Ap-politikere har forlatt stortingssalen oppløst i tårer ** Leder for støttegruppen: - Vanvittige uttalelser ** Ap-nestleder: - Som å vri en kniv rundt i et åpent sår

HEVDER AP HAR OFFER-STRATEGI: Frp-nestleder Per Sandberg mener Arbeiderpartiet har lagt en strategi på å fremstå som et offer og kritisere Frp etter 22. juli-angrepene. Foto: Magnar Kirknes

Per Sandberg i Stortinget: - Ap har til de grader spilt et offer etter 22. juli

(VG Nett) Frp-nestlederen tordnet mot utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) da Frp ble bedt om å ta et oppgjør med sine ytringer før terrorangrepet 22. juli.

Artikkelen er over åtte år gammel

Under spørretimen i Stortinget onsdag ble AUF-leder Eskil Pedersens Frp-kritikk debattert.

Refset Arbeiderpartiet

Til vantro anskuelse fra stortingskolleger refset Frp-nestleder Per Sandberg Arbeiderpartiet, og anklaget sentrale Ap-politikere for å ville kneble Frp.

VGTV: Per Sandberg: - Ap har spilt offer etter 22. juli

Etter spørsmål fra Siv Jensen svarte utenriksminister Jonas Gahr Støre at alle har ansvar for sine ytringer, også Fremskrittspartiet.

Det fikk begeret til å renne over for Per Sandberg.

- La meg først slå fast at det er ingen som prøver å spille noe offer her. Hvis det er noen som prøver å spille offer etter 22. juli, så er det til de grader Arbeiderpartiet. Og det bør dem også gjøre, for de var et av de store ofrene. Det har tydeligvis Arbeiderpartiet lagt en strategi på, å videreføre denne debatten gjennom å angripe Fremskrittspartiet, sa Sandberg fra Stortingets talerstol.

Ap-folk tok til tårene

Etter disse uttalelsene forlot flere stortingsrepresentanter fra Arbeiderpartiet salen oppløst i tårer.

Sandberg ba utenriksminister Jonas Gahr Støre om å «hjelpe» partiet med å svare på hvilke ord partiet ikke bør bruke.

Utenriksminister Støre ble provosert av Sandbergs utspill, og kritiserte Frp-nestlederen.

Reagerte sterkt

- Jeg må si fra denne talerstol: Jeg reagerer på at representanten sier at Arbeiderpartiet har spilt offer etter 22. juli. Arbeiderpartiet var et offer etter 22. juli. Arbeiderpartiets juvel, ungdommen, ble angrepet forsvarsløst. Noe mer offer går det faktisk ikke an å bli, sa Jonas Gahr Støre.

Helga Pedersen var en av Arbeiderparti-politikerne som tok til tårene.

- Den påstanden om å spille offer fremstår som så uhyrlig. Det føles som om noen vrir en kniv i et åpent sår. Vi skal ta alle debatter og tåle at det stilles kritiske spørsmål, men jeg håper vi for ettertiden kan diskutere sak og ikke holde på slik, sier Pedersen.

- Vanvittige uttalelser

Lederen for støttegruppen etter 22. juli-angrepene, Trond Henry Blattmann, sier til VG Nett at han er overrasket over Sandbergs uttalelser i Stortinget.

- Jeg synes uttalelsen til Sandberg sier mer om Sandberg enn noe annet. Det er en vanvittig uttalelse, sier Blattmann.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder