Måtte ro hjem etter flommen

Thor (85) og Karen (79) flytter tilbake

TRYSIL (VG) Thor Linstad (81) fortøyer robåten med en fast knute til søylen utenfor kjøkkeninngangen, før han hjelper kona Karin (79) inn hjemmet i Nybergsund.

Tor-Hartvig Bondø
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

- Det skal bli godt å komme hjem, sier de i kor.

Men Rolf Hagen er ikke overbevist, han vil ha svigerforeldrene hjemme hos seg i trygg høyde over den flomstore elva en natt til.

Hjemmet ligger idyllisk til ved bredden av Trysilelva, bare 100 meter unna der Kong Haakon søkte ly for tyskernes bomber i 1940. Siden mandag huset det ligget en liten rotur ut i elva. Bare et døgn etter at de rodde hjemmefra over gårdstunet, er de tilbake.

- Elva er på tur tilbake, så i natt blir vi hjemme. Heldigvis ble det ikke like ille som i 1995. Det vet jeg ikke om jeg hadde orket, sier Karen.

BILDESPESIAL: Her ror de hjem igjen etter flommen

Når de ror hjem, flyter Trysilelva fortsatt tilsynelatende idyllisk forbi. Mandag nådde flommen i Trysil nivåer over det som regnes som hundreårsflom. Trøsten er at nå synker vannstanden. Riktignok har den igjen fylt kjelleren og gårdsplassen.

Stri elv

- Men i storflommen var den rett og slett stri. Vi måtte evakuere om natten. Da hadde vi strukket et tau innover skogen her, som vi måtte entre oss etter. Da sto vannet helt opp i himlingen i kjelleren. En god del høyere enn nå, forteller Thor.

Natt til mandag seg Trysilelva igjen inn over eiendommen til ekteparet. De var våkne det meste av natten. Thor hørte til slutt at vannet strømmet inn i kjelleren igjen. Erfaringene fra sist gjorde at han hadde snekret seg hyller et stykke opp på veggen, men nå hørte han vannet velte ting ut av hyllene.

- Vi hadde reddet en del opp av kjelleren. Så mye vi orket og bære opp, av saker. Glass med blåbær, tyttebær og multer som Thor har plukket i skogene rundt oss, men det var mye som er igjen. Noe av tingene flyter rundt, jeg orker ikke se nedi der, sier Karen.

- Etter flommen i 1995 sa jeg at fra nå skulle ikke noe bæres ned i kjelleren mer. Men jeg har vel aldri hatt så mye i kjelleren som jeg hadde nå.

- Hva med etter da den er tømt nå da, undrer Karen?

- Jeg får vel prøve igjen da...

Hjelp

Karen beholder den oppblåsbare flytevesten på, mens Rolf fyller kaffetrakteren. Utenfor kan de nesten se at elva synker, men fortsatt er det dypt nok til å ro helt inn til altanen som vender ut mot Trysilelva.

- Under forrige flom fløt altanen bort, så vi fant den igjen borti skogen her.

- Dere føler dere ikke utrygge så lenge som det er vann på gårdsplassen?

- Nei, nå er elva på retur. Vi har rent vann i springet, og toalettet virker, og selv om varmtvannsberederen er ødelagt går det an å koke det varmvatnet vi har behov for. Jeg skal være med opp til Rolf og få meg en dusj. Etter det er jeg klar til å reise hjem igjen, sier Karen.

Og om Thor vel ikke er helt sikker på at han klarer å holde løftet om at lite skal ned i kjelleren etter dette, er det en ting han er sikker på.

- Denne gangen skal selskapet få leie folk til å rydde og rense kjelleren. Det arbeidet orker jeg ikke en gang til, sier Thor Linstad.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder