SMELTER: Når havisen sprekker opp og forsvinner i Arktis, får det store konsekvenser også i tett befolkede områder i sør - og åpent hav rundt Nordpolen. Foto: NTB Scanpix

Hver femte nordmann avviser at vi har ødelagt klimaet

Hver femte nordmann og et flertall av landets Frp-velgere tror ikke på FNs klimapanels påstand om at klimaendringene er forårsaket av mennesker.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Det viser en meningsmåling InFact utførte sist uke - etter at FN la frem rapporten, som mer enn noen gang advarer om farene ved klimaendringene menneskene påfører kloden.

Her er hovedfunnene fra målingen:

** 59,5 prosent mener klimaendringene er menneskeskapt, mens 19,9 prosent sier nei. Det betyr at hver 5. nordmann mener at klimaendringene har andre årsaker.

** 40,9 prosent av de spurte i målingen som oppgir at de stemmer Frp, svarer at de ikke tror klimaendringene er menneskeskapt, mens 32,1 prosent av Frp-erne svarer at de mener endringene nettopp er det.

** For de andre partiene er holdningen motsatt: 88 prosent av Venstres velgere mener klimaproblemene er menneskeskapt, Ap 66,5 prosent, Høyre 57,8 prosent.

** Det er forskjell mellom kjønnene i dette miljøspørsmålet. 65,4 prosent av kvinnene mener klimaendringene er skyldes mennesket, mens 54,2 prosent av mennene mener det. 15,8 prosent av kvinnene mener klimaendringene ikke er menneskeskapt, mens 23,7 prosent av norske menn mener det, skal vi tro målingen.

Det betyr at nesten hver fjerde mann i Norge er uenig i at klimaendringene er menneskeskapt.

Stor forskjell

** I alle aldersgrupper er det et solid flertall som mener klimaendringene har bakgrunn i menneskelig aktivitet, de yngste og eldste er mest i tvil.

** Også geografisk er det et flertall i alle landets deler, som mener klimaproblemene er skapt av mennesker, men det er ganske stor forskjell: I Oslo mener to av tre at det er menneskets verk, mens det i Nord-Norge bare er vel halvparten (55 prosent).

Både Stoltenberg-regjeringen og Solberg-regjeringen legger til grunn at føre var-prinsippet må legges til grunn og at både Norge og verden må gjennomføre omfattende klimakutt de neste tiårene.

- Mye usikkerhet

I Norge foregår det en debatt om hvor mye av klimakuttene som skal tas hjemme.

Frp-leder Siv Jensen fornekter ikke forskningen, men balanserer sitt syn:

- Frp forholder seg til at forskning viser at menneskelig aktivitet påvirker klimaet, men understreker samtidig at det hersker stor usikkerhet om hvor mye dette utgjør i forhold til naturlige klimavariasjoner, sier hun.

- Vi har en jobb å gjøre

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) er bekymret, men betinget optimist.

- Når hver femte nordmann fremdeles ikke tror klimaendringene er menneskeskapt, forteller det at vi fremdeles har en jobb å gjøre. Jeg har stor tro på at vi skal greie å få med det norske folk på å omgjøre samfunnet vårt til et grønt lavutslippssamfunn. Skal vi få til det, må vi evne å være konkrete og vise både konsekvenser og konkrete løsninger. Bare slik kan vi få med folk på å velge grønne alternativer.

- Hva tenker du om at et flertall av velgerne hos deres regjeringspartner Frp mener klimaendringene ikke er menneskeskapt?

- Til det vil jeg bare si at også Frp har sluttet seg til regjeringens ambisiøse klimamål.

Les også: Nordmenn slipper billig unna klimakonsekvensene

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder