TERROR-TRENING: 23-åringen og 46-åringen (innfelt) reiste til Syria og treningsleiren alle utenlandske krigere må gjennom. Hovedbildet er fra en propaganda-video og viser en lignende treningsleir i Nord-Irak. Foto: Privat

To norske Syria-farere: Slik var livet på innsiden av terror-treningsleiren

Under en religiøs tale i terrorleiren i Syria skal flere menn ha rukket hendene i været. Familiefaren (46) fra Norge forsto ikke arabisk og gjorde det samme. Dermed meldte han seg frivillig til å bli selvmordsbomber.

 • Dennis Ravndal

Artikkelen er over fire år gammel

Mannen ved siden av 46-åringen skal ha forstått språket, og gjort ham oppmerksom på hva han sa seg villig til å gjennomføre, ifølge VGs opplysninger.

Da tok familiefaren raskt ned hånden. Han ønsket ikke å sprenge seg selv i luften.

Neste uke møter familiefaren (46) fra Fredrikstad og en tsjetsjensk mann (23) fra Oslo i retten. Begge står tiltalt for terror i samme straffesak.

VG kan i dag avsløre hvordan de to mennene fra Norge ble innrullert i terrororganisasjonen Islamsk stats (IS) terrorleir i midten av august 2014.

Da de kom hjem: PST fryktet angrep – pågrep Syria-farer (23) i Oslo

Indoktrinering og trening

Etter over en uke på reisefot fra Norge ankom de to mennene elvebyen Jarabulus i Syria. Herfra skal de ha blitt fraktet med buss til en leir like i nærheten, hvor de ble innlosjert med om lag 400 personer.

Leiren skal ha vært et nedlagt fengsel, og kontorlokalene og kasernene var omgjort til sovesaler med utallige madrasser. Rundt leiren var det satt opp høye murer med glasskår på toppen, og foran inngangsporten sto væpnede vakter – alt for å hindre at noen flyktet.

I leiren skal også IS-flagget ha vaiet flere steder.

Ifølge mennene fra Norge varte oppholdet i den såkalte «Sharia-leiren» i vel tre uker – og dagene var ensformige:

Kl. 05.00: Alle i leiren ble vekket for morgenbønn og lesing i Koranen.

Kl. 06.00: Fysisk trening og mulighet for å bade i elven som lå like ved. Frokosten besto av hvitt brød og ost som ble delt ut på bakken. Noen ganger skal de ha fått egg.

Kl. 10.00: Lekser, opplæring i Sharialover og undervisning i politikk.

Kl. 15.00: Servering av saft og te.

Kl. 16.00: Undervisning i retningslinjer innenfor Islam.

Dagen skal ha blitt avsluttet med felles kveldsbønn ved solnedgang.

Ifølge VGs opplysninger, skal de to nordmennene ha skilt lag nærmest umiddelbart etter at de krysset grensen til det borgerkrigsherjede landet, og de hadde liten kontakt under oppholdet.

Se VGs oversikt: Dette er nordmennene som har vervet seg til IS

Avstraffing

Målet for reisen skal også ha vært ulikt:

• Familiefaren har gitt uttrykk for at han ønsket å kjempe for opprørsgruppen Free Syrian Army (FSA) mot Assad-regimet og hjelpe den syriske befolkningen.

• Den unge tsjetsjeneren har sagt at han ville møte barndomskameraten og IS-krigeren Abu Aluevitsj Edelbijev (23) i Syria, og utvide det såkalte kalifatet sammen med ham.

«Sharia-leiren» skal ha vært et yndet mål for bombefly, og familiefaren har forklart at han flere ganger måtte løpe i sikkerhet i skyttergraven.

PST mener begge Syria-farerne fra Norge også deltok i våpenopplæring, nærmere bestemt demontering og montering av automatvåpenet AK47.

En dag skal alle ha fått beskjed om å samle seg på en åpen plass. To menn med hette hadde av ukjente årsaker blitt dømt til flere titalls slag med pinne, ifølge 46-åringen.

Selv skal han også ha blitt straffet etter å ha badet uten t-skjorte. 46-åringen ble først holdt under vann før han måtte krabbe langs bakken med bare armene slik at tøyet hans ble skittent. Bakgrunnen for straffen var at det ikke er akseptert at man viser frem kroppen mellom navlen og knærne, ifølge 46-åringen.

Familiefaren skal ha beskrevet ulike former for straff som ble brukt, deriblant måtte flere stå ute i solvarmen i lange perioder, mens andre måtte bære steiner over hodet.

Kom seg ut etter «sykdom»

Etter et par uker i «sharia-leiren» skal Syria-reisen ha tatt enda en ny og ulik vending for de to mennene fra Norge:

• Familiefaren skal raskt ha kommet på tanken om en Norges-retur, og startet arbeidet med å få tilbake passet sitt og en tillatelse fra «emiren» (lederen) til å dra.

Den unge tsjetsjeneren ønsket fortsatt å møte barndomskameraten Abu Aluevitsj Edelbijev, ifølge VGs opplysninger.

Den 46 år gamle familiefaren skal blant annet ha reist til IS-hovedstaden Raqqa og byen Homs sør i Syria for å finne passet sitt og få den nødvendige tillatelsen. Ifølge tiltalen, var han en del av en IS-organisert troppeforflytning til Homs-regionen.

I løpet av rundreisen skal han blant annet ha vært vitne til menneskehoder som var plassert på påler som skrekk og advarsel.

I midten av september – etter en knapp måned i Syria – kom familiefaren seg ut av det borgerkrigsherjede landet og hjem til Norge.

Etter det VG får opplyst, skal han ha løyet på seg en alvorlig infeksjon som krevde medisinsk behandling, noe «emiren» godtok.

Norske Ruths mareritt: Fra Senja til til IS-hovedstaden Raqqa – og tilbake igjen

Barndomsvennen drept

Den unge tsjetsjeneren var fremdeles i Syria. Han skal ha reist til byen Manjib i slutten av september dette året sammen med en gruppe tsjetsjenere. Ifølge 23-åringen, skal det ha blitt gjennomført militærtrening i nærheten av stedet han oppholdt seg, men han deltok ikke selv.

Isteden skal 23-åringen ha blitt en del av et team på et feltsykehus og tatt seg av sårede personer.

VANLIG UNGDOM: Bekjente fra videregående beskriver 26-åringen som en vanlig ungdom. Foto: Privat

PST har tatt beslag i bilder og videoer hjemme hos 23-åringen i Oslo som viser dette, og tsjetsjeneren mener materialet beviser at han snakker sant når han sier at han var hjelpearbeider.

På et tidspunkt skal den unge tsjetsjeneren ha blitt bedt om å reise til fronten i Kobane, men han nektet. 23-åringen hevder han ikke sverget troskap til IS og ble dermed heller ikke straffet for ordrenekten, ifølge ham selv.

På det improviserte feltsykehuset skal 23-åringen også ha møtt barndomsvennene Edelbijev. Han skulle til Kobane.

Dette var siste gang de to så hverandre i live. Edelbijev ble drept i et flyangrep i Kobane i begynnelsen av desember 2014.

Etter det VG får opplyst, skal 23-åringen ha identifisert kameraten, deltatt i begravelsen og brakt dødsbudskapet til foreldrene i Norge. Omtrent på samme tidspunkt ble også en annen kamerat av 23-åringen drept i Syria. PST mener denne 26-åringen også kjempet for IS.

Kameratens gravide kone: Ble selvmordsbomber i Tyrkia

Dro hjem til Norge

I slutten av januar 2015 dro den unge tsjetsjeneren hjem til Norge, ifølge tiltalen.

Familien i Oslo og i Tsjetsjenia skal da ha bønnfalt ham i lang tid om å komme hjem, og broren dro til Tyrkia for å forsikre seg om at han faktisk var på vei. Broren skal ha sagt til PST at 23-åringen ble mer religiøs rundt 2013 og at han ville bli drept som martyr for å rette opp i synder han selv mente å ha begått.

– Jeg er betenkt over at VG åpenbart besitter avhør av min klient, og jeg er kritisk til at dette publiseres i forkant av rettssaken. Utover det har jeg ingen kommentar, sier 23-åringens forsvarer, Svein Holden, til VG.

I Fredrikstad satt den 46 år gamle familiefaren tilbake med kone og barn.

– Han vedgår å ha reist til Syria i 2014, men ikke for å slutte seg til IS. I stedet for å slutte seg til andre deler av den lovlige motstandsbevegelsen i landet. Han dro til Syria fordi det gikk sterkt inn på ham, da han gjennom media var vitne til de voldsomme og brutale overgrepene som regimet i Syria begikk mot eget folk. Det var grunnen til at han dro, sier familiefarens forsvarer, Nils Christian Nordhus.

Forsvareren forteller videre at reisen førte klienten inn i et IS-kontrollert område.

– Der starter marerittet for ham. Etter dette bruker han etter beste evne tiden til å forsøke å komme seg ut derfra og hjem med livet i behold. Han lyktes med det etter noen ukers opphold, sier Nordhus.

Torleif fra Fredrikstad var en av jentene: Så ble han IS-terrorist

Sønnen (25) terrordømt

Ifølge VGs opplysninger, kom 46-åringens Syria-tur som en stor overraskelse på familie og venner. Ingen forsto at han dro.

Heller ikke sentrale skikkelser i det radikale islamistmiljøet på Østlandet skal ha sett for seg at han ville kjempe i Syria.

– Nettopp den korte tiden han beviselig var i Syria, underbygger med stor styrke hans forklaring om at han faktisk har brukt tiden til å lure seg vekk fra de livsfarlige områdene. Han har følgelig aldri på noe tidspunkt inngått noe forbund med andre om å begå terror, og enda mindre deltatt i noen terrororganisasjon. Han er anklaget for å ha hatt til hensikt å spre frykt i befolkningen, men hans intensjon var den stikk motsatte. Han ønsket å hjelpe sivilbefolkningen gjennom bidrag i lovlige militser mot det grufulle Assad-regimet, sier forsvareren.

I fjor sommer ble sønnen (25) hans dømt til åtte års fengsel for terror, og PST mener faren ble radikalisert gjennom sønnen og hans islamistkontakter.

Etter det VG får opplyst, skal familiefaren ha konfrontert en sentral skikkelse i islamistgruppen «Profetens Ummah» før sønnen dro til Syria høsten 2013. Faren mente «Profetens Ummah»-medlemmet hadde hjernevasket sønnen og ba ham holde seg unna.

Sønnen skal ha forsvart faren sin overfor PST og hevdet at han ikke er en radikal islamist, men at han ble tatt til fange av IS.

Les også

 1. Tiltalt etter PSTs hemmelige terroralarm: Fryktet angrep – pågrep Syria-farer (23) i Oslo

  Da Politiets sikkerhetstjeneste (PST) oppdaget at Syria-fareren (23) fra Oslo var tilbake i Norge, slo etterforskere…
 2. Terrorsak opp i Høyesterett

  I vinter ble tre menn dømt etter terrorparagrafen i Borgarting lagmannsrett.
 3. Terrorsiktet norsk-somalier (23) erkjenner straffskyld: PST: Kan være psykisk syk

  Den terrorsiktede norsk-somalieren (23) er den eneste Syria-fareren fra Norge som har erkjent straffskyld.
 4. To Syria-farere fra Norge tiltalt for terrorforbund

  I august 2014 dro en norsk-pakistansk familiefar (45) og en tsjetsjener (23) fra Oslo sammen til Syria.
 5. PST: Terrortiltalt (23) kontaktet norske islamister i Syria

  Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mener den terrortiltalte…
 6. To Syria-farere fra Norge siktet for terrorforbund

  Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mener en norsk-pakistansk…

Mer om

 1. Fremmedkrigere
 2. Syria
 3. Den islamske staten (IS)
 4. Krigen mot terror
 5. Krim

Flere artikler

 1. Pluss content

  IS på innsiden

 2. Terrortiltalt 23-åring frykter represalier mot familien

 3. Terrortiltalt (46) poserte med våpen på bilder fra Syria: – Vi kriminelle liker våpen

 4. To Syria-farere fra Norge tiltalt for terrorforbund

 5. Terrortiltalt familiefar (46) i retten:
  − Jeg deserterte

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder