅPNINGEN: En glipe i døren inn til soverommet der Shilan Shorsh døde, gjør at politiet ikke kan utelukke at noen andre var til stede da den påsatte brannen startet. Foto:Politiet,

Bergenspolitiet åpner for å gjenoppta Shilan-saken

Politimester til VG: – Vi gjør det vi kan for å gjenopprette tilliten

Politiet i Hordaland besluttet søndag å gjennomgå Shilan-saken på nytt. Politimester Geir Gudmundsen åpner for at etterforskningen kan bli gjenopptatt.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

VG Helg lørdag. Foto: ,

– Med bakgrunn i medieoppslag i helgen, blant annet i VG, har jeg i samråd med førstestatsadvokat Eirik Stolt-Nielsen besluttet at vi skal gjennomgå Shilan-saken på nytt, sier Geir Gudmundsen, politimester i Hordaland politidistrikt, til VG.

Det var NTB som først meldte om politiets avgjørelse.

Den 39 år gamle SV-politikeren og kvinneaktivisten Shilan Shorsh ble funnet død etter en påsatt brann 18. mai i fjor. Saken ble henlagt av politiet 17. desember.

Vil forsikre at alt er undersøkt

I tillegg til medietrykket, viser Gudmundsen til at Riksadvokaten i forrige uke la frem nye retningslinjer for saker med mistenkelige dødsfall. Her heter det at spørsmål om henleggelse må avgjøres av statsadvokaten etter en «begrunnet tilrådning» fra politiet. En ytterligere årsak til å vurdere Shilan-saken på nytt, er frykten for mistillit hos folket, ifølge politimesteren.

– Vi ønsker at folk skal ha tillit til de avgjørelser som Hordaland politidistrikt fatter.

– Er denne nye vurderingen en erkjennelse av at dere kunne gjort ting annerledes i Shilan-etterforskningen?

– Det er ikke dét jeg sier. Vi ønsker å forsikre oss at folk har tillit til de avgjørelser vi fatter - også i denne saken. Vi må også forsikre oss om at det som er å undersøke, faktisk er undersøkt. I mediene sies det at det er ting som ikke er ordentlig belyst i saken.

NYE ØYNE: Politimester i Hordaland, Geir Gudmundsen, vil vurdere Shilan-saken på nytt etter påtrykk fra pressen og avdødes nettverk. Her er han fotografert utenfor Varhaug kirke i Rogaland i 2010. Foto:Trond Sørås,VG

– Bergensordfører Trude Drevland (H) sier i dagens VG at håndteringen av Monika-saken gir «grunnlag for sterk tvil om det gjøres et grundig nok arbeid i andre saker». Hva er din kommentar til dette?

– Jeg forstår at det på bakgrunn av Monika-saken er slik at folk stiller spørsmål om håndteringen vår. Det tar vi til etterretning. Vi gjør det vi kan for å gjenopprette tilliten, svarer politimesteren.

Stort påtrykk fra Shilans nettverk

VG Helg fortalte lørdag Shilans historie, etter å ha holdt kontakt med de pårørende gjennom halvannet år og fulgt etterforskningen.

«Hva skjedde med Silan Shorsh?»(VG + Krever innlogging)

Se dokumentaren om den modige kvinneaktivisten på VGTV:

Flere i Shilans nettverk har kritisert politiet for ikke å snu alle steiner i saken. Fredag skrev Bergens Tidende at politiet i Hordaland besluttet at de vil etterforske saken videre. Nå vil de altså foreta en ny vurdering i saken, med åpning for gjenopptakelse.

SV-politiker Inga Marte Thorkildsen var blant Shilans betrodde.

– Jeg reagerte sterkt på at saken ble henlagt så raskt. Uansett hva som skjedde den dagen hun døde, vet vi at det som skjedde frem til da hadde stor betydning, uttalte SV-nestlederen og den tidligere barne- og likestillingsministeren til VG.

BEKJENTE: SV-politiker Inga Marte Thorkildsen kjente godt til Shilan, og holdt en tale i begravelsen hennes. Foto:THERESE ALICE SANNE,VG

– Kan ikke regne med politiets beskyttelse

Det var under SVs kvinnekonferanse i januar 2013 at Thorkildsen ble oppsøkt av Shilan, som fortalte at hun hadde meldt fra til politiet om mange trusler, og at hun savnet å bli tatt på alvor.

– Hun fortalte om jevnlig og mye trakassering, og en del seksualiserte trusler. Hun var åpenbart redd, fortaller Thorkildsen.

Eksstatsråden reagerer på at politiet tidligere har sagt at de ikke vet når de vil se nærmere på Shilan-saken grunnet «omstruktureringer» på arbeidsplassen.

– Signalet som sendes til andre kvinner som ytrer seg, er at de ikke kan regne med den beskyttelsen som de har krav på. Sånn kan vi ikke ha det, slår Thorkildsen fast.

Sås tvil om politiarbeidet i Bergen

BEKYMRET: Trude Drevland, ordfører i Bergen, er bekymret over at det hersker usikkerhet rundt politarbeidet som gjøres i Bergen. Her er hun avbildet under NHOs årskonferanse i Oslo i januar. Foto:JØRGEN BRAASTAD,VG

Politiet i Bergen er i hardt vær etter anklager om mangelfull etterforskning rundt de ulike dødsfallene til Monika (8) og Shilan (39). Monika Sviglinskaja (8) ble funnet død hjemme i leiligheten på Sotra under mystiske omstendigheter i 2011. Politiet avsluttet etterforskningen og konkluderte med at intet kriminelt hadde funnet sted. Mandag ble en 32 år gammel mann fra Litauen siktet for forsettlig drap, etter at en etterforsker slo alarm om saken i januar.

Bergensordfører Trude Drevland (H) krever at politiet snarest kommer med oppklarende svar.

– Vi er ikke tjent med at det er usikkerhet rundt politiets rolle i byen vår, sier Bergensordfører Trude Drevland til VG.

– Det gjør meg sterkt urolig når jeg ser det som foreligger; og det er et understatement. Når de i Monika-saken kunne først henlegge, for senere å arrestere en mann når kritikken kommer til overflaten, gir det grunnlag for sterk tvil om det gjøres et grundig nok arbeid i andre saker.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder