UTØYA-FERGEN: Skipperen på Utøya-fergen MS Thorbjørn forklarer seg om sitt møte med massedrapsmannen, da han fraktet Anders Behring Breivik til øya. Foto: KRISTER SØRBØ

«MS Thorbjørn»-skipperen: Deltok i redningsarbeidet etter at samboeren ble drept

Måtte forlate datteren på Utøya

Jobbet til fire om natten

Møtte Breivik etter pågripelsen

OSLO TINGRETT (VG Nett) Han fraktet Breivik til Utøya og så samboeren bli drept. Likevel hjalp han politiet hele natten.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

- Jeg tenkte at jeg må gjøre noe. Jeg hadde et par kompiser på en andre siden av sundet, og jeg vet at en av dem har et våpen, forteller kapteinen på MS Thorbjørn om dramatikken etter at hadde fått båten bort fra Øya.

Skipperen, som også var samboer med «mor Utøya», Monica Bøsei, så de første drapene på øya. Etter det reddet han Thorbjørn bort fra Utøya, før han prøvde å bevæpne seg og selv reise tilbake for å stoppe terroristen.

- Jeg ringer en av dem, og de kommer ned til vannet med bilen. Vi snakker om våpenet da vi ser en av bilene fra beredskapstroppen som kjører nordover, forteller han.

- Fraktet Breivik

To uker ut i terrorrettssaken og etter to rettsfrie dager, har retten torsdag denne uken kommet til terrortiltaltes ankomst til Utøya 22. juli. Skipperen fortalte om en allerede trist dag:

- Det var en veldig rar dag. Vi satt i hovedhuset og så bildene fra Regjeringskvartalet, da fikk jeg en telefon om at jeg måtte over og hente en politimann. Monica kom og ble med, fortalte mannen som er Teknisk driftsleder på Utøya og kaptein på MS Thorbjørn.

Han forteller at han ikke tenkte noe spesielt da han kjørte båten over for å hente «politimannen».

- Når vi kjører over så husker jeg ikke hva som blir sagt. Jeg ser det kommer gående en politimann fra en bil nede ved båten. Jeg går ut av båten og bort til ham. Han henter en stor kasse i bilen som han drar ned. Den var tung og sank ned i bakken, det la jeg merke til. Han sa det var bombesøksutstyr, forteller mannen.

- Ba Brevik dekke til våpenet

Breivik hadde med seg riflen, og ble bedt om å dekke den til.

DREPT: Monica Bøsei. Foto: NTB SCANPIX


- Jeg eller Monica spør om han kan dekke til rifla fordi folk er redde på Øya og det vil skape uro om han viser våpen. Han trekker en plastsekk over rifla. Halvparten stikker ut. Vi henter en sekk til, som han også drar over, sier skipperen.

Han la ikke merke til noe mistenkelig med terroristen mens de var på land, men at han var oppjaget.

- Monica står og prater med Breivik. Så kommer han bort til meg og spør bestemt om vi kan kjøre nå. Han snakker raskt og bestemt. Så skynder vi oss og legger fra land, forteller han.

- Hva slags inntrykk hadde du av ham? Spør aktor Inga Bejer Engh.

- Ikke noe spesielt. Uniform og alt tilsa at ting var som de skulle.

- Husker du noe om stemningsleiet hans?

- Når vi kjørte over så jeg at han var veldig stiv. Men det er jo typisk. Jeg tenkte han var spent på hva som ventet ham. Jeg så han drakk ofte av en camel pack.

- Snakket han raskt eller sakte?

- Han snakket raskt og bestemt.

Så de første drapene

Da de nådde land på Utøya kom politimannen Trond Berntsen for å møte dem. Han jobbet som vakt på Utøya.

- Når vi kommer over, legger vi til. Jeg går over dekk og spør om vi skal kjøre opp kassen hans. Han sier ja til det, og jeg henter bilen. Vi løfter kassen opp og kjører den. Jeg kan se Trond Berntsen, jeg tror det er i speilet på bilen, som håndhilser på Breivik. Jeg kjører opp og parkerer bilen på fremsiden av hovedhuset og låser den, forteller skipperen.

Så starter marerittet på øya. Breivik trekker frem våpenet og skyter.

- Når jeg runder hushjørnet, hører jeg et smell. Jeg ser at han skyter Trond Berntsen og at han faller. Jeg greier ikke å huske om jeg ser at han skyter Monica, men jeg tror det. Jeg husker ikke om han skjøt henne først. Uansett hvor mye jeg prøver å tenke på det, er det fortrengt, forteller han.

Hadde datteren på øya

- Jeg tenker at det må være en øvelse, men samtidig skjønner jeg at det er noe galt. Så kommer det opp det som ble sagt tidligere i uken, at Gadaffi har sagt han skal sende terrorister til de som har bombet Libya. Så jeg tenker at det er det som har skjedd, forteller vitnet om hva han tenkte etter skuddene.

Skipperen hadde også datteren sin på Utøya.

- Jeg tenker på datteren min, som også er på øya. Men det er umulig å vite hvor på øya hun er. Jeg tenkte at jeg skulle få til en evakuering, men det var umulig å gå til, forteller han i retten.

Breivik viser ingen tegn til følelser, men ser på vitnet under forklaringen.

- Jeg snur meg og begynner å løpe. Jeg venter hele tiden å få et skudd i ryggen, for det er helt åpent. Jeg begynner å tenke på det som skal skje. At det helt sikkert kommer til å bli en gisselsituasjon. Det har Monica og jeg snakket om tidligere, at Utøya er perfekt for det, forteller vitnet videre.

