STRÅLE-DINGSER: En trådløs ruter og en smarttelefon er blant dingsene stortingsrepresentant Tor André Johnsen (Frp) advarer mot. Pressebilde / illustrasjonsfoto.

STRÅLE-DINGSER: En trådløs ruter og en smarttelefon er blant dingsene stortingsrepresentant Tor André Johnsen (Frp) advarer mot. Pressebilde / illustrasjonsfoto. Foto:Gunnar Klingwall,

Stortingsrepresentant ut mot mobil og trådløst nett: Frp-topp bruker «metallskjorte» for å unngå stråling

Får vondt i hodet og ubehag **Med i spesiell forening

Stortingsrepresentant Tor Andre Johnsen sier han får vondt av mobilstråling og trådløst nett. Nå vil han advare andre.

Cato Husabø Fossen
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Stråling er veldig nytt. Tenk på røyking, amalgam, radon og nordsjødykkerne. I alle tilfellene tok det mange tiår før man oppdaget farene, sier Johnsen.

Frp-toppen fra Hedmark begynte for ti år siden å bli plaget av episoder med ubehag i kroppen og vondt i hodet. Plager han mener skyldes stråling fra mobiltelefoner og trådløse nettverk.

– Jeg merker at jeg får vondt i hodet, blir svimmel og uvel. Man blir helt satt ut på en måte. Lengden på samtalen har mye å si, da jeg klarer meg fint gjennom korte samtaler, sier Johnsen til VG.

Han sier han aldri har oppsøkt lege for symptomene.

– En utfordring for oss som sliter med dette er den offisielle holdningen fra myndighetene om at dette ikke er noe problem, sier Frp-politikeren.

«Folkets strålevern»

Han har meldt seg inn i foreningen «Folkets strålevern», som har mottoet «Det du ikke vet – har du vondt av».

Foreningen skriver på sine nettsider at man ikke kan stole på at myndighetene beskytter befolkningen mot eventuelle farer mot stråling.

De mener myndighetene baserer seg på faglige råd om stråling fra personer som selv er nært knyttet til mobil- og elektronikkbransjen.

VG har ikke kommet i kontakt med foreningens leder.

Frp-Johnsen vil ikke kritisere myndighetene for noe, men frykter vi i fremtiden vil se konsekvenser av stråling som vi ikke kjenner i dag. Han skrev en kronikk om temaet på NRK Ytring i september.

Skjorte av metalltråder

– Hvorfor har du ikke gått til lege med plagene dine: Og hva gjør deg sikker på at de skyldes stråling?

– Jeg merker jo plagene kun i forbindelse med mobilbruk eller om jeg utsettes for trådløse signaler. Så jeg er ikke i tvil. Jeg har hørt om folk som har gått til lege, for så å bli henvist til kognitiv terapi (psykologisk behandling red.anm.). Når legevitenskapen og samfunnet liksom ikke er der enda, får jeg bare ta mine forholdsregler.

Og forholdsregler tar han.

– Jeg har kjøpt noen skjorter med metall- og ståltråder som faktisk virker. Jeg var skeptisk først, men har målt og sett at skjortene faktisk demper stråling utenfra. Jeg bruker de ikke ofte, men for eksempel hvis jeg skal sitte i et møterom med trådløst nettverk en hel dag.

Har «kabla» hele huset

Johnsen forteller om en viss uro i tiden etter valget som gjorde ham til stortingsrepresentant i fjor.

–Det ligger jo et trådløst nett i hele bygningen, men heldigvis har vi stasjonære PCer på kontorene og oppholder oss ikke i Stortingssalen i for mange timer av gangen. Jeg har målt strålingen på kontoret mitt, og den er forholdsvis lav. Så på jobb går det veldig fint.

Også hjemme har han tatt grep:

– Jeg bruker kabler for å komme meg på nett overalt og unngår så langt jeg kan trådløse nettverk. Hjemme har jeg kabla hele huset, og fått inn nett i alle rom på den måten for å unngå å måtte installere noe trådløst.

– Hvis jeg er på møter og konferanser setter jeg meg alltid bevisst der i rommet det er færrest nettbrett og laptoper, sier stortingsmannen.

– Du er ikke redd for at noen vil tenke at du er hysterisk?

– Jeg synes det er viktig å ha en åpen og konstruktiv dialog rundt ting, og så kan folk danne seg sin egen mening. Jeg bare beskriver hvordan jeg selv opplever det. Jeg tror det er mange som vil kjenne seg igjen i det. Det finnes jo folk som flytter i campingvogn langt til skogs for å unngå stråling.

Tror på tiltak om få år

– Er du konspirasjonsteoretiker?

– Nei, og det er ikke ledelsen i foreningen «Folkets strålevern» heller. Dette er ikke som chemtrails for eksempel. Jeg møtte en fyr en gang som snakket om at skyer bak flyene egentlige var giftige gasser fra myndighetene, men det er jo en helt ellevill teori. Jeg holdt på å le meg i hjel.

Myndighetenes fagetat, Statens strålevern, avviser overfor VG at det er knyttet farer til stråling.

– Det er ikke vitenskapelig grunnlag for å si at stråling fra mobiltelefoner og trådløse nettverk er helseskadelig for mennesker, sier kommunikasjonsrådgiver Synne Egset.

Frp-politiker Johnsen er ikke overrasket.

– Stråling er fortsatt et nytt og ukjent fenomen, og jeg har ikke noe grunnlag for å si at myndighetene gjør noe feil eller påstå at det faktisk er farlig. I løpet av 10-20-års tid tipper jeg likevel vi kanskje ser tiltak mot stråling, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder