Norge øker bistanden til Zimbabwe

Norge øker den humanitære innsatsen i Zimbabwe med 10 millioner til i alt 30 millioner kroner i 2010. Alvorlig mangel på matvarer uroer norske myndigheter.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Økningen skyldes en bekymringsfull situasjon i Zimbabwe, skriver Utenriksdepartementet i en pressemelding. Til tross for økt kornproduksjon i 2009 er det ventet at opptil 2,5 millioner mennesker vil ha behov for matvarebistand i år.

- Den humanitære situasjonen i Zimbabwe er fortsatt svært alvorlig. Selv adgang til mat er en stor utfordring for flertallet av befolkningen, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Beslutningen om å øke den humanitære bistanden til Zimbabwe skjer på oppfordring fra FNs nødhjelpskoordinator. Bistanden er primært rettet mot matsikkerhet, og går gjennom organisasjoner som Røde Kors, Norsk Folkehjelp, Flyktninghjelpen, Redd Barna og Leger uten grenser.

I tillegg til den humanitære bistanden gir Norge godt over 100 millioner kroner til utviklingsprosjekter i Zimbabwe gjennom FN-systemet og sivile organisasjoner.

- Norge støtter fortsatt samlingsregjeringen i Zimbabwe, men vi er skuffet over mangel på gjennomføring av samarbeidsavtalen. De vedvarende menneskerettighetsbruddene er også bekymringsverdige. Nå er det viktig å arbeide for frie og rettferdige valg, sier Støre.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder