I DYP SORG: Kong Harald var svært preget da han snakket til det norske folk om bombeangrepet og skytingen på Utøya sent fredag. Her er kong Harald og dronning Sonja på Husøy tidligere år. Foto: Scanpix

Kongen om terrorangrepet: - Våre tanker går til ofrene

(VG Nett) Kong Harald var sterkt preget da han uttalte seg til det norske folk sent fredag kveld.

  • Sindre Murtnes

- I dag har vi vært vitne til grusomme handlinger både i Oslo og på Utøya. Våre tanker går selvfølgelig til de rammede og de pårørende. Jeg vil gjerne takke alle dem som har vært med å redde mennesker ut av denne forderdelige situasjonen, sier en svært opprørt kong Harald.

VGTV: Se Kongen kommentere terrorangrepene her

- I en slik grusom situasjon er det viktig å stå sammen og støtte hverandre slik at vi klarer å reise oss igjen, fortsetter han.

Ved 15.20-tiden i dag ble Regjeringskvartalet rammet av en voldsom eksplosjon som drepte minst sju personer og påførte flere titalls mennesker skader.

Norge ble vitne til grusomme bilder av blodige mennesker som ble hardt skadet av glass og gjenstander som ble sprengt ut i gatene. Sju mennesker er nå bekreftet omkommet, men politiet frykter at tallet vil stige utover natten og morgenen.

Politiet er fortsatt ikke ferdig med å gjennomsøke lokalene og det er fryktet at flere vil bli funnet under søkene.

Artikkelen fortsetter under

Kort tid etter de dramatiske timene ble minst 10 mennesker skutt og drept på AUF sin sommerleir på Utøya. Norske Anders Behring Breivik (32) er pågrepet for skyteepiosden, og politiet mistenker at han står bak både skytingen og bombingen av Regjeringskvartalet.

Vitner på stedet har gjengitt et uvirkelig drama hvor en mann utkledd som en politimann nådeløst begynte å skyte mot ungdommene på sommerleiren. I panikk prøvde flere av ofrene å flykte til sjøen, men mannen skal ha fortsatt skytingen. Bilder fra Utøya viser mange sårede og omkomne personer, men det er fortsatt usikkert hvor mange som har mistet livet.

- Vise at vi kan bli sterkere

Like etter 22.30-tiden i dag holdt justisminister Storberget og statsminister Jens Stoltenberg en pressekonferanse om terrorangrepet mot Norge. De var i likhet med kong Harald sterkt preget av dagens uvirkelige hendelse.

- I kveld og i natt skal vi ta vare på hverandre. Gi hverandre trøst og snakke sammen. I morgen skal vi vise verden at det norske demokratiet blir sterkere. Vi skal finne de skyldige. Men det viktigste i kveld er å redde menneskeliv og vise omsorg, sa Stoltenberg.

Etter pressekonferansen dro statsministeren til Oslo universitetssykehus på Ullevål, for å anerkjenne helsepersonellets arbeid etter de to angrepene.

Verden fordømmer angrepene

Flere internasjonale maktpersoner fordømmer angrepene mot Norge tidligere i dag. FNs generalsekretær Ban Ki-moon er «sjokkert» over terrorangrepene som kostet minst 17 liv i Norge, ifølge NTB.

- Generalsekretæren ble sjokkert da han fikk høre om den store eksplosjonen i sentrum av Oslo og skytingen som fant sted på Utøya i dag, heter det i en kunngjøring.

- Han fordømmer volden og sender sine kondolanser til den norske regjering og ofrenes familier. FN står sammen med det norske folk i denne forferdelige stund, heter det videre.

USAs president Barack Obama uttrykte også sin støtte og ga forsikringer om at Norge vil motta hjelp hvis det skulle være behov.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder