KJØRT BORT: Personen som kastet sko på Breivik ble kjørt bort i en ambulanse. Foto: Tim Peters

Sko-kaster kjørt bort fra tinghuset

Breivik: - Ikke kast på forsvareren min

(VG Nett) En tydelig opprørt person kastet en sko mot Anders Behring Breivik i retten fredag. Senere ble han kjørt bort i en ambulanse.

Publisert:

En person fra andre rad på tilhørerbenken hoppet opp og kastet en sko på Breivik som sitter noen få meter unna. Det hele skjedde svært raskt. Vedkommende ble tatt hånd om av politiet og dratt ut av salen, mens han roper på engelsk: «Go to hell, go to hell, you killed my brother».

Skokasteren traff ikke Breivik, men hans forsvarer Vibeke Hein Bæra, som satt mellom Breivik og tilhørerbenken.

Litt før klokken 12 kjørte en ambulanse inn bak Oslo tinghus. Mens ambulansepersonellet gikk inn i bygget, sikret flere bevæpnede polititjenestemenn området rundt.

VG Nett var tilstede, og ble bedt om å holde avstand.

Skokasteren gikk selv ut bakdøren på tinghuset, tett flankert av helsepersonell fra tingretten og flere politimenn. Han så rolig og fattet ut da han satte seg inn i ambulansen og ble kjørt bort, eskortert av en politibil.

- Vedkommende kastet en sko eller lignende. Han ble ført ut og tatt vare på av helseteamet som er her. Han har det ikke godt, så han ble sendt av gårde i en ambulanse til legevakta for videre medisinsk oppfølging, sier innsatsleder Rune Bjørsvik til VG Nett.

- Det virker sikkert dramatisk i retten når noen kaster en sko, men dette løste seg veldig greit, sier han.

Politiets innsatsleder sier vedkommende nå får medisinsk oppfølging, så vurderer de senere om han skal være i et tilstøtende rom eller om han kommer tilbake i retten.

- Det er ikke særlig greit. Det setter vi lite pris på . På den annen side har vi forståelse for at det er sterke følelser i omløp. Det har gått greit så langt, men så har vi altså fått en episode nå, sier Bjørsvik.

«Endelig»

Det var en dramatisk hendelse. Noen på tilhørerbenken sa «endelig». Veldig mange begynte å gråte. De fleste skvatt kraftig da skoen kom susende gjennom luften.

Flere personer klappet mens mannen ble ført ut av retten av tingrettens sikkerhetsvakter og politi. Skokasteren fortsatte å rope på vei ut. Man kunne høre at mannen hikstet og krampegråt på gangen utenfor sal 250.

SKO: Denne skoen ble kastet i retten. Foto: LINDA HJERTEN, AFTONBLADET

En politimann holdt en hånd på skulderen til Breivik mens skokasteren ble ført ut.

- Det virket som det var en pårørende som kastet noe mot tiltalte, så ropte han. You killer, go to Hell. Han satt et stykke unna. Tiltalte var ikke i reell fare. Det var mer et følelsesutbrudd, sier nestleder Christin Bjelland i den nasjonale støttegruppen.

- Det var veldig sterkt. En tøff situasjon, men jeg er ikke så overrasket over at det skjedde, sier hun.

Hoveddommer Wenche Arntzen beordret umiddelbart en pause etter det som skjedde.

Breivik gestikulerte

Da Breivik ble ført inn i retten igjen, snakket han med sine forsvarere og gestikulerte heftig.

- Dersom det er noen som ønsker å kaste noe, kan dere kaste på meg når jeg går inn eller ut, sier Breivik.

- Ikke kast på forsvareren min, sa han videre.

OVERRASKET: Anders Behring Breivik virket tydelig overrasket etter at han fikk skoen kastet mot seg. Foto: HEIKO JUNGE, NTB SCANPIX

- Du kunne høre hylene

VGs Eva-Therese Grøttum fulgte rettssaken fra rettssal 227 da dramaet oppsto.

- Du kunne høre hylene og høre at han gråt. Det som var ganske spesielt, var at de andre tilhørerne begynte å klappe. Selv om ikke alle hadde tenkt på å gjøre dette her, var det kanskje en befrielse for noen, sier Grøttum som ble intervjuet av VGTV like etter at Breivik hadde blitt ført ut av rettssalen.

- Jeg skvatt fryktelig. Det kom helt uforventet, så jeg ble faktisk engstelig. Jeg så ikke at han reiste seg. Nå tar vi en pause og starter opp igjen der vi slapp, sier aktor Inga Bejer Engh til NRK.

Ifølge VGs krimekspert Øystein Milli kan han som kastet skoen i prinsippet straffeforfølges.

- I prinsippet kan han bli straffet for forsøk for legemsefornærmelse med loven i hånd, men jeg vil tro at påtale ser litt større enn som så på det og at han slipper unna noen reaksjon. De spesielle omstendighetene tilsier det, sier Milli.

52768

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder