Hva betyr rapporten?

(VG Nett) Konklusjonen til de rettsoppnevnte sakkyndige avgjør om Anders Behring Breivik (32) skal sone straffen i fengsel, eller om han skal få behandling på sykehus.

 • Jarle Grivi Brenna
 • Dennis Ravndal
 • Gordon Andersen
 • Marianne Vikås
 • Morten S. Hopperstad

Artikkelen er over åtte år gammel

Den 230 sider lange rapporten ble overlevert til Oslo tingrett like etter klokken 09.00 i dag. Psykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim har hatt 13 samtaler med den terrorsiktede Oslo-mannen og gjennomgått over 130 timer med politiavhør.

Hva betyr det hvis Breivik var tilregnelig?

Dersom de rettsoppnevnte sakkyndige konkluderer med at Breivik ikke var psykotisk, kan påtalemyndigheten ta ut en normal tiltale. Den kommer tidligst i mars. Mest sannsynlig vil riksadvokat Tor-Aksel Busch varsle en påstand om 21 års forvaring med en minstetid på ti år.

Forvaring er en tidsubestemt straff som gjør at domstolene kan holde Anders Behring Breivik innesperret så lenge det er fare for nye straffbare handlinger, også utover 21 år.

Hva betyr det hvis Breivik var utilregnelig?

Dersom Breivik blir regnet som utilregnelig betyr det at psykiaterne mener han var psykotisk, eller i en tilstand som kan sidestilles med psykose, da han drepte 77 mennesker.

Psykose er en medisinsk betegnelse som brukes på mennesker som mister kontakten med vår felles virkelighet.

Rapporten fra Husby og Sørheim er kun rådgivende og retten kan i teorien dømme annerledes. Det skjer imidlertid sjelden.

Dersom rettssaken, som starter 16. april, ender med at Breivik blir dømt til tvunget psykisk helsevern blir han overført fra Ila fengsel til en sikkerhetsavdeling på sykehus. Normalt vil det være Dikemark psykiatriske sykehus i Asker.

Mer om

 1. 22. juli
 2. Anders Behring Breivik

Flere artikler

 1. Rettspsykiaterne mener Breivik er utilregnelig

 2. I dag blir det kjent om Breivik kan dømmes til fengsel

 3. Hevder Breiviks helse er sjekket over 80 ganger

 4. Breivik-sakkyndig: - En svært spesiell rapport

 5. - Breivik lider av paranoid schizofreni

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder