TV-titting: VG Netts lesere diskuterer hvor grensene bør gå for barn og TV-titting. Foto: Illustrasjonsfoto/Scanpix

Trine Grung: - Foreldre er noen tafatte nikkedukker!

Mener foreldre må ta mer styring over barna

- Slutt og still for åpne spørsmål

- Velg dine kamper

- Styr i riktig retning

(VG Nett) Debatten raser på Facebook-siden for grensesetting. - Foreldre i dag er noen tafatte nikkedukker som lar ungene styre hele skuta, mener Trine Grung.

  • Marthe Haugdal

Bloggeren og tobarnsmoren mener foreldre må skjerpe seg når de snakker til ungene sine.

- Jeg synes foreldre i dag er altfor snille med barna sine. Ungene skal ikke bestemme hele tiden. Da får vi noen barn som argumenterer seg i senk for smøret på brødskiva, skriver Grung på VG og VG Netts Facebook-side om grensesetting.

Tar foreldre nok styring over barnas hverdag?VG Netts lesere diskuterer på Facebook-siden!

Hennes utspill er en reaksjon på en artikkel i dagens papirutgave av VG der mange innskrivere mener foreldre har latt barns innflytelse gå altfor langt.

Blant disse er firebarnsmor Jenny Hamsund (36) fra Myre i Vesterålen.

Les også:Kan barna ta skade av å se sex på TV?

- Vil du ha middag?

På siden skriver Hamsund at foreldre må ta mye sterkere styring over barnas hverdag. Hun mener foreldre må slutte å spørre ungene om ting som de ikke har forutsetning for å vite om er lurt og ikke.

Vil du ha middag? Vil du kle på deg? Vil du legge deg?

MOR OG BLOGGER: Trine Grung engasjerer seg i debatten og grensesetting for barn. Foto: Kristian Helgesen/ VG

På Facebook-siden og på sin egen blogg sier Grung seg hjertens enig med firebarnsmoren fra Vesterålen.

- Noen ganger stiller foreldre for åpne spørsmål. Hvis du spør om barna vil ha middag mens de leker kan de være så opptatte at de ikke er kapable til å ta den avgjørelsen. Hvis ungene ikke har spist på fem timer, skal de ha mat. Vi må snu på måten vi snakker på og heller si: «Nå spiser vi middag». Om barnet skal legge seg er ikke et spørsmål som er åpent for debatt, men nødvendig for at dagen derpå skal bli bra, sier Grung til VG Nett.

Les også:Her er en mor som tør å være TV-politi

Styr i riktig retning

Hun understreker at disse grensene må gjelde for barn under ti år, og at grensesettingen endrer seg når barnet vokser.

- Jeg er veldig enig i at det er viktig å prate med barna, se dem og la dem få forme sin egen personlighet, men mange foreldre må ta mer styring over barnas hverdag. Vi må la ungene få innflytelse og styre dem i riktig retning, sier hun.

Hun gir et eksempel.

- Hvis barnet vil ha på sommerklær i barnehagen når det regner ute, kan foreldre legge fram tre ulike forslag til klær og sko som barnet kan velge mellom. Da får barnet velge selv.

Selv har hun to barn på 9 og 11 år.

- Jeg og min mann bestemmer over våre unger ved å passe på at det settes riktige grenser, gi dem masse kjærlighet, prate med dem og følge dem opp. Begge våre to vet veldig godt hvem som er «sjefene», sier hun.

Velge hvilke kamper som er viktigst

Hvilke grenser er det barn ikke kan være med på å sette selv?

- TV-titting. Det gagner ikke barna noe å sitte mange timer foran en TV. Lengden på TV-titting og bruk av dataspill synes jeg ikke de kan bestemme selv.

Hva gjør man som foreldre med viljesterke barn som rett og slett nekter å la seg bestemme over?

- Velg dine kamper. Du kan ikke vinne alle. Velg hvilke som er viktig for deg, og ikke gi deg. Barn kommer alltid til å teste ut foreldres følelser og grenser til det kjedsommelige, mener Grung.

- Mye omsorg i grensesetting

GRENSESETTER: Loveleen Rihel Brenna. Foto:

Mor og leder av Foreldreutvalget for grunnskolen, Loveleen Rihel Brenna, mener det er viktig å oppfordre barn til å ha innflytelse og medvirkning på sin egen hverdag, samtidig som foreldre har noen grenser som det ikke kan forhandles om.

- Hvis det blir alt for mange grenser som barnet ikke har noen innflytelse på, er vi tilbake til en oppdragelse hvor lydighet og autoritet er i fokus. For å vise barnet respekt må barnet ha innvirkning, sier hun.

Del dine erfaringer på Facebook!

Brenna er en av grensesetterne i ekspertpanelet som følger artiklene om temaet i VG og på VG Nett.

Ifølge henne er noen av de største utfordringene for grensesetting utetider og TV-titting.

- Grensesettingen må balanseres. Det blir feil å ha for få eller for mange grenser. Det ligger mye omsorg i det å gi barnet mulighet til å få innflytelse og ha noen grenser som ikke kan forhandles, sier Brenna.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder