Stavanger-politiet: - Lær av oss!

Her er folk mest redde i Oslo

I disse områdene av hovedstaden er VG Netts lesere mest redde for å bli rammet av kriminelle handlinger.

 • Marianne Vikås
 • Jarle Grivi Brenna
 • Bjørnar Tommelstad
 • Tanja Wibe-Lund
 • Dan Kåre Engebretsen

Artikkelen er over ni år gammel

Se kartet på mobil her.

Slik kartet viser er frykten størst i områdene rundt Oslo S, på Grønland, på Nedre Grünerløkka, i Sofienbergparken og i Slottsparken. Kartet er basert på svarene fra 16.000 VG Nett-lesere som har avmerket til sammen 65.000 punkter.

- Vi ser ingen sammenheng mellom steder. Som politi vil vi ikke råde kvinner til å endre adferd fordi menn voldtar, sier politiinspektør Hanne Kristin Rohde.

Store områder

Oslo-politiet så sist grundig på voldtektsstatistikken i 2007. Da skjedde majoriteten av overfallsvoldtektene i sentrum eller sentrumsnære strøk. 51 prosent skjedde i områder som tilhører Grønland politistasjon, mens 30 prosent var i kretsen til Sentrum politistasjon.

GIR IKKE RÅD: Politiinspektør Hanne Kristin Rohde påpeker at det ikke er kvinnene som skal endre adferd, fordi menn voldtar. Foto: Frode Hansen

Områdene dekker store deler av hovedstaden, og det er gjerne her det er mye mennesker ute i helgene og på natterstid.

Redselen har på nytt økt etter at det i helgen ble kjent at det går en voldtektsmann løs i hovedstaden. Av fire voldtekter i løpet av fem timer natt til søndag tror politiet at samme mann står bak tre av dem.

Har du tips om overfallsvoldtektene i Oslo?Kontakt VG Nett her

Overgrepsbølgen i Oslo minner politistasjonssjef i Stavanger, Henry Ove Berg, om situasjonen hans by sto overfor i 2008 og 2009.

Da toppet Stavanger kommune landets statstikker med antall overfallsvoldtekter. I 2009 ble det registrert 23 anmeldelser om overfallsvoldtekter. Oslo var nest øverst på listen med 21.

Men Stavanger klarte å kvitte seg med det store samfunnsproblemet som skapte svært stor frykt blant byens innbyggere. I 2010 kom det ikke inn en eneste anmeldelse om overfallsvoldtekt i kommunen.

- Vi brukte utradisjonelle metoder som viste seg å fungere, sier politistasjonssjefen til VG Nett.

Omfattende tiltak

Stavanger-politiet oppfordret kvinner om ikke å gå alene hjem fra byen, de satte i gang tiltaksplaner, rustet opp avsnittet for vold og sedelighet, sendte sivile spanere ut i gatene, foretok ID-sjekk på alle menn som oppførte seg mistenkelig og samarbeidet med kommunen, innvandrerforeninger og andre relevante aktører.

FJERNET OVERFALLSVOLDTEKTER: I 2009 hadde Stavanger flest overfallsvoldtekter i landet. Året etter ble det ikke anmeldt en eneste slik voldtekt. Statsjonssjef for Stavanger politikammer, Henry Ove Berg, og kollegene i politidistriktet satte i gang en massiv mobilisering for å få bukt med problemet. Foto: Trond Sørås


Etter helgens voldtektsbølge i Oslo ber Berg relevante etater og aktører i hovedstaden om å se hva som ble gjort i Stavanger.

- Vi har gått i en motbakke og slitt, men det trenger ikke andre å gjøre. Man kan heller ta lærdom av det vi gjorde.

Han mener at det er viktig at ikke hele byrden legges på politiet.

- Dette er ikke et problem for politiet alene, men et stort samfunnsproblem hvor alle må trå til.

LES OGSÅ: - Voldtektsofre kan slite resten av livet

Ber kommunen bidra

Statssekretær Astri Aas-Hansen (Ap) i Justisdepartementet er enig med Berg.

SER TIL STAVANGER: Statssekretær, Astri Aas-Hansen i Justisdepartementet mener at Oslo-politiet må se på hva Stavanger-politiet gjorde for å fjerne det dramatisk høye antallet overfallsvoldtekter når de skal utarbeide en strategi for forebygging av voldtekter. Foto: Roger Neumann

- Her må også kommunen ta en del av ansvaret.

