VANN VED MANNEN: I dette området er vannsystemet etablert som forsøksvis skal fremskynde ras fra Mannen. Til høyre: Nedsenking av vannpumpe i fjellvannet som blir kilden til vannsystsmet. Foto: NVE

NVE: Store mengder vann skal hjelpe Mannen å rase

Store mengder vann skal ved rødt farenivå fra høsten av pumpes ned i fjellet for at fjellpartiet Veslemannen skal løsne, ifølge NVE.

Det 1294 meter høye fjellet Mannen i Rauma kommune i Romsdalen har lenge vært overvåket og tett observert av geologene i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Et mindre område av fjellet, kalt Veslemannen, ble varslet å skulle rase høsten 2014 etter en massiv bevegelse i fjellet. Nå kan et kontrollert ras komme tre år senere - kanskje til høsten dersom NVE lykkes med sin plan.

Les også: Vil vanne Mannen i senk

Neste gang alarmen går med rødt farenivå og evakuering rundt det ustabile fjellpartiet, skal fjellet tilføres store mengder vann, ifølge NRK Møre og Romsdal.

– Det blir spennende å se hva vi kan få til, sier sjefgeolog Lars Harald Blikra i NVE til nettstedet.

Vannet skal pumpes fra et fjellvann som ligger på baksiden av Mannen. Derfra ledes vannet inn i tre store tanker. Fra tankene skal vannet strømme gjennom et slangesystem ned i fjellsprekkene. NVE vil iverksette dette når bevegelsene i fjellet er forholdsvis store, og folk i faresonen er evakuerte, ifølge geolog Ingrid Skrede i skredavdelingen i NVE.

Les også: Rødt farenivå sist høst

Hun understreker overfor VG at vannpumpingen er en test som kan føre til ras. Men NVE er ikke sikre på resultatet.

– De tre tankene rommer tilsammen 38.000 liter vann, og vannet føres dit fra slanger fra vannpumpen i et fjellvann i Alnesdalen på baksiden av fjellet Mannen, forklarer Skrede.

Størst bevegelse om høsten

Fra tankene skal vannet ledes ned i det fjellområdet som beveger seg, og bevegelsen er erfaringsmessig størst om høsten, ifølge NVE-geologen.

Folk i det mest rasutsatte området ved Mannen har uttrykt at de er lei av å leve i uvisshet og stadig bli evakuert. Skrede har ingen problemer med å forstå det.

UNDER MANNEN: Sjefgeolog i NVE, Lars Harald Blikra, fotgrafert ved foten av fjellet Mannen hvor fjellpartiet Veslemannen står i fare for å rase. Foto: Henrik Skolt NTB scanpix

Husker du? Trodde Mannen kunne rase «om få timer»

– Det er jo derfor vi nå prøver dette - å påskynde en løsning. Men jeg forstår utmerket godt at de er frustrerte av å leve i denne uvissheten, sier Skrede.

Hun var i fjellområdet i forrige uke og kunne konstatere at i snøsmeltingen så er det bevegelse i fjellet, men ikke mer enn at det fortsatt er markert som grønt farenivå.

– Snøsmelting gir mindre utslag på bevegelsen enn det nedbørsperiodene senere på sommeren og høsten gir, ifølge Ingrid Skrede.

SKREDFORSKER: Geolog Ingrid Skrede i NVE fotografert sammen med Rauma-ordfører Lars Olav Hustad (til venstre) og beredskapskoordinator i Rauma kommune, Ole Kjell Talberg i en fase der Mannen/Veslemannen hadde rødt beredskapsnivå. Foto: Odin Jæger VG

– Ikke vannbombing

VG omtalte vannmetoden i fjor.

Da presiserte avdelingsdirektør Anne Britt Leifseth i skred- og vassdragsavdelingen i NVE at det nå ikke er snakk om vannbombing - noe som tidligere er blitt diskutert.

– Vi vet at vann har betydning og trolig vil være til stor hjelp, men det er ikke snakk om å vannbombe. Vi skal sette opp store vanntanker på toppen av fjellpartiet, og få fylt de opp med vann. Ved neste store nedbørsperiode vil tankene tømmes ned i sprekkene, og forhåpentligvis utløse et skred i den urolige øvre delen, sa Leifseth til VG.

Les også: Alle unntatt én ble evakuert

Sjefgeolog Blikra er opptatt av å kommunisere at heller ikke metoden med vanntanker er sikker med hensyn til å utløse skred.

– Nei, vi vet ikke resultatet. Vi ser på dette som en test. Det er ingen andre som har gjort noe sånt tidligere, sier Blikra til NRK.

Tidligst i august

Han presiserer at vanntilførselen uansett ikke kan starte før tidligst i august når isen har gått på fjellvannet som er kilde til vannsystemet.

Senest i august 2016 var det rødt farenivå med evakuering. Det samme var tilfelle i september 2015 og i august 2014.

Fra tidligere er det kjent at et skred fra Mannen truer både bebyggelse, lokale veier og Raumabanen. Et skred kan også føre til ned-demming av elva Rauma over en strekning på 5-6 kilometer oppover dalen, og videre et påfølgende dambrudd med katastrofeflom nedover dalen.

Her kan du se direktebilder fra Mannen:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder