Nå forsvinner Norges siste ølmonopol

INNENRIKS

(VG Nett) Etter flere år med skummende debatt er det omsider slutt for ølmonopolet i Fauske.

Publisert: Oppdatert: 25.09.12 17:22

Etter to folkeavstemninger og en brusende diskusjon i lokalsamfunnet, oppheves nå ølmonopolet i Fauske, som den siste kommunen i Norge.


Tidligere i år sa Førde bystyre i Sogn og Fjordane ja til fritt ølsalg. Også Vefsn kommune lenger sør i Nordland hev seg på bølgen like før sommeren. Nå på mandag bestemte også politikerne i Fauske seg for oppheve ølmonopolet, skriver Saltenposten.

Folkeavstemming

Mandag skulle politikerne i Fauske opprinnelig ta stilling til fire søknader fra butikker om adskilte ølutsalg i butikkene. Da foreslo varaordfører Ronny Borge (H) at rådmannen heller skulle legge frem alkoholpolitisk handlingsplan på nytt, melder Avisa Nordland.

- Grunnen til at det har tatt så lang tid er at dette skulle avgjøres ved folkeavstemming, men disse har vært så jevne at det ikke går an å få det mer jevnt, sier Borge til VG Nett.

Vil oppheve uansett

- Vi har valgt å lytte til de som er bransjen, i tillegg til at monopolet vil oppheve om tre år uansett. Derfor ville vi ikke pålegge butikkene de ekstra kostnadene de ville brukt på å opprette egne adskilte ølutsalg, fortsetter varaordføreren.

Han mener det nå er på tide at øl blir å finne i butikkhyllene.

- Av 429 kommuner er vi den eneste igjen. Det er kanskje på tide å innse at når 428 kommuner gjør noe annet, så er det vi som er spesielle, sier han.

- Når kan første ølflaske være på plass i butikkhyllene?

- Saken skal opp i kommunestyret 4. oktober, men i teorien kan første ølflaske være på plass allerede dagen etter, sier Borge.

Mister jobben

Man har nemlig måttet gå på ølutsalget Mack-hjørnet for å få kjøpt øl i Fauske fram til nå.

Mack-hjørnet har vært en familiebedrift der Liv Fiva Edvardsen har vært innehaver siden 1985. Ølmonopolet legger nå høyst sannsynlig ned virksomheten.

- Jeg har ikke vært uforberedt på vedtaket, for dette har vært fram og tilbake hos politikerne lenge. Jeg synes det er greit at de nå har tatt et endelig standpunkt, men jeg ønsker jo å beholde jobben for meg og mine ansatte, så akkurat det ser jeg ikke så lyst på, forteller Edvardsen til VG Nett.