I budsjettet for 2011 la departementet føringer for at politiet skal utarbeide en strategi for å forebygge voldtekt, både overfallsvoldtekter og voldtekter i nære relasjoner.

- Jeg tar det for gitt at Oslo-politiet nå ser til de gode erfaringene i Stavanger når de nå utarbeider en strategi, sier Aas Hansen.

LES OGSÅ: Rieber-Mohn: - Finner meg ikke i at jenter ikke kan gå trygt

Vil ha mer synlig politi

Byrådsleder i Oslo, Stian Berger Røsland (H), sier at Oslo kommune jobber med å belyse mørke steder og fjerne buskas for å gjøre disse stedene mer oversiktlige. Likevel mener han at nøkkelen for en tryggere by ligger hos politiet.

- Det er for lite synlig politi i gatene for å øke trygghetsfølelsen. Vi har bedt om flere stillinger, men i stedet blir det færre. Utviklingen går i helt gal retning.

Aas Hansen er mener Oslo-politiet har godt med ressurser i dag.

- Bevilgningene til Oslo politidistrikt har hatt en jevn og kraftig vekst. Politimesteren har ansvaret for å prioritere ressursbruken. Også Riksadvokaten har vært helt tydelig på dette, og mener at man må se på tvers av avdelingsstrukturer.

VOLDEKT: Sofienberg barnepark. Her ble en ung kvinne overfalt og voldtatt ved 23-tiden 2. april 2011. Foto: Bjørnar Tommelstad


Hun viser til at politiet i løpet av de siste 11 årene har fått økt sine ressurser fra 973 millioner kroner til 1,893 milliarder.

- I tillegg har antall årsverk fra økt fra 2368 1. mars 2009 til 2464 1. oktober 2010.

- Synlig politi hjelper lite

Leder for fagforeningen Politijuristene, Jan Olav Frantsvold, mener mer politi i gatene ikke nødvendigvis vil få ned voldtektsstatistikken.

- Diskusjonen om synlig politi er malplassert når det gjelder voldtekt, siden den forebyggende effekten er begrenset. Det er mye viktigere med synlig politi når det for eksempel gjelder utelivsbråk, sier han.

Frantsvold påpeker at det er vanskelig å forutse når og hvor i Oslo det skal skje en overfallsvoldtekt.

- Hver gang noen etterspør flere politifolk ute i gatene, betyr det en drening av ressursene fra andre ting. Det vil bety mindre ressurser til etterforskning av blant annet voldtektssaker. Synlig politi er ikke det samme som et godt politi.

Les også

 1. Politiet har løslatt voldtektssiktet mann

  POLITIHUSET PÅ GRØNLAND (VG Nett) Den 47 år gamle mannen som ble pågrepet og siktet for overfallsvoldtekten på Sinsen i…
 2. Voldtektsbølgen: - Voldtektsofre kan slite resten av livet

  (VG Nett)Etter mange års erfaring med bistand for norske voldtektsofre, vet advokat Trine Rjukan hva de gjennomgår.
 3. Voldtektsbølgen
  Ble dømt til forvaring for trippel overfallsvoldtekt: Voldtektsmann: - Jeg trenger sex

  (VG Nett) Voldtektsmannen (30) dro offeret i håret og la henne i bakken.
 4. Ny overfallsvoldtekt i Oslo

  (VG Nett) En kvinne i begynnelsen av 30-årene ble overfalt og voldtatt på Sinsen i Oslo natt til tirsdag.
 5. Rieber-Mohn: - Finner meg ikke i at jenter ikke kan gå trygt

  (VG Nett) Oslopolitiker Libe Rieber-Mohn (Ap) krever opplyste gater og synligere politi for å hindre flere…

Flere artikler

 1. Her føler folk seg utrygge i Oslo

 2. Rieber-Mohn: - Finner meg ikke i at jenter ikke kan gå trygt

 3. Storberget om voldtektene: - Nye tiltak er på vei

 4. Knut Storberget vraket egen voldtektsenhet

 5. Stoltenberg vil ha mer overvåking i kampen mot voldtektene

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder