• 8 tips til deg som ikke fikk studieplass

  Står du uten studieplass? Her kommer 8 tips til hvordan du kan få mest ut av året.

  Publisert 22. juli, kl. 12:34

 • 1. Restplass

  Ikke alle studier har nok søkere til å fylle opp alle plassene, og 20. juli åpnet restetorget hvor du kan søke på restplassene. Tar du mellom 30 og 60 studiepoeng, får du ett poeng ekstra å søke med til neste år. Tar du 60 eller mer, får du to. Listen over ledige plasser oppdateres jevnlig.

 • 2. Ta opp fag

  Du kan også øke sjansen for å komme inn til neste år ved å ta opp fag og forsøke å forbedre karakterene dine. Da bør man være obs på at du ikke kan søke med førstegangsvitnemål lenger.

 • Førstegangsvitnemål får du hvis du har fullført videregående på normal tid. Du kan bruke førstegangsvitnemål hvis du ikke fyller mer enn 21 år det året du søker. Halvparten av alle studieplasser gis i denne kvoten.

 • 3. Folkehøyskole

  Folkehøgskolene har ikke søknadsfrister, og tar imot søknader hele året. Skolene tar opp elever helt frem til skolestart i august om det er ledige plasser på linjen. På nettsidene til Folkehøgskolene ligger det et restplasstorg. Den blir oppdatert minst en gang i uken så du vil hele tiden kunne se akkurat hva du kan søke på.

 • 4. Enkeltemner

  Mange universiteter og høgskoler åpner for at du kan ta enkeltemner, selv om du ikke er kommet inn på et studieprogram. Kanskje du kan ta noen av fagene på drømmestudiet likevel? Husk å sjekke fristen for å melde seg opp som enkeltemnestudent – og hvilken dato du kan søke på emnene!

 • 5. Privatskole

  Flere privatskoler har rullerende eller løpende opptak, som vil si at de holder åpent for søknader helt frem til studiet fylles opp. Det hender at studiene fylles opp raskt. Vær derfor tidlig ute om du vil sikre deg en plass.

 • 6. Jobbe

  Friår er aldri bortkastet, så lenge du fyller det med noe nyttig. Du kan forsøke å få en jobb for å skaffe deg arbeidserfaring og lære noe nytt. Det kan bli et spennende og lærerikt år, og gi en mulighet til å finne ut av hva du vil studere videre.

 • 7. Studer i utlandet

  Universiteter i utlandet har gjerne senere opptaksfrister, men det varierer fra skole til skole. Flere studieland legger også ut restplasser etter førsteopptaket i Norge. Info om studiesteder du fortsatt kan søke på ligger på ANSAs nettsider.

 • 8. Gjør deg attraktiv

  Du kan bruke året på å ta relevante kurs. Noen arbeidsgivere forventer eksempelvis at du har førerkort. Kanskje du drømmer om å studere eller jobbe i utlandet, da kan et språkkurs være nyttig.