Situasjonen er kaotisk på øya, men skipperen forteller han forsøkte å advare dem han møtte.

- Jeg tenkte at vi måtte bruke den (MS Thorbjørn) tilbake igjen. Løper oppover, husker egentlig ikke så mye hvem jeg treffer. Jeg løp sydover og tenkte at jeg skal løpe rundt ham. Løp rett sydover, forbi skolestua og langs strandkanten. Tenkte at jeg håper at han ikke står igjen der, for da vil jeg løpe rett på ham.

- Full av angst, frykt og panikk

Allerede mens han springer for livet får han ringt politiet.

- Jeg plukker opp telefonen og ringer 113 og varsler. Sier hvem jeg er, hva som skjer og at de kan ringe meg. Jeg løper til båten, og ser at matrosen er der. Han kaster fortøyningen. Det er en del folk på båten, og det kommer noen rett etter meg. Jeg tror Eskil Pedersen kom da, men jeg er ikke sikker.

- Vet du når du kjørte båten fra Utøya? Spør aktor Inga Bejer Engh.

- Nei, jeg husker ikke. Jeg er full av angst, frykt og panikk, forteller vitnet.

Nødsamtalen fra ham er registrert cirka 17.25 hos Politiet - han hadde lagt på da han startet båten.

- Det ble sagt at det skulle komme to til fra PST. Jeg tenkte at vi ikke kunne kjøre dit (landsida i Utvika - Thorbjørnkaia) da. Samtidig er vi veldig redd for at vi skulle bli skutt fra øya. Det var fritt innsyn, så alle lå i båten. Jeg prøvde så godt jeg kunne å styre båten, og kjørte nordover, forteller han.

Mens de kjører bort fra Utøya, begynner omfanget av tragedien å treffet mannen.

- Da vi var midtfjords begynner jeg å kjenne fortvilelsen komme, skjønner hva som foregår der. Det er så stille. Motoren går og noen prater i telefonen bare. Det er helt stille utenom det, dødt overalt. Det er helt uvirkelig, beskriver han.

Så får han melding fra datteren på øya, som skriver at hun er i sikkerhet. De som har kontakt med politiet får beskjed om at de må komme seg bort og i trygghet.

- Snakker dere på båten sammen om hva vi bør gjøre? Spør Bejer Engh.

- Det er ingen som er klare på hva som bør gjøres. Jeg tenker sikkerhet, bort fra skuddene, sier vitnet.

- Det eneste jeg tenker på er Monica

Etter å ha kommet seg over til andre siden, satte båten seg fast i gjørma. Skipperen skaffet raskt en traktor for å få den løs igjen.

- Vi kjører båten til Storøya. Der er det masse politi og ambulanser. På vei ned dit ser vi at politiet kjører i to sivile båter. Vi vinker, men de ser oss ikke, forteller han.

- Vi legger til på Storøya og venter på beskjed om hva som skal skje videre. Der står det en innsatsleder eller noe sånn, og sier at de har tatt Breivik. Jeg spør om de kan ta bilde av ham for at jeg kan bekrefte, men det blir ikke gjort da, legger han til.

Så kaster han seg inn i redningsarbeidet og begynner å frakte politi over til øya.

- Båten blir full av politifolk, og vi kjører til øya. Det er helt stille der, og alt er helt uavklart. Det eneste jeg tenker på er å gå opp og forsikre meg om Monica. Jeg gikk bort og så til Monica, og så Trond ligger der. Oppi alt dette her, hadde jeg fått en melding om at Helene var i sikkerhet. Men det er helt borte for meg når den kom, sier han i retten.

Jobbet til fire om natten

Skipperen har likevel styrken til å fortsette og kjøre båten.

- Når vi er på øya, i Hovedhuset, blir det bestemt at vi skal kjøre ut folk. Da kommer det masse folk, overlevende. Den første turen tror jeg hadde 50 overlevende med. Tilbake hadde vi med oss politi, leger og ambulansefolk.

- Etterpå hadde jeg med meg dykkere, så kjørte vi rundt øya og gjorde søk etter døde. Det holdt jeg med på til cirka klokken fire om natta. Da tok jeg kvelden, forteller vitnet.

- Møtte du tiltalte etterpå? Spør Bejer Engh

- Jeg var i hovedhuset da han ble geleidet forbi. Det er mulig jeg slang et eller annet, jeg vet ikke.

Skipperen ble også spurt om hvordan det gikk med ham og datteren i dag, han fortalte at de har det vanskelig.

Les hva som skjer i retten og still spørsmål i VG Direkte.

Rettsfri etter tung fredag

Torsdag startet rettssaken mot terroristen Anders Behring Breivik igjen, etter at retten hadde tatt en lang pause de tre første dagene av uken.

VGTV: Vitnet Jan-Ola Larsen: - Han har tatt nok av min tid

Pausen kom etter en svært sterk dag i retten på fredag. Da fortalte blant annet en småbarnsmor om hvordan hun og barna hennes opplevde terrorangrepet på nært hold.

- Hva skjer når en bombe går av? Hvordan forklarer man et barn at kroppen kan gå i stykker? De har altså gjort seg noen tanker om hvordan de skulle ha blitt identifisert. De er bare små barn, sa vitnet, og snudde seg og så lenge på Breivik noen meter unna.

Les også avtroppende Barneombud Reidar Hjermann tips til hvordan voksne bør snakke med barna sine om rettssaken, som etter planen skal pågå frem til 22. juni.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder