DREPT: Tone Ilebekk (48) og Jakob Abdullahi Hassan (14) ble drept i Kristiansand den 5. desember i fjor. Den 16 år gamle gutten har erkjent straffskyld for drapene. Foto: PRIVAT

16-åring dømt til 11 års forvaring for dobbeltdrapet i Kristiansand

Den 16 år gamle gutten er i Kristiansand tingrett dømt til 11 års forvaring for dobbeltdrapet på 14 år gamle Jakob Abdullahi Hassan og 48 år gamle Tone Ilebekk.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Dommeren gikk ut over aktors påstand om ti års fengsel og har idømt gutten forvaring. Dommen har en minstetid på syv år og fire måneder, heter det i dommen fra Kristiansand tingrett.

16-åringen, som var 15 år gammel på gjerningstidspunktet, forklarte seg i forrige uke for retten i detalj hva som skjedde da han 5. desember i fjor drepte Jakob Abdullahi Hassan (14) ved Wilds Minne skole i Kristiansand etter en angivelig hasjbløff, og om hvordan Tone Ilebekk ble et tilfeldig offer da hun tilfeldigvis kom til stedet for å hjelpe Hassan.

Det fremkommer i dommen at det gis forvaring fordi retten mener det er stor fare for gjentagelse. Ifølge straffeloven kan forvaring kun brukes for mindreårige når det foreligger «helt ekstraordinære omstendigheter».

I dommen står det at retten har kommet frem til at det i denne saken foreligger «helt ekstraordinære omstendigheter», basert på en samlet vurdering:

«Sentralt i denne vurderingen er iherdigheten i drapshandlingene – 60 knivstikk mot sentrale organer. Det er svært spesielt at tiltalte begår en ny brutal og overveid drapshandling kort tid etter den første. At han ikke har noen sperrer mot å begå et nytt drap når han ser konsekvensen av knivstikkingen mot Hassan, viser at han er farlig», står det i dommen.

Familien til Ilebekk: – En lettelse

LETTET: Morten Andersen, ektemannen til drepte Tone Ilebekk (48) sier til VG at han er lettet over at 16-åringen fikk en forvaringsdom. FOTO: KLAUDIA LECH, VG

Ektemannen til drepte Tone Ilebekk (48), Morten Andersen, sier til VG at dommen er en lettelse for familien.

– Det er en lettelse. Det var det vi håpet på. Jeg har ikke andre ord for å beskrive dette enn at det er en lettelse akkurat nå, sier Andersen.

Andersen har tidligere sagt til VG at han har reagert på at det etter hans mening i stor grad er blitt tatt hensyn til 16-åringens unge alder i rettsbehandlingen av saken.

Faren til drepte Jakob (14), Abdullahi Hassan (49) sier til VG at også de er tilfreds med at det ble en forvaringsdom i saken.

– Men jeg mener det burde vært 15 år, sier Hassan.

Han understreker at familien fortsatt føler de sitter igjen med ubesvarte spørsmål i saken.

Fungerende embetsleder Dennis Danielsen ved Agder statsadvokatembeter sier til VG at påtalemyndigheten tar dommen til etterretning.

– Påtalemyndigheten var av den oppfatning at vilkår for forvaring ikke var oppfylt i denne saken fordi han var så ung som han var. Samtidig ga vi uttrykk for i at det er retten som til slutt avgjør. Det var vårt syn at han ikke skulle idømmes forvaring, men vi tar dommen til etterretning, sier Danielsen.

Forsvarer: – Overraskende

Forvaringsdommen på 11 år er den strengeste idømt en mindreårig i Norge. Tidligere er bare én mindreårig dømt til forvaring i Norge:

En 17 år gammel jente som hadde begått overlagt drap som 15-åring ble dømt til forvaring med en tidsramme på 9 år og minstetid på 6 år for drapet på Anna Kristin Gillebo Backlund i Vollen i 2014.

16-åringens forsvarer, Svein Kjetil Stallemo, sier til VG at dommen er overraskende.

– Det er overraskende at tingretten har vurdert vilkårene for forvaring annerledes enn både statsadvokaten, riksadvokaten og oss. Det er ikke som forventet at tingretten har vurdert spørsmålet om forvaring og lengden på straffen annerledes.

Vil dere anke dommen?

– Vi må ha respekt for tingrettens vurdering, og vil derfor lese dommen nøye og forsøke å forstå hvordan de har vurdert at det var grunnlag for forvaring, sier Stallemo.

OVERRASKET: 16-åringens advokat Svein Kjetil Stallemo sier til VG at de vil lese dommen nøye for de tar stilling til om de skal anke. FOTO: KLAUDIA LECH, VG

«Stor fare for gjentagelse»

Dommen konkluderer med at drapet på 14 år gamle Jakob har klare elementer av forutgående planlegging, og at det ikke var snakk om noen impulshandling.

«Hans motivasjon for begge drapene – en bagatell når det gjaldt drapet på Hassan og for å hindre at han ville bli avslørt når det gjaldt drapet på Ilebekk – gjør drapene helt uforståelige. Det er derfor, slik retten ser det, en sterk gjentagelsesfare selv om denne vurderes opp mot en løslatelse 11 år fram i tid. Hensynet til samfunnsvernet er da så tungtveiende at det oppfyller lovens meget strenge vilkår for å idømme tiltalte forvaring», heter det i dommen.

Les: Ektemannen til drepte Tone Ilebekk (48): – Jeg håper han vet hva han har tatt fra oss

– Drapet på Jakob ble utført med en sinne og en kraft som gjorde at gutten raskt ble satt ut av spill. Drapet på Ilebekk var rått, brutalt og følelsesløst. Jeg vil trekke det så langt som å si at det er feigt. Han bøyde seg ned for å drepe en dame som strakk ut en hjelpende hånd, sa aktor Jan Tallaksen i sin prosedyre i Kristiansand tingrett onsdag i forrige uke.

Les: Moren til drepte Jakob (14): – Det føles som om min verden har gått under

Ba om ti år

I retten la Tallaksen ned påstand om ti års fengsel for 16-åringen.

Tallaksen viste da til til at strafferammen for drap er 21 år, men at den senkes til maksimalt 15 år når tiltalte er under 18 år. Da kan også minimumsstraffen settes lavere enn åtte år.

Ettersom faren for gjentagelse ikke med sikkerhet kan vurderes som nærliggende og reell, mente han 16-åringen ikke bør dømmes til forvaringsstraff.

– Jeg mener ut fra de opplysningene vi har i denne saken, er utgangspunktet 12 års fengsel. Men det er formildende at han har tilstått og erkjent, og skal dermed ha en reduksjon i straffen, sa Tallaksen.

Les også: Aktor ber om 10 års fengsel for dobbeltdrapstiltalt 16-åring

Følte seg lurt

Under rettssaken i Kristiansand tingrett forklarte 16- åringen blant annet at han følte seg lurt av 14 år gamle Jakob fordi han skyldte ham penger, og fordi Hassan skal ha lurt ham om hvor han var helgen før.

16-åringen forklarte i retten at drapsdagen startet som en vanlig dag, men at han uten å tenke noe særlig over det, tok fram en kniv og la den i sekken før han gikk til skolen. Ifølge gutten ville han møte den drepte 14-åringen og be om å få igjen pengene sine.

Ifølge 16-åringen var summen på 600 kroner.

– Jeg hadde fortsatt raseri i meg etter det jeg hadde fått vite, sa 16-åringen og viste til at han følte seg lurt av Hassan, blant annet fordi han angivelig skyldte han penger og fordi han skal ha blitt fortalt at Hassan var i Danmark helgen før – noe han sa i retten ikke var tilfellet.

Bakgrunn: Det ukjente dramaet på skoleplassen: Tone lot seg ikke lure av 15-åringen. Det kostet henne livet

Tilregnelig

Tre sakkyndige har vurdert 16-åringen, og konkludert med at han var tilregnelig i gjerningsøyeblikket.

I rapporten fremkommer det at gutten fremsto som upåvirket av det som hadde skjedd retter etter drapene.

– Han viser lite skyldfølelse i forbindelse med påklagede hendelser, men ved direkte spørsmål svarer han at han angrer og er lei seg, leste psykologspesialist Lene Kristin Holum ved Oslo universitetssykehus fra rapporten under rettssaken i forrige uke.

De sakkyndige har vurdert at 16-åringen har lav risiko for fremtidig vold.

Les også: Dobbeltdrapstiltalt 16-åring i retten: – Det var en meningsløs handling.

60 knivstikk

Overlege Arne Stray-Pedersen gikk i retten gjennom de rettsmedisinske undersøkelsene av drapsofrene. Ifølge Stray-Pedersen ble de avdøde knivstukket mange ganger på kort tid, og med stor kraft. Hassan ble knivstukket 28 ganger, og Ilebekk ble knivstukket 32 ganger.

– Dødsårsaken er forblødning. Skadene er omfattende. De er påført i løpet av kort tid og med stor kraft, sa Stray-Pedersen om 14-åringens knivskader.

Politiet opplyste i retten at de hadde funnet cirka 1700 søk i guttens søkehistorikk på internett tilknyttet skolemassakrer, Anders Behring Breivik og seriemordere.

16-åringen er i dag fengslet i ungdomsenheten i Bjørgvin fengsel, noe også barnevernstjenesten har vurdert at er det beste tilbudet siktede kan få i denne situasjonen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder