KNIV-SIV: Partileder Siv Jensen på talerstolen under landsmøtet i helgen. Her vifter hun med en kniv fra familiebedriften Brusletto i Hallingdal i forbindelse med hennes tale mot formueskatt. Foto: Scanpix

Siv forventer opprydding

- Det blir svært vanskelig, sier Frp-ordfører

GARDERMOEN (VG Nett) Partileder Siv Jensen forventer at Frp-ordføreren som gikk inn for mer eiendomsskatt denne uken, rydder opp umiddelbart.

  • Mads A. Andersen
  • Lars M. Glomnes
ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Det slår partiets øverste leder fast overfor VG Nett på Fremskrittspartiets landsmøte på Clarion Hotel Gardermoen i dag. For mange delegater på møtet slo det ned som en bombe at Bamble kommune, som har en ordfører fra Fremskrittspartiet, gikk inn for å utvide og heve eiendomsskatten i kommunen for to dager siden.

Les også:Hoksruds Frp-lag med selvmål

- De må rydde opp og jeg forventer at de får til det. Det er jeg trygg på, for jeg oppfatter dette som en prosess som ikke er ferdig, og at vår kommunestyregruppe i Bamble ikke ønsker eiendomsskatt, sier Siv Jensen til VG Nett.

Les også:Forsvarer Søviknes i bomstriden

Bamble er hjemkommunen til stortingsrepresentant og samferdselspolitisk talsmann Bård Hoksrud. På landsmøtet støtter han et forslag om at representanter som går inn for eiendomsskatt eller bompenger irettesettes eller straffes.

Han utfordrer Terje Søviknes i kampen om en plass i sentralstyret i partiet, og begrunner det med at Søviknes som Os-ordfører gikk inn for bompengefinansiering av en vei i 2004.

Søviknes vs. Hoksrud:- Valget bør være enkelt! Delta i debeatten på VG Nett her!

Samtidig sitter Hoksrud i et kommunestyre som tre dager før kampvoteringen i morgen går inn for å øke eiendomsskatten. Begge sakene er stikk i strid med det som i dag er Fremskrittspartiets partiprogram.

Les videre under bildet!

MOTSTANDERE: Os-ordfører Terje Søviknes forlater talerstolen på Frps landsmøte fredag kveld, mens hans utfordrer til plassen i sentralstyret, stortingsrepresentanten Bård Hoksrud følger med i bakgrunnen. Foto: Scanpix


Tilbyr hjelp fra oven

Partileder Siv Jensen forventer at utvidelsen av eiendomsskatten i Bamble kommune ikke blir gjennomført og at lokalpolitikerne tar grep umiddelbart. Om knappe to uker skal saken i utgangspunktet stemmes over i kommunestyret.

- Vi har veldig tillit til våre kommunerepresentanter. Samtidig har vi et apparat som har kompetanse til å bidra dersom de kan hjelpe til.

- Kommer dere til å sende ut et teamet til Bamble nå?

- Vi kommer ikke til å gripe inn og sentralisere prosessen, men hvis de spør om hjelp, kommer vi til å tilby det, svarer Jensen.

Mye tyder på at Frp-ordfører Jon Pieter Flølo trenger den hjelpen han kan få fra partilederen og hennes hoff på toppen i partiet.

- Sykehjem eller skattelette

- Det som er situasjonen i dag, er at Bamble kommune har 40 millioner i inntekt fra eiendomsskatten. Det er skatteinntekter vi ikke ønsker og har lyst til å kreve inn, men som kommunen trenger, påpeker ordføreren til VG Nett.

Han angrer ikke for å ha sagt ja til økt eiendomsskatt, som ifølge kommunen vil gi Bamble 17,7 millioner i ekstra inntekter neste år.

- Vi må veie dette opp mot oppstart eller ikke oppstart av sykehjem. Hvis vi skal ha en troverdig posisjon, må vi ha en ansvarlig budsjettering. Da må vi forholde oss til og beholde et tjenestenivå basert på de pengene som allerede er der, sier Flølo.

Han sier noe må ofres for at Jensen og Hoksrud skal få det som de vil, og for at en annen løsning skal besluttes i kommunestyret 6.mai.

- Hvor sannsynlig er det at dere kan finne disse pengene andre steder innen avgjørelsen må tas?

- Det er en mulighet, men jeg ser det som svært vanskelig. Uten at det går ut over tjenestetilbudet finner vi ikke løsningen, sier Flølo.

Økte skatter

Eiendomsskatten i Bamble kommune har ikke omfattet alle privateiendommer. Det vil den nå gjøre, hvis formannskapet i kommunen får det som den vil. I tillegg vil boligene i kommunen takseres på nytt, noe som vil føre til økt beskatning på grunn av verdistigning.

- Jeg synes ikke dette er i strid med Frps grunnsyn. Vi har også en sterk likhetstanke, og i dag er det ikke likt i kommunen vår. Naboer på hver sin side av gaten beskattes forskjellig, sier Flølo.

Bård Hoksrud ringte sin egen ordfører i går kveld, etter at VG Nett hadde konfrontert ham med eiendomsskattinnstillingen.

- Bård er uenig med meg, men det er høyt under taket, og det skal det være.

- Tror du denne saken kan være et problem for Hoksrud, når han prøver å bli valgt til sentralstyret?

- Den tanken har ikke slått meg.

- Føler du at du har noe å beklage overfor Hoksrud?

- Nei, absolutt ikke. Hvis det er noe vi skal beklage, er det i så fall overfor velgerne, sier Flølo.

Frp-ordføreren skulle gjerne deltatt i debattene på landsmøtet, men måtte melde avbud på grunn av datterens konfirmasjon.

- Hvis du var på landsmøtet i helga, ville du stemt på Søviknes eller Hoksrud?

- Det vil jeg ikke ha noe formening om.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder