-SJOKKERT: Jan Bøhler (Ap) reagerer sterkt på at det er mulig å smugle stoff inn og beskjeder ut av Oslo Fengsel. Foto: Roger Neumann

Kaster narkotika inn i Oslo fengsel

Over muren rundt Oslo fengsel kastes det narkotika til de innsatte. Andre veien går en strøm av beskjeder, bestillinger og trusler ut til omverdenen.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Ved å klatre opp i høye trær utenfor muren, kan folk på utsiden av gjerdet lett kommunisere med fanger inne i fengselet.

- En fire meter høy mur gjør det umulig å hindre at det kastes over narkotika eller mobiltelefoner til de innsatte. Dette skjer stadig vekk. Men vi frykter jo at en dag kastes det et våpen over muren, sier fungerende fengselsleder Kim Ekhaugen i Oslo fengsel, til VG.

- Dette er en del av utfordringene ved å ha et fengsel som ligger på et begrenset område midt i Oslo. Det er umulig å lage sikkerhetssoner lik de som finnes i fengsel som Ullersmo, Ringerike eller Halden, legger Ekhaugen til.

Sjokkert

Nå vil Jan Bøhler, Oslo Ap-lederen som også sitter i Stortingets justiskomite, ta affære:

- Det er en soleklar sikkerhetsrisiko at fengselet er så åpent for kontakt med omverdenen. Det skal ikke være mulig for innsatte å få varer fra utsiden eller å få eller gi beskjeder ukontrollert, sier han.

Sammen med flere andre medlemmer av justiskomiteen besøkte han fengselet for kort tid siden. Bøler sier at han ble sjokkert over hvor tett kontakt fangene kan holde med omverdenen.

Bestillinger på flere språk

Ifølge Kim Ekhaugen har fengselet innsatte fra et 50-talls nasjoner:

- Det ropes inn og ut beskjeder på språk våre ansatte ikke forstår. Vi vet at det ropes ut bestillinger på narkotika. Det sendes også ut beskjeder om hva som skal sies i politiavhør, til tross for at noen av våre varetektsfanger har brev og besøksforbud, sier han.

I sommerhalvåret er plenen utenfor fengselsmurene et populært friområde. Selv om de nederste greinene på trærne er fjernet, er det nokså lett å klatre opp for å få kontakt inn i luftegårdene, eller til folk som sitter i cellene med åpent vindu.

Til tider har ropene mellom innsatte og folk på utsiden vært så høyrøstet at naboene har klaget.

- Griper ikke inn

- I luftepausene patruljerer våre ansatte på utsiden av murene. Men de har ingen politimyndighet og skal ikke gripe inn. De forebygger nok noe, men skal ellers bare observere og rapportere. Men det er jo ikke straffbart verken å rope eller å klatre i trær i friområdene utenfor fengselet, sier Ekhaugen.

Vel oppe i treet er det kanskje 20 meter i luftlinje inn til luftegården eller til de nærmeste cellevinduene. Da er det lett å føre nokså fortrolige samtaler mellom innsatte og utenforstående.

Oslo Ap har tidligere programfestet å jobbe for flytting av Oslo fengsel ut av Oslo - både for å bedre sikkerheten, men også som en del av planen for å bedre livskvaliteten på Oslos østkant.

Seks av ti har stoffproblemer

Men Jan Bøhler krever raskere tiltak for å begrense flyten av narkotika inn i fengselet:

- Seks av ti innsatte har stoffproblemer. Mange risikerer å ha mer narkogjeld når de kommer ut av fengsel enn de hadde før de ble satt inn. Vi må gjøre det vi kan for å begrense flyten av stoff inn i fengselet, sier Bøhler.

Også Kim Ekhaugen bekrefter at rusproblemene inne i fengselet er økende:

- Vi gjør flere beslag enn vi gjorde tidligere. Stoff kommer inn i fengselet på forskjellige måter. Noe kastes over fengselsmuren. Noe kommer via enkelte besøkende, og noe med enkelte innsatte som kommer fra permisjon, sier fengselslederen.

Ingen trær-klager

Oslo kommune ved Friluftsetaten forvalter trærne utenfor Oslo fengsel.

Tore Næss, faglig leder for bytrær i Friluftsetaten, sier at fengselet ikke har klaget over trærne de siste årene:

- Vi hadde en dialog med Statsbygg og Oslo Fengsel om trærne langs fengselsmuren for noen år siden. Da ble vi i minnelighet enige om å felle noen trær, beskjære noen, og å rense opp i kratt for å hindre gjemmesteder. Hvis det er forhold som fengselet ønsker å diskutere med oss nå, er de selvsagt velkommen til å ta kontakt, sier Næss.